Fortsätt till huvudinnehåll

Kommunalrådets luftslottDet är den tid på året när tidningarna innehåller befolkningsstatistik och kommunalrådet Cecilia Vilhelmsson får ännu en gång möjlighet att lansera sitt luftslott till befolkningsprognos. Mjölby ska ha 30.000 invånare år 2025. En rund och bra siffra som gör sig bra i en tidningsrubrik. Men hur realistisk är den eller handlar det om att bygga luftslott utav torr statistik?

Vi ska titta lite närmare på kalla fakta. I Correns artikel bifogas en tabell över befolkningsförändringarna sedan 2006. Befolkningssiffran då var 25.305 och idag är den 26.543, en skillnad på 1238 personer.  Inte illa i och för sig men ökningen har skett under tio år. Snittet är 123,8 per år men då det är årets sista dag är jag generös och avrundar till 124. Med den ökningstakten tar det 27,8 år att uppnå målet på 30.000. 
Vad talar för respektive emot Vilhelmssons mål? För: Inga kända problem på arbetsmarknaden, både BT (Toyota) och Väderstadsverken utvecklas bra och Mjölby har ett gynnsamt läge med pendlingsavstånd till Linköping.

Emot: bostadsbristen. Det hjälper inte att kommunalrådet för sjuhundrafemtioelfte gången hänvisar till att Svartå Strand projekteras. Det går för långsamt. Och vad är det som får Vilhelmsson att tro att Svartå Strand kommer att befolkas av nyinflyttade? Det kan lika gärna handla om omflyttning inom kommunen.

Är det då fel av en kommunledning att spänna bågen och drömma om en storartad framtid? Nej, naturligtvis inte men målet ska vara realistiskt och nåbart annars blir det kontraproduktivt och löjeväckande. Till och med en gymnasieekonom med begränsade statistikkunskaper och tillgång till en miniräknare kan peta hål på ballongen.

Jag föreslår att den socialdemokratiska arbetarekommunen bjuder in statistikprofessorn Hans Rosling (jag har rätt, du har fel) till nästa möte.

Correns artikel behandlar också befolkningsutvecklingen i grannkommunerna Boxholm och Ödeshög. Där gör siffrorna på stället marsch. Boxholm med 5.316 invånare har ökat med knappt 100 och Ödeshög med 5.233 har minskat med ett par hundra under samma tidsperiod. Frågan är om Boxholm och Ödeshög är kvar som egna kommuner om tio år.

Ödeshög gör stor affär av att 35 nyfödda tagit del av den speciella bonus på 10.000 kr som fullmäktige beslutat om, men det kan väl kommunen ha råd med eftersom den inte har några utgifter för isbana och simhall.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Går det vägen denna gång också?

"Väderstads tränare har aldrig sett damfotboll"