Fortsätt till huvudinnehåll

Halmstad rules



Två Linköpingsforskare har löst gåtan om varför hummern skiftar färg vid kokning. Det handlar om proteiner. Det var på tiden. Som jag har väntat. Nobelpriset till Liu 2016?
*
Silly season året runt. Daniel Rahimi har inte skrivit på nytt kontrakt och NSD uppger att Luleå kan vara nästa klubbadress. Fredrik Emvall kämpar för att få backens underskrift på ett papper. Det är väl bara att avvakta Rahimis beslut. Han går väl dit han får bäst betalt och enligt uppgift har Luleå för tillfället den största kassakistan. Det är väl så legoknektar fungerar. Har ni tänkt på att sedan Emvall ersatte Mike Helber som klubbdirektör är antalet Correnartiklar färre? Vad det nu beror på. Fel av mig. Anders Mäki är klubbdirektör. När fick han en helsida på Corrensporten senast?
                                                    *
Hittills har bara Alexander Fransson lämnat IFK Norrköping för ett proffskontrakt utomlands. Hoppas det stannar vid detta. Janne Andersson behöver fjolårets spelartrupp intakt för att ha en chans att försvara guldet. Och gärna några fräscha nytillskott. Det är väl ingen tillfällighet att senaste förvärvet, Eric Smith, kommer från Halmstad.
*
Mera Halmstad. Lyssnar på en av många presskonferenser med Anneli Nordström och slås som vanligt av ovidkommande tankar. Hur kan man i media driva så mycket med östgötskan när det finns halländska? Glöm inte handbollsledaren Bengan Johanssons ”gourrkburk”. Han är också från Halmstad. Hans gurkburkar var dock innehållsrikare än dagens landslag. Gårdagens gurkburk innehöll bara en tesked Bostongurka.
                                                    *
Den nya trenden i de tidningar som jag har tillbringat så många arbetsår är tydligen att stötta småföretagen till varje pris. Varje person som startar detaljhandel, hårfrisering, nagelskulptering, bageri eller konditori kan räkna med en positiv artikel. Nyhetsvärdet är begränsat men idag berättar Corren om att en falafelförsäljare har fått nästan alla tillstånd för att ställa upp sin vagn på Jerikodalstorget i Mjölby. Han ska växla mellan Mjölby och Motala. På den senare orten har han sålt på omväxlande Stora torget och Lilla torget. Lilla torget? Jag är född och uppvuxen i Motala men något Lilla torg känner jag inte till. Är det Snetorget eller PK-torget utanför bolaget som avses? Upplys mig gärna.
                                                    *
Mjölbytjejen Jonna Andersson, back i LFC, kallas in för tjänstgöring i damlandslaget. Mycket glädjande. Slut för idag.



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Mordet på Lagmansgatan

Det var i fönstret närmast dörren knivmannen tog sig in. S omliga händelser i vardagslunken för en tidningsreporter etsar sig fast i minnet. Som det mord som inträffade på Lagmansgatan i Mjölby för drygt 30 år sedan. Mordet ägde rum en ljummen torsdagskväll i september 1983 i ett hus granne med Vasaskolan. En medelålders kvinna och hennes manliga sällskap tittade på Sportnytt och fyllde i veckans V 65-kupong. Vardagsfriden bröts när en man klättrade in genom det halvöppna, lågt belägna fönstret beväpnad med en brödkniv. Kvinnan och mannen flydde ut på gården där kvinnan blev upphunnen och nerstucken med flera knivhugg. Hennes sällskap flydde åt ett annat håll och larmade polisen. Kvinnan förblödde av sina skador. Knivmannen och kvinnan hade tidigare haft en relation men kvinnan hade avbrutit förhållandet, okänt av vilket skäl. Det blev inget spaningsmord utan polisen grep mannen vid Svartån i centrala Mjölby ett par timmar senare. Han hade på sig något som verkade

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

340 år med släkten Ehrenkrona

Norra gaveln av Hulterstad. Hulterstads takstolar fullkomligt bågnar av Ehrenkronska släkttraditioner. Sammanlagt 340 år har 13 generationer styrt på gården och den nuvarande ägaren Carl-Erik Ehrenkrona (f-49) är den sjunde generationen i obruten följd. Den har aldrig varit ute till försäljning på den fria marknaden utan vandrat vidare genom arv och släktförbindelser. En feodal tradition utan motstycke i Mjölbytrakten. På övre våningen av Hulterstad hänger porträtt på samtliga ägare med hustrur från generalen Jakob Burensköld till och med överstelöjtnanten Carl Erik Hjalmar Ehrenkrona. Andra kända adelssläkter i annalerna är Gyldenklou, Burensköld och von Schwerin. Den förste Ehrenkrona som bodde på Hulterstad var hovstallmästare Erik Philip Gammal Ehrenkrona. Han tillträdde 1781. Han var brorson till riksrådet Karl Gustaf Gammal Ehrenkrona som var gift med Ulrika von Schwerin. Hulterstad ligger några kilometer söder om Mjölby i Svartåns dalgång mellan ån och