Fortsätt till huvudinnehåll

Smulor från den rike mannens bordBehövs fler parkeringsplatser?

 
Så har det hänt igen. De norska ägarna till Depot i Mantorp (gamla Mobilia) har kallat till sig pressen (Corren 16/1) för att berätta som sina framtidsplaner. Utökade butiksytor från dagens 20 000 kvm till 60 000 kvm, en fördubbling av antalet parkeringsplatser, flera restauranger och hotell.

Men vänta nu. Det har bara gått tre år sedan fastighetschefen Thomas Cassel sa samma sak. Och inget har hänt sedan dess. Mycket snack och lite verkstad. En fördubbling av antalet parkeringsplatser? Den jättelika parkeringsytan har varit inte varit fullt utnyttjad sedan premiären hösten 1972.

Jag har jobbat som reporter på Correns Mjölbyredaktion i två omgångar 1982-1990 och 1998-2009 och Mobilias verklighetsfrämmande planer har gått som en röd tråd genom min yrkestillvaro. Rykten och planer har poppat upp vid skilda tillfällen men inget har hänt. Redan på 1980-talet pratades det om ett motell. ”Vi pratar om ett känt bensinbolag men vilket är hemligt,” sa den mallige kommunchefen. Snick, snack och fromma förhoppningar säger jag idag. Vi ringde runt till samtliga bensinbolag men ingen ville kännas vid några byggplaner i Mantorp.

Det är väl snarare så att Depot gått en lång och långsam utvecklingskurva neråt. Jag vet inte hur många konkurser som förekommit i bottenplanet under åren. Hade inte City Gross tillkommit i början av 2000-talet hade kåken varit ett spökhus eller potatislager idag.

Jag gjorde ett besök för att handla skor torsdag eftermiddag. Den stora konfektionsbutiken till höger om rulltrappan skyltade med rea 50 procent men jag såg inte till några kunder, möbelaffären var också tom och restaurangen hade fyra gäster. Kökspersonalen var sysslolös och hängde vid ett bord. Dollarstore hade några besökare men det var ingen trängsel.

Det skulle vara intressant att se vad de norska ägarna grundar sina framtidsprognoser på. Jag tror de överskattar den svenska köpkraften, vi har inga oljemiljarder att spendera. Det är samma ägare som till jättekomplexet i Hageby (Norrköping) och det är heller ingen succé. Konkurrensen med Tornby ett par mil i östlig riktning är övermäktig. Blir det något över till Mantorp handlar det om smulor från den rike mannens bord. Och en hotellbyggnad tror jag inte på förrän jag ser den IRL.

Är jag en pessimist? Kanske det, men jag föredrar att kalla mig realist.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Vallastaden, Svartå strand och Kungsvalla

"Riv och bygg nytt"

Inga nyheter är goda nyheter