Fortsätt till huvudinnehåll

Smulor från den rike mannens bord



Behövs fler parkeringsplatser?

 
Så har det hänt igen. De norska ägarna till Depot i Mantorp (gamla Mobilia) har kallat till sig pressen (Corren 16/1) för att berätta som sina framtidsplaner. Utökade butiksytor från dagens 20 000 kvm till 60 000 kvm, en fördubbling av antalet parkeringsplatser, flera restauranger och hotell.

Men vänta nu. Det har bara gått tre år sedan fastighetschefen Thomas Cassel sa samma sak. Och inget har hänt sedan dess. Mycket snack och lite verkstad. En fördubbling av antalet parkeringsplatser? Den jättelika parkeringsytan har varit inte varit fullt utnyttjad sedan premiären hösten 1972.

Jag har jobbat som reporter på Correns Mjölbyredaktion i två omgångar 1982-1990 och 1998-2009 och Mobilias verklighetsfrämmande planer har gått som en röd tråd genom min yrkestillvaro. Rykten och planer har poppat upp vid skilda tillfällen men inget har hänt. Redan på 1980-talet pratades det om ett motell. ”Vi pratar om ett känt bensinbolag men vilket är hemligt,” sa den mallige kommunchefen. Snick, snack och fromma förhoppningar säger jag idag. Vi ringde runt till samtliga bensinbolag men ingen ville kännas vid några byggplaner i Mantorp.

Det är väl snarare så att Depot gått en lång och långsam utvecklingskurva neråt. Jag vet inte hur många konkurser som förekommit i bottenplanet under åren. Hade inte City Gross tillkommit i början av 2000-talet hade kåken varit ett spökhus eller potatislager idag.

Jag gjorde ett besök för att handla skor torsdag eftermiddag. Den stora konfektionsbutiken till höger om rulltrappan skyltade med rea 50 procent men jag såg inte till några kunder, möbelaffären var också tom och restaurangen hade fyra gäster. Kökspersonalen var sysslolös och hängde vid ett bord. Dollarstore hade några besökare men det var ingen trängsel.

Det skulle vara intressant att se vad de norska ägarna grundar sina framtidsprognoser på. Jag tror de överskattar den svenska köpkraften, vi har inga oljemiljarder att spendera. Det är samma ägare som till jättekomplexet i Hageby (Norrköping) och det är heller ingen succé. Konkurrensen med Tornby ett par mil i östlig riktning är övermäktig. Blir det något över till Mantorp handlar det om smulor från den rike mannens bord. Och en hotellbyggnad tror jag inte på förrän jag ser den IRL.

Är jag en pessimist? Kanske det, men jag föredrar att kalla mig realist.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

Mordet på Lagmansgatan

Det var i fönstret närmast dörren knivmannen tog sig in. S omliga händelser i vardagslunken för en tidningsreporter etsar sig fast i minnet. Som det mord som inträffade på Lagmansgatan i Mjölby för drygt 30 år sedan. Mordet ägde rum en ljummen torsdagskväll i september 1983 i ett hus granne med Vasaskolan. En medelålders kvinna och hennes manliga sällskap tittade på Sportnytt och fyllde i veckans V 65-kupong. Vardagsfriden bröts när en man klättrade in genom det halvöppna, lågt belägna fönstret beväpnad med en brödkniv. Kvinnan och mannen flydde ut på gården där kvinnan blev upphunnen och nerstucken med flera knivhugg. Hennes sällskap flydde åt ett annat håll och larmade polisen. Kvinnan förblödde av sina skador. Knivmannen och kvinnan hade tidigare haft en relation men kvinnan hade avbrutit förhållandet, okänt av vilket skäl. Det blev inget spaningsmord utan polisen grep mannen vid Svartån i centrala Mjölby ett par timmar senare. Han hade på sig något som verkade

Vifolkavallen förblir Vifolkavallen?

För två år sedan gjorde Mjölby AI en förfrågan hos Kultur- och fritidsnämnden om möjligheten satt sälja arenanamnet till en kommersiell sponsor. Nämnden var positiv till detta men ställde upp en rad villkor, bland annat att Vifolkavallsområdet inte fick försvinna som begrepp i stadsbilden. Enligt förvaltningschefen Ulf Johansson har inte MAI hört av sig sedan dess och han förmodar att ärendet runnit ut i sanden. Så är det inte riktigt om man ska tro MAI:s ordförande Sven Montelius. Han svarar så här på ett mejl: ”Vi är väldigt glada och tacksamma över att ha fått möjligheten till detta och vi har under arbetat för att få till detta. Vi har ännu inte lyckats men var nu i vår nära att knyta ihop säcken med en partner. Som du förstår så är det inte vilken partner som helst som kan ta sig an den nivå av partnerskap som vi tänker oss med att sälja arenanamnet, det handlar även mycket om timing och att arbeta in konceptet under en längre tid. Vi är fortsatt optimistiska och tror att vi kom