Fortsätt till huvudinnehåll

19 miljoner för aktiernaTekniska Verken (TV) betalar drygt 19 miljoner kr för att överta sex procent av Mjölby kommuns aktier i Mjölby Svartådalen Energi (MSE). Det framgår av det aktieägaravtal som kommunstyrelsen behandlar på onsdag 15 februari.

Genom köpet av kommunens aktier och Motala kommuns tio procent skaffar sig TV en majoritet på 51 procent. Mjölby kommun aktieandel krymper till 49 procent. Kommunens politiska ledning anser att TV är bättre skickat att ta hand om MSE i framtiden. Energimarknaden står inför stora omvälvningar och för närvarande är energipriset lågt.

Parterna har förhandlat fram den här summan med utgångspunkt från att bolagets substansvärde var 308 660 000 kr vid årsskiftet 2015-2016. På grund av att Mjölby kommun avhänder sig en majoritetspost får Mjölby bättre betalt för sina aktier än Motala, En skillnad på cirka 15 procent.

Bra eller dålig affär för Mjölby kommun? Ja, svaret på den frågan ligger förborgat i framtiden. Ärendet ska också behandlas i kommunfullmäktige.

Måste skicka in en brasklapp. Att tolka aktieägaravtal hör inte till vardagen för en överårig gymnasieekonom varför jag gör en reservation för beloppet.

http://www.mjolby.se/30012.html

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Vallastaden, Svartå strand och Kungsvalla

"Riv och bygg nytt"

Polisen som mitt i gatan står