Fortsätt till huvudinnehåll

Sven-Lennart Svensson var min förebildDet var något av tillbaka till rötterna när biträdande förbundskapten Peter Wettergren gästade måndagens idrottscafé i Mjölby stadshus arrangerat av hundraårsjubilerande Östergötlands Fotbollsförbund. Peter har spelat (1994) och tränat i Mjölby AI (1999) och ett år var han anställd på Lagmansskolan.

Men det är i Ödeshög han är uppvuxen och det var i den gulsvarta dressen han slog sina första bollar tillsammans med Klas Ingesson.

Jag ansågs som en stor talang men när jag kom upp i övre tonåren blev jag mer intresserad av träning och taktik. Sven-Lennart Svensson i Ödeshög var en stor förebild för mig, berättade Peter inför ett 40-tals åskådare.

Tränarkarriären sköt fart på allvar när han efter sejouren hos Motala AIF fick anställning som biträdande tränare i Elfsborg 2006 tillsammans med Magnus Haglund. Laget fick en trög start på allsvenskan och jobbet hängde löst men i en match mot Örebro hemma kom vändningen.

Samtidigt tog Elfsborg hem Anders Svensson från Southampton och det satte fart på fotbollsintresset och sponsorerna i Borås”.

”Varför blev du aldrig huvudtränare i Elfsborg, frågade intervjuaren, radiojournalisten Bosse Olsson.

För mycket media och för mycket sponsorjobb, Jag vill vara nära spelarna på planen.”

Peter stack inte under stol med att hans tränarkarriär underlättades av den nära vänskapen med Klas Ingesson. Han ”pryade” bland annat hos Mechelen och Bologna och Klas namn öppnade många dörrar i fotbollsvärlden. Peter var rörd till tårar när han talade om sin bortgångne vän.

Övergången till KB Köpenhamn var en brutal omställning från småklubbarna i Östergötland till Danmarks ledande klubb.

”Det var vinna eller försvinna som gällde och Stole Stolbakken ställde hårda krav på såväl medarbetare som spelare. För KB räcker inte att spela bra och komma tvåa i ligan. Den ska vinnas. Punkt, slut.

Peter var kluven inför erbjudandet att assistera Janne Andersson i landslaget. Dels hade han två år kvar på kontraktet i Köpenhamn, dels lockade utsikterna till spel i Champions League.

”Det var två tuffa samtal med Stole innan jag kom loss. Han visade prov på sitt beryktade humör. Det kan du glömma, sa han första gången frågan kom på tal.”


Bosse Olsson ställde frågan som malde i bakhuvudet på alla åhörare. ”Går Sverige till VM i Ryssland 2018?”Han gav inget direkt svar på frågan men konstaterade att om Sverige tagit poäng av Frankrike så hade framtidsutsikterna sett bättre ut.”Förlusten mot Frankrike svider än”. Om Peter Wettergren och Janne Andersson lyckas ta Sverige till VM löper de risken att bli kultförklarade och hela fotbollsvärlden ligger öppen.


Lars Bollius (MAI), Ulf Ivarsson (SIK), domaren Daniel Gustavsson, sportjournalisten Jens Bollius och Ann Sofie Hjertstedt-Bremer pratade också fotboll denna informationsspäckade kväll. Stadshusets caféteria är en utmärkt lokal för den här sortens arrangemang men vem stängde av ventilationen? Luften var tjock redan efter en timme.
 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

"Bitterhet är inte min grej"

  J ohan Birath lämnar politiken definitivt den 1 mars. På lördagen avsade han sig samtliga uppdrag för socialdemokraterna. Johan har haft ledande uppdrag för sitt parti i många år och bland människor i och utanför Boxholm sågs han som Britt-Marie Johanssons självklara efterträdare, men en medlemsomröstning i partiet röstade fram Claes Sjökvist, kultursekreterare i Tranås, som partiets främsta företrädare. Valresultate t ställde all planering på ända och fick till följd av Britt-Marie Johansson sköt upp sin planerade pensionering i somras. Men nu har alltså Johan nått vägs ände åtminstone vad partipolitiken beträffar. Johan Birath har en spännande bakgrund. Började som valsverksarbetare, vidareutbildade sig till lärare och forskare. Han har skrivit såväl skönlitterära verk som flammande protestartiklar mot ysteriets nedläggning och är flitigt anlitad som föredragshållare i historia. De östgötska bibliotek, församlingshem och bygdegårdar, som inte haft besök av Johan, är lätt rä

"Åk till Linköping - skit i Mjölby"

                                                                             Användbar till mycket. K ommunal marknadsföring är inte lätt särskilt inte som orten ifråga inte har något att visa upp. Ett av de mer udda inslagen i min journalisttillvaro i Mjölby var kampanjen ”Åk till Linköping – skit i Mjölby”. Och den historien från 1982 är värd att berätta. En av de anställda på fritidskontoret ansåg att Mjölby hamnat i bakvatten när det gällde jakten på turister i konkurrens med övriga kommuner i västra länsdelen. Hans tankegång var inte originell men klarsynt. Ett stort antal resenärer passerade genom kommunen på E 4 och denna mäktiga potential utnyttjades inte. Vi måste hitta ett sätt att få åtminstone tio procent av de förbipasserande att stanna till. Vilka är de mest grundläggande behoven hos förare och passagerare? Jo, alla blir nödiga förr eller senare. Särskilt om man färdats 35 mil.   Ett utedass med vidhängande informationstavlor byggdes i Väderstad. Sagt och gjort.