Fortsätt till huvudinnehåll

Sven-Lennart Svensson var min förebild



Det var något av tillbaka till rötterna när biträdande förbundskapten Peter Wettergren gästade måndagens idrottscafé i Mjölby stadshus arrangerat av hundraårsjubilerande Östergötlands Fotbollsförbund. Peter har spelat (1994) och tränat i Mjölby AI (1999) och ett år var han anställd på Lagmansskolan.

Men det är i Ödeshög han är uppvuxen och det var i den gulsvarta dressen han slog sina första bollar tillsammans med Klas Ingesson.

Jag ansågs som en stor talang men när jag kom upp i övre tonåren blev jag mer intresserad av träning och taktik. Sven-Lennart Svensson i Ödeshög var en stor förebild för mig, berättade Peter inför ett 40-tals åskådare.

Tränarkarriären sköt fart på allvar när han efter sejouren hos Motala AIF fick anställning som biträdande tränare i Elfsborg 2006 tillsammans med Magnus Haglund. Laget fick en trög start på allsvenskan och jobbet hängde löst men i en match mot Örebro hemma kom vändningen.

Samtidigt tog Elfsborg hem Anders Svensson från Southampton och det satte fart på fotbollsintresset och sponsorerna i Borås”.

”Varför blev du aldrig huvudtränare i Elfsborg, frågade intervjuaren, radiojournalisten Bosse Olsson.

För mycket media och för mycket sponsorjobb, Jag vill vara nära spelarna på planen.”

Peter stack inte under stol med att hans tränarkarriär underlättades av den nära vänskapen med Klas Ingesson. Han ”pryade” bland annat hos Mechelen och Bologna och Klas namn öppnade många dörrar i fotbollsvärlden. Peter var rörd till tårar när han talade om sin bortgångne vän.

Övergången till KB Köpenhamn var en brutal omställning från småklubbarna i Östergötland till Danmarks ledande klubb.

”Det var vinna eller försvinna som gällde och Stole Stolbakken ställde hårda krav på såväl medarbetare som spelare. För KB räcker inte att spela bra och komma tvåa i ligan. Den ska vinnas. Punkt, slut.

Peter var kluven inför erbjudandet att assistera Janne Andersson i landslaget. Dels hade han två år kvar på kontraktet i Köpenhamn, dels lockade utsikterna till spel i Champions League.

”Det var två tuffa samtal med Stole innan jag kom loss. Han visade prov på sitt beryktade humör. Det kan du glömma, sa han första gången frågan kom på tal.”


Bosse Olsson ställde frågan som malde i bakhuvudet på alla åhörare. ”Går Sverige till VM i Ryssland 2018?”



Han gav inget direkt svar på frågan men konstaterade att om Sverige tagit poäng av Frankrike så hade framtidsutsikterna sett bättre ut.



”Förlusten mot Frankrike svider än”. 



Om Peter Wettergren och Janne Andersson lyckas ta Sverige till VM löper de risken att bli kultförklarade och hela fotbollsvärlden ligger öppen.


Lars Bollius (MAI), Ulf Ivarsson (SIK), domaren Daniel Gustavsson, sportjournalisten Jens Bollius och Ann Sofie Hjertstedt-Bremer pratade också fotboll denna informationsspäckade kväll. Stadshusets caféteria är en utmärkt lokal för den här sortens arrangemang men vem stängde av ventilationen? Luften var tjock redan efter en timme.
 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

Mordet på Lagmansgatan

Det var i fönstret närmast dörren knivmannen tog sig in. S omliga händelser i vardagslunken för en tidningsreporter etsar sig fast i minnet. Som det mord som inträffade på Lagmansgatan i Mjölby för drygt 30 år sedan. Mordet ägde rum en ljummen torsdagskväll i september 1983 i ett hus granne med Vasaskolan. En medelålders kvinna och hennes manliga sällskap tittade på Sportnytt och fyllde i veckans V 65-kupong. Vardagsfriden bröts när en man klättrade in genom det halvöppna, lågt belägna fönstret beväpnad med en brödkniv. Kvinnan och mannen flydde ut på gården där kvinnan blev upphunnen och nerstucken med flera knivhugg. Hennes sällskap flydde åt ett annat håll och larmade polisen. Kvinnan förblödde av sina skador. Knivmannen och kvinnan hade tidigare haft en relation men kvinnan hade avbrutit förhållandet, okänt av vilket skäl. Det blev inget spaningsmord utan polisen grep mannen vid Svartån i centrala Mjölby ett par timmar senare. Han hade på sig något som verkade

Vifolkavallen förblir Vifolkavallen?

För två år sedan gjorde Mjölby AI en förfrågan hos Kultur- och fritidsnämnden om möjligheten satt sälja arenanamnet till en kommersiell sponsor. Nämnden var positiv till detta men ställde upp en rad villkor, bland annat att Vifolkavallsområdet inte fick försvinna som begrepp i stadsbilden. Enligt förvaltningschefen Ulf Johansson har inte MAI hört av sig sedan dess och han förmodar att ärendet runnit ut i sanden. Så är det inte riktigt om man ska tro MAI:s ordförande Sven Montelius. Han svarar så här på ett mejl: ”Vi är väldigt glada och tacksamma över att ha fått möjligheten till detta och vi har under arbetat för att få till detta. Vi har ännu inte lyckats men var nu i vår nära att knyta ihop säcken med en partner. Som du förstår så är det inte vilken partner som helst som kan ta sig an den nivå av partnerskap som vi tänker oss med att sälja arenanamnet, det handlar även mycket om timing och att arbeta in konceptet under en längre tid. Vi är fortsatt optimistiska och tror att vi kom