Fortsätt till huvudinnehåll

Sven-Lennart Svensson var min förebildDet var något av tillbaka till rötterna när biträdande förbundskapten Peter Wettergren gästade måndagens idrottscafé i Mjölby stadshus arrangerat av hundraårsjubilerande Östergötlands Fotbollsförbund. Peter har spelat (1994) och tränat i Mjölby AI (1999) och ett år var han anställd på Lagmansskolan.

Men det är i Ödeshög han är uppvuxen och det var i den gulsvarta dressen han slog sina första bollar tillsammans med Klas Ingesson.

Jag ansågs som en stor talang men när jag kom upp i övre tonåren blev jag mer intresserad av träning och taktik. Sven-Lennart Svensson i Ödeshög var en stor förebild för mig, berättade Peter inför ett 40-tals åskådare.

Tränarkarriären sköt fart på allvar när han efter sejouren hos Motala AIF fick anställning som biträdande tränare i Elfsborg 2006 tillsammans med Magnus Haglund. Laget fick en trög start på allsvenskan och jobbet hängde löst men i en match mot Örebro hemma kom vändningen.

Samtidigt tog Elfsborg hem Anders Svensson från Southampton och det satte fart på fotbollsintresset och sponsorerna i Borås”.

”Varför blev du aldrig huvudtränare i Elfsborg, frågade intervjuaren, radiojournalisten Bosse Olsson.

För mycket media och för mycket sponsorjobb, Jag vill vara nära spelarna på planen.”

Peter stack inte under stol med att hans tränarkarriär underlättades av den nära vänskapen med Klas Ingesson. Han ”pryade” bland annat hos Mechelen och Bologna och Klas namn öppnade många dörrar i fotbollsvärlden. Peter var rörd till tårar när han talade om sin bortgångne vän.

Övergången till KB Köpenhamn var en brutal omställning från småklubbarna i Östergötland till Danmarks ledande klubb.

”Det var vinna eller försvinna som gällde och Stole Stolbakken ställde hårda krav på såväl medarbetare som spelare. För KB räcker inte att spela bra och komma tvåa i ligan. Den ska vinnas. Punkt, slut.

Peter var kluven inför erbjudandet att assistera Janne Andersson i landslaget. Dels hade han två år kvar på kontraktet i Köpenhamn, dels lockade utsikterna till spel i Champions League.

”Det var två tuffa samtal med Stole innan jag kom loss. Han visade prov på sitt beryktade humör. Det kan du glömma, sa han första gången frågan kom på tal.”


Bosse Olsson ställde frågan som malde i bakhuvudet på alla åhörare. ”Går Sverige till VM i Ryssland 2018?”Han gav inget direkt svar på frågan men konstaterade att om Sverige tagit poäng av Frankrike så hade framtidsutsikterna sett bättre ut.”Förlusten mot Frankrike svider än”. Om Peter Wettergren och Janne Andersson lyckas ta Sverige till VM löper de risken att bli kultförklarade och hela fotbollsvärlden ligger öppen.


Lars Bollius (MAI), Ulf Ivarsson (SIK), domaren Daniel Gustavsson, sportjournalisten Jens Bollius och Ann Sofie Hjertstedt-Bremer pratade också fotboll denna informationsspäckade kväll. Stadshusets caféteria är en utmärkt lokal för den här sortens arrangemang men vem stängde av ventilationen? Luften var tjock redan efter en timme.
 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Vallastaden, Svartå strand och Kungsvalla

"Riv och bygg nytt"

Polisen som mitt i gatan står