Fortsätt till huvudinnehåll

Golfbanor väcker känslorUnder de dryga 40 år jag varit involverad i golfsporten har etableringen av nya banor vållat känsloutbrott och debatt. Entusiasterna som velat bygga nytt har ofta känt sig missförstådda av allmänhet och myndigheter. Inte sällan har golfmotståndarna varit uppbackade av tjänstemän i rutiga skjortor på Länsstyrelsens naturvårdsenhet. Fantastiska naturfenomen, som ingen nämnt tidigare, har kommit upp på bordet när golfvännerna visat intresse för ett område. Många hade uppfattningen så sent som på 70-talet att golf var en direktörssport och sådana skulle hållas kort. Åtskilliga banidéer kom inte längre än till en skiss på papperet.

Jag har följt tillblivelsen av tre banor på nära håll, det handlar om Mjölby GK, Flemminge och Ombergs GK. På den första gick det ganska smidigt tack vare en positiv inställning från kommunens sida. Det var endast en arrendator som fick lösas ut mot en dyr penning vilket sved för den nya klubben hade inga pengar i mitten av 1980-talet. Däremot minns jag inga kontroverser när Ombergs GK anlade sin bana på det gamla skjutfältet. Hellre golfbollar än bomber och granater vid Vätterns strand.

Flemminge GK i Boxholm hade det betydligt besvärligare att åstadkomma den nuvarande banan. Jag var med på två offentliga möten och häpnade över den ogina inställning som visades av ortens skidåkare, orienterare och dragkampare. De ville inte ha sällskap av golfspelare i omedelbar närhet av Flemminge gamla skola. Den niohålsbana som finns idag har små likheter med den ursprungliga banskissen.

Och nu har vi hamnat i ett läge där en golfbana kanske försvinner. Det handlar förstås om Linköpings GK som funnits sedan 1945. Länge var Linköping tillsammans med Klinga i Norrköping de enda 18-hålsbanorna i länet. Men Mjärdevi och universitetsområdet kryper allt närmare och enligt den styrande majoriteten (S, L och Mp) finns ett större behov av bostäder än utrymme för 250-metersdrivar.


Styrelsen för klubben, som arrenderar marken av Linköpings kommun, motsätter sig förstås dessa planer. Golfbanan behövs som en grön lunga i den växande stadsbebyggelsen hävdar man. Klubben har en historisk förankring i den svenska proffsgolfen. Två SEO-tävlingar arrangerades i början av 1980-talet och självaste Seve Ballesteros vann en av dem. För ett par år sedan besökte Annika Sörenstam banan för en clinic i samband med en tävling för flickjuniorer.

Vem har rätt eller fel? Ja frågan är inte enkel att besvara för en som bor i en grannkommun. Vi får hoppas att politikerna i demokratisk ordning fattar det beslut som gagnar Linköpings invånare bäst.

Om man ska ta Correns debatt- och insändarsidor som måttstock har golfklubben Linköpingsbornas sympati. Det har varit en majoritet som förespråkat fortsatt existens för golfbanans del.

Jag är lite nyfiken på vad oppositionen i Linköping har för åsikt i frågan och kan inte se om Paul Lindvall (M) eller Muharrem Demirok(C )har uttalat sig. (Om jag missat det så påpeka gärna var och när). Lindvall har kanske nog med krisen i RTÖG och Demirok med att bli omvald som ÅFF-ordförande.

Tänk om golfbanans öde kan bli en lokal valfråga i nästa års valrörelse? Det vore väl häftigt?


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Vallastaden, Svartå strand och Kungsvalla

"Riv och bygg nytt"

Polisen som mitt i gatan står