Fortsätt till huvudinnehåll

Bomber och granater, sill och nubbe


Vad döljs bakom denna lugna yta?

 Kommer ni ihåg att fiskaren Anders Paulsson fick en rostig granat i nätet den 19 april på sjön Sommen. Den förträffliga Tranås-Posten framför i senaste numret en rimlig teori om granaten. Troligen hör den samman med en av de många flygövningar som militären utförde över sjön i mitten av 1980-talet.

En sommarstugeägare på Lilla Ulvareholmen väster om Torpön vaknade av en kraftig smäll en natt. Morgonen efter visade det sig att något stort föremål hade gjort ett ingångshål precis vid takfogen. Stugägaren finns inte längre i livet men en vän till honom berättar för Tranås-Posten.

”Min kompis berättade om händelsen och vi hade teorier om att det kan ha varit någon granat som via vattnet studsat upp på taket. Min kompis tätade hålet på stugan”.

Sommarstugan är riven och den nuvarande ägaren till Lilla Ulvareholmen har aldrig hört talas om händelsen.

Den rostiga granaten togs om hand av polis och visade sig vara ofarlig. Fiskare Paulsson berättar att han hört av boende runt sjön att det varit gott om flygövningar och provskjutningar i detta område.
Om massmedierna hade fått korn på storyn för 30 år sedan var rubriken given. ”Svensk militär bombar den egna befolkningen”.

Glad midsommar på er! Till er som har förmånen att åka båt på Sommen har jag en uppmaning: ducka!  Annars är det trevligaste sättet att njuta av Sommen att åka på utflykt med Boxholm II. Då kan man få sill och nubbe i Bendriks park.

Bästa fortskaffningsmedlet på Sommen.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Vallastaden, Svartå strand och Kungsvalla

"Riv och bygg nytt"

Gallerians problem är inte unika