Fortsätt till huvudinnehåll

En östgöte skickas fram...Tidningar skriver ur olika perspektiv. Det kan vara nyttigt att hålla det i minnet. Jag läser förstås Östgöta Corren varje dag, köper Aftonbladet vid enstaka tillfällen och en gång i veckan hamnar Fokus i brevlådan. Var och en har sitt sätt att tolka verkligheten. Den senare tidningen lyfter och breddar mitt fokus från den östgötska myllan

Jag kom att tänka på detta när det moderata kommunalrådet Christian Gustavsson gick ut offentligt och krävde AKBs avgång. Nyheten toppade Corren och fick ganska stort utrymme i själva Östnytt som lämnade den trygga studion i Norrköping och begav sig hela vägen till Linköping för en intervju. Men så här skildras den misslyckade palatskuppen i Fokus:

”Några dagar senare, medan hon fortfarande är i USA, berättar Dagens Industri att tunga Stockholmsmoderater konspirerar mot henne. De vill tvinga fram en frivillig avgång.

Det verkar likna en kupp. Dagen efter läcker en intern opinionsundersökning som visar att Moderaterna bara är fjärde största partiet i Stockholms stad. En östgöte skickas fram för att utdela det första hugget. ”

Smaka på formuleringen. En östgöte skickas fram för att dela ut första hugget. Fokus har inte ens namngivit Christian Gustavsson som vanligtvis håller en hög profil på hemmaplan. Det finns ett ganska elakt uttryck för den typ av tjänstvillighet som Gustavsson visar men detta är en snäll blogg så jag avstår från att nämna det. Hur som helst, Gustavsson fick sina 15 minuter i det Warholska rampljuset.

Palatskuppen misslyckades och AKB sitter kvar åtminstone tills nästa stora opinionsundersökning. Skickar Stockholmsmoderaterna fram ett … kommunalråd i Värnamo då?

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

"Bitterhet är inte min grej"

  J ohan Birath lämnar politiken definitivt den 1 mars. På lördagen avsade han sig samtliga uppdrag för socialdemokraterna. Johan har haft ledande uppdrag för sitt parti i många år och bland människor i och utanför Boxholm sågs han som Britt-Marie Johanssons självklara efterträdare, men en medlemsomröstning i partiet röstade fram Claes Sjökvist, kultursekreterare i Tranås, som partiets främsta företrädare. Valresultate t ställde all planering på ända och fick till följd av Britt-Marie Johansson sköt upp sin planerade pensionering i somras. Men nu har alltså Johan nått vägs ände åtminstone vad partipolitiken beträffar. Johan Birath har en spännande bakgrund. Började som valsverksarbetare, vidareutbildade sig till lärare och forskare. Han har skrivit såväl skönlitterära verk som flammande protestartiklar mot ysteriets nedläggning och är flitigt anlitad som föredragshållare i historia. De östgötska bibliotek, församlingshem och bygdegårdar, som inte haft besök av Johan, är lätt rä

"Åk till Linköping - skit i Mjölby"

                                                                             Användbar till mycket. K ommunal marknadsföring är inte lätt särskilt inte som orten ifråga inte har något att visa upp. Ett av de mer udda inslagen i min journalisttillvaro i Mjölby var kampanjen ”Åk till Linköping – skit i Mjölby”. Och den historien från 1982 är värd att berätta. En av de anställda på fritidskontoret ansåg att Mjölby hamnat i bakvatten när det gällde jakten på turister i konkurrens med övriga kommuner i västra länsdelen. Hans tankegång var inte originell men klarsynt. Ett stort antal resenärer passerade genom kommunen på E 4 och denna mäktiga potential utnyttjades inte. Vi måste hitta ett sätt att få åtminstone tio procent av de förbipasserande att stanna till. Vilka är de mest grundläggande behoven hos förare och passagerare? Jo, alla blir nödiga förr eller senare. Särskilt om man färdats 35 mil.   Ett utedass med vidhängande informationstavlor byggdes i Väderstad. Sagt och gjort.