Fortsätt till huvudinnehåll

Nej, nej och åter nej!Pärlfiskaren i Stadsparken.


Mjölby och den något större grannkommunen i öster lirar i olika divisioner. Skillnaden framkom tydligt i förra veckan. Medan Linköping beslutar att anslå 35 miljoner kr för inköp av elcyklar för uthyrning träter fullmäktigeledamöterna i Mjölby om huruvida den blivande rondellen i korsningen Järnvägsgatan-Svarvargatan-Smålandsvägen ska få en konstnärlig utsmyckning för cirka en miljon kr.

Oppositionen, främst Liberalerna och Moderaterna, tycker det är dyrt med en japanskinspirerad fontän i rondellen och klagade även över handläggningen av ärendet. Kultur- och fritidsnämnden har inte fått information av den tjänsteman som handlagt det. Vissa paralleller drogs med den utskällda rondellpotatisen i andra änden av Svarvargatan.

Att referera till Japan tycker jag är rimligt med tanke på att stans största industri Toyota Material Handling ligger ett par hundra meter från korsningen. Denna korsning måste vara en av de mest trafikerade i tätorten.

Större förändringar i den offentliga miljön har alltid vållat debatt i Mjölby åtminstone under de 35 år jag kan överblicka. Rivningen av Bemab-huset, vilket splittrade partierna i kommunfullmäktige, har vi alla i färskt minne. Första exemplet jag minns är skulpturen Pärlfiskaren(fontän i svetsad koppar, Elis Nord 1974) som prydde Stora torget men sedan flyttades ner till en mer undanskymd plats vid Svartån. Dåvarande kulturchefen var inte glad när vi offentliggjorde att skulpturen kallades Gotthard (efter skrotföretaget i Skänninge) i folkmun. Allmänheten har sällan samma uppfattning som kulturchefer om vad som är god konst.

Lite frågande är jag till Moderaternas och Liberalernas roll som nejsägare i Mjölby. Hade de partierna suttit vid makten hade vi varken haft ishall (1986), simhall (2005)  eller idrottshall i Skänninge. Nu säger man också nej till offentlig konst. Partiernas företrädare har naturligtvis skiftat genom åren men inställningen är densamma. Vi har inte råd.

Ja, det var en liten utvikning om relationer politiker emellan och den röstande allmänheten. Snart börjar ombyggnaden av den omdebatterade korsningen, Om knappt ett år är det val igen och Liberalerna och Moderaterna får väl hitta något annat objekt att säga nej till innan dess.

Får skicka med en brasklapp här. Osäker på om den tidigare placeringen av Pärlfiskaren var torget. Har kollat med kommunen som gjort en halv bekräftelse.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Jag gnagde på grisen i en timme

Utopia i Mantorp