Fortsätt till huvudinnehåll

”Liderlighet och lättja hava gott kvarter i Mjölby”


Lars Guths teckning täckte större delen av ettan.


Mjölby stad fyller som bekant 100 år i år. En vänlig granne dök upp häromdagen och lånade mig Correspondentens bilaga när stan fyllde 50 år 1970. En välmatad bilaga på 16 sidor i det gamla, stora formatet fylld av reportage, bilder och annonser.

Författare och fotografer var Bror Lindvall, Jan Hylander, Christer Elderud och Gull-Britt Ericsson och de tre senare kom jag att kampera ihop med på samma redaktion (Kanikegården) under större delen av 1980-talet. Den stora omslagsteckningen gjordes av tecknaren Lars Guth som jag också lärde känna på 80-talet

Reportagen handlade om den stora ombyggnaden av centrum, tillverkningsindustrin och att småbutikerna klarar sig hyfsat under de senaste åren. Tidningen gjorde en enkät bland ungdomar och Ola Hellman, som jag var granne med på Eldslösa på senare år, klagade över att brottarna var inhysta i en liten källarlokal och den lovande tennisspelaren Tomas Wågbrant intervjuades också. Bland övriga intervjuade ungdomar förekom klagomål över bristen på nöjeslokaler vilket varit ett genomgående tema även under den andra halvan av seklet. Kommunalrådet Bengt Tägström intervjuades om bygget av det nya centrum.

De största förändringarna ser man på företagarsidan. BT har en halvsidesannons men en majoritet av de övriga företagen är borta idag. Uhlins herr (idag Metz) visade sina medarbetare på bild och där känner jag igen Bertil Wettergren, Karl-Axel Johansson och Bengt-Olof Pettersson. Wighs färg är en annan butik jag känner igen.

Arrangörerna av Broarnas dag utlovade besök av Pekka Langer och en stor annons på förstasidan bjöd in till jubileumsfirande i hembygdsparken fredagen den 26 juni där landshövdingen Per Eckerberg höll tal.

Men den rubrik som fångade mitt öga var denna tvåspaltare: ”Liderlighet och lättja hava gott kvarter i Mjölby” . Fast det var inget som förekom 1970 utan var ett refererat av en tjänsteskrivelse från en hög ämbetsman till en annan 1816. Starka drycker var även då ett problem och vid samma tillfälle konstateras att lönnkrogar funnos i mängd. Dess besökare såg stygga ut. Ämbetsmannen uppmanade polisanstalten till skärpning.

1970 inleddes en ny epok i Mjölbys historia. Året efter genomfördes den stora kommunreformen och Vifolka, Folkunga, Skänninge och delar av Bobergs kommun hamnade under samma hatt som Mjölby stad. Det var en reform som kanske inte till fullo uppskattades av Skänningeborna?
                                                                                                                                                                                                                                                     
Enkät bland unga Mjölbybor.
                                                                                                                                                                                                                          
                                                                                                                   

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

"Bitterhet är inte min grej"

  J ohan Birath lämnar politiken definitivt den 1 mars. På lördagen avsade han sig samtliga uppdrag för socialdemokraterna. Johan har haft ledande uppdrag för sitt parti i många år och bland människor i och utanför Boxholm sågs han som Britt-Marie Johanssons självklara efterträdare, men en medlemsomröstning i partiet röstade fram Claes Sjökvist, kultursekreterare i Tranås, som partiets främsta företrädare. Valresultate t ställde all planering på ända och fick till följd av Britt-Marie Johansson sköt upp sin planerade pensionering i somras. Men nu har alltså Johan nått vägs ände åtminstone vad partipolitiken beträffar. Johan Birath har en spännande bakgrund. Började som valsverksarbetare, vidareutbildade sig till lärare och forskare. Han har skrivit såväl skönlitterära verk som flammande protestartiklar mot ysteriets nedläggning och är flitigt anlitad som föredragshållare i historia. De östgötska bibliotek, församlingshem och bygdegårdar, som inte haft besök av Johan, är lätt rä

"Åk till Linköping - skit i Mjölby"

                                                                             Användbar till mycket. K ommunal marknadsföring är inte lätt särskilt inte som orten ifråga inte har något att visa upp. Ett av de mer udda inslagen i min journalisttillvaro i Mjölby var kampanjen ”Åk till Linköping – skit i Mjölby”. Och den historien från 1982 är värd att berätta. En av de anställda på fritidskontoret ansåg att Mjölby hamnat i bakvatten när det gällde jakten på turister i konkurrens med övriga kommuner i västra länsdelen. Hans tankegång var inte originell men klarsynt. Ett stort antal resenärer passerade genom kommunen på E 4 och denna mäktiga potential utnyttjades inte. Vi måste hitta ett sätt att få åtminstone tio procent av de förbipasserande att stanna till. Vilka är de mest grundläggande behoven hos förare och passagerare? Jo, alla blir nödiga förr eller senare. Särskilt om man färdats 35 mil.   Ett utedass med vidhängande informationstavlor byggdes i Väderstad. Sagt och gjort.