Fortsätt till huvudinnehåll

Skamfläcken på Kungsvägen: Byggnadsnämnden drar tillbaka vitesföreläggande


En flera år gammal bild.

I år fyller Mjölby stad 100 år. Allehanda jippon arrangeras för att manifestera jubiléet. Ett önskemål vore att skamfläcken kvarteret Lärdomsljuset på Kungsvägen åtminstone snyggas till. Denna kommunala långbänk har varat sedan 2011 utan någon egentlig ljusning i sikte. Den ursprungliga planen var att bygga sex radhus men det finns bara en gjuten, sprucken bottenplatta samt en massa lösvirke, frigolitplattor och annat bös.

Att redogöra för alla turer under tio år, med bland annat konkurser och exekutiva auktioner, mäktar jag inte med men jag kan berätta om det senaste årets händelser med hjälp av ett protokoll från Byggnads- och räddningsnämnden (§27 2020-02-18).
·        
 Den 28 mars 2019 utfärdade BRN ett föreläggande att riva den gjutna plattan och forsla bort skräpet senast första juli 2019.
·    
    Rivningen och uppstädningen gjordes inte och ett löpande vite utfärdades mot fastighetsägaren, Per Boquist AB i Norrköping.
·     
   Fastighetsägaren överklagade BRN:s beslut till länsstyrelsen under tidiga hösten. Ärendet ligger numera hos länsrätten och har inte avgjorts ännu.

Den senaste utvecklingen i ärendet är att fastighetsägaren har en potentiell köpare till hela bolaget och att denne undrar hur kommunen tänker hantera vitesföreläggandet vid ett ägarbyte. Den potentielle köparen vill ha en skriftlig garanti att BRN drar tillbaka vitesföreläggandet. Namnet på den potentielle köparen avslöjas inte(existerar överhuvudtaget?).

BRN är beredd att gå fastighetsägaren till mötes om följande villkor uppfylls:
Uppvisande av ett påskrivet köpeavtal
• Att fastigheten hägnas in med byggstaket
• Att ett planarbete påbörjas för ändring av detaljplanen.

Så står det i protokollet från sammanträdet 2020-02-18.

Återstår att se om denna sorglustiga långbänk närmar sig en lösning efter tio års dribblingar. Vi kan kanske se början på slutet som Churchill sa. Jag kan inte lagstiftningen på området för att avgöra om BRN kunde agerat tuffare men ingen kan påstå att nämnden gått på offensiven i alla fall.

För min del är jag inte optimist. Mjölbyborna kommer nog att fortsätta svära över denna fula, skräpiga tomt i flera år till. BRN får säkert anledning att återkomma till ärendet vid kommande sammanträden.

Den som är intresserad och vill läsa byggnadsnämndens protokoll kan gå in på § 27 Dnr BRN/2019:45. Kan nås via nätet.

En bild från i somras.




Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Mordet på Lagmansgatan

Det var i fönstret närmast dörren knivmannen tog sig in. S omliga händelser i vardagslunken för en tidningsreporter etsar sig fast i minnet. Som det mord som inträffade på Lagmansgatan i Mjölby för drygt 30 år sedan. Mordet ägde rum en ljummen torsdagskväll i september 1983 i ett hus granne med Vasaskolan. En medelålders kvinna och hennes manliga sällskap tittade på Sportnytt och fyllde i veckans V 65-kupong. Vardagsfriden bröts när en man klättrade in genom det halvöppna, lågt belägna fönstret beväpnad med en brödkniv. Kvinnan och mannen flydde ut på gården där kvinnan blev upphunnen och nerstucken med flera knivhugg. Hennes sällskap flydde åt ett annat håll och larmade polisen. Kvinnan förblödde av sina skador. Knivmannen och kvinnan hade tidigare haft en relation men kvinnan hade avbrutit förhållandet, okänt av vilket skäl. Det blev inget spaningsmord utan polisen grep mannen vid Svartån i centrala Mjölby ett par timmar senare. Han hade på sig något som verkade

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

340 år med släkten Ehrenkrona

Norra gaveln av Hulterstad. Hulterstads takstolar fullkomligt bågnar av Ehrenkronska släkttraditioner. Sammanlagt 340 år har 13 generationer styrt på gården och den nuvarande ägaren Carl-Erik Ehrenkrona (f-49) är den sjunde generationen i obruten följd. Den har aldrig varit ute till försäljning på den fria marknaden utan vandrat vidare genom arv och släktförbindelser. En feodal tradition utan motstycke i Mjölbytrakten. På övre våningen av Hulterstad hänger porträtt på samtliga ägare med hustrur från generalen Jakob Burensköld till och med överstelöjtnanten Carl Erik Hjalmar Ehrenkrona. Andra kända adelssläkter i annalerna är Gyldenklou, Burensköld och von Schwerin. Den förste Ehrenkrona som bodde på Hulterstad var hovstallmästare Erik Philip Gammal Ehrenkrona. Han tillträdde 1781. Han var brorson till riksrådet Karl Gustaf Gammal Ehrenkrona som var gift med Ulrika von Schwerin. Hulterstad ligger några kilometer söder om Mjölby i Svartåns dalgång mellan ån och