Boxholms kommun lever inte upp till kraven på offentlighetsprincipen och tillämpar en hemmasnickrad variant när journalister eller privatpersoner begär ut allmänna handlingar.
Det skriver Föreningen Grävande Journalisters tidning Scoop. Lagen kräver att kommunen skyndsamt lämnar ut begärda handlingar men Boxholms ledning menar att den som vill informera sig om ett ärende får beställa tid och läsa handlingarna tillsammans med tjänstemannen.
”Översitteri” säger juristen Per Hagström som kommenterat Scoops undersökning. Han skrattar när Scoops reporter berättar om Boxholms kommuns krav på personligt besök. Då kan man inte garantera lagens krav på anonymitet.
Kommunens administrative chef Fredrik Svaton säger att man kan få väldigt omfattande förfrågningar som måste hanteras på ett klokt sätt för en liten kommun.
Därmed drar jag slutsatsen att Svaton prioriterar tjänstemännens arbetsmiljö framför lagens krav på transparens och öppenhet. Både kommunstyrelsens ordförande Brittis Johansson och Svaton säger att kommunen är beredd att ändra sina rutiner.
Trubbel med diariet och offentlighetsprincipen är en följetong i Boxholms kommun. Jag ska nu berätta en 40 år gammal anekdot när jag kom till Boxholm som ung och ambitiös lokalreporter 1980. Det var mitt första journalistjobb efter tiden som sportjournalist och jag var sugen på att prova mina nyförvärvade kunskaper.
Gick in på kommunhuset och träffade kanslichefen Sigvard Paulsson och bad att få se diariet. Paulsson rev sig i sitt röda lockiga hår, började leta på det välfyllda skrivbordet och muttrade något om att kommunsekreteraren Håkan Gustavsson hade det. Vi gick in på Håkans rum och resultatet var lika nedslående där.
”Är det inte lika att erkänna att ni saknar diarium”, frågade jag och Paulsson erkände att så var fallet.
Jag gjorde inget väsen av detta och jag tror inte att jag gick miste om någon nyhet på grund av oredan. Kommunen var liten och jag hade några väl placerade informatörer.
Var det bättre när jag kom till Mjölby ett par år senare? Både ja och nej. Kommunstyrelsen hade ordning på sitt diarium liksom miljöförvaltningen. Tjänstemännen på tekniska nämnden, socialförvaltningen och byggnadskontoret satte upp en förvånad min när jag kom in och begärde att få läsa diariet. De var uppenbarligen okunniga i ämnet.
När jag besökte tingsrätten var det aldrig några problem men det var ju en arbetsplats befolkad av lagkunniga människor.
Kommentarer
Skicka en kommentar