Fortsätt till huvudinnehåll

Väderstads skyline dimper i backen?

 


Väderstad är för närvarande den klarast lysande stjärnan i Mjölbys bukett av tätorter. Väderstadverken går som tåget, folk vallfärdar till Centralkonditoriet och till fredagsmyset dukar Skaldjursfabriken upp läckra skaldjur från större vatten än Tåkern. Det finns t o m besökare som kallar trakten för länets Österlen.

 Men en viktig komponent saknas för tätortens utveckling och det är mark för bostäder. På en centralt belägen tomt pågår detaljplanearbete för bostadsändamål. Det finns dock ett aber. Granne med det tilltänkta området ligger den jättelika silo som byggdes på 1960-talet och som inte använts på flera decennier. Ägare är Lantmännen och den har visat sig villig att sälja fastigheten till kommunen på villkor att densamma river silon. Den nuvarande ägaren är rädd för att konkurrerande verksamhet flyttar in i betongkolossen och ser en rivning som en garanti.

 Vägen till ett rivningslov visade sig inte vara lätt. Byggnadskontoret ville att byggnads- och räddningsnämnden skulle neka rivning, vilket redovisades på nämndens senaste sammanträde 20 oktober. Kontoret bifogade ett utlåtande av konsulten Börje Lindström. Hans formuleringar har nästan religiösa övertoner. Silon har ett stort kulturhistoriskt värde som symbol för den storskaliga spannmålsodling som bedrivs i trakten. Byggnaden är strängt funktionalistisk och visar på ett pedagogiskt sätt spannmålets väg till matbordet.

 ”Den är genom sin höjd och volym ett anslående inslag i det flacka landskapet och utgör Väderstads skyline. Det finns därmed ett allmänt intresse av att bevara silon.”

 Så löd alltså byggnadskontorets beslutsförslag som lades fram för ledamöterna i nämnden. Men in från höger trädde ledamoten Per-Olof Lindelöf (M) och föreslog att beslutet blir tvärt om och han fick sin vilja igenom. Nämnden bytte fot innan ordförande Anders Steen (C ) slog klubban i bordet och fann att silon är ett hinder för önskvärd utveckling i Väderstad med fler bostäder och ökat invånarantal. Rivningslov är beviljat. Det är ovanligt att byggnadsnämnden går emot sina tjänstemän.

 Troligen lär det dröja några år innan betongkolossen dimper i backen. Den som är missnöjd med beslutet kan nämligen överklaga hos Länsstyrelsen. Vi får säkert anledning att återkomma.

 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Mordet på Lagmansgatan

Det var i fönstret närmast dörren knivmannen tog sig in. S omliga händelser i vardagslunken för en tidningsreporter etsar sig fast i minnet. Som det mord som inträffade på Lagmansgatan i Mjölby för drygt 30 år sedan. Mordet ägde rum en ljummen torsdagskväll i september 1983 i ett hus granne med Vasaskolan. En medelålders kvinna och hennes manliga sällskap tittade på Sportnytt och fyllde i veckans V 65-kupong. Vardagsfriden bröts när en man klättrade in genom det halvöppna, lågt belägna fönstret beväpnad med en brödkniv. Kvinnan och mannen flydde ut på gården där kvinnan blev upphunnen och nerstucken med flera knivhugg. Hennes sällskap flydde åt ett annat håll och larmade polisen. Kvinnan förblödde av sina skador. Knivmannen och kvinnan hade tidigare haft en relation men kvinnan hade avbrutit förhållandet, okänt av vilket skäl. Det blev inget spaningsmord utan polisen grep mannen vid Svartån i centrala Mjölby ett par timmar senare. Han hade på sig något som verkade

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

340 år med släkten Ehrenkrona

Norra gaveln av Hulterstad. Hulterstads takstolar fullkomligt bågnar av Ehrenkronska släkttraditioner. Sammanlagt 340 år har 13 generationer styrt på gården och den nuvarande ägaren Carl-Erik Ehrenkrona (f-49) är den sjunde generationen i obruten följd. Den har aldrig varit ute till försäljning på den fria marknaden utan vandrat vidare genom arv och släktförbindelser. En feodal tradition utan motstycke i Mjölbytrakten. På övre våningen av Hulterstad hänger porträtt på samtliga ägare med hustrur från generalen Jakob Burensköld till och med överstelöjtnanten Carl Erik Hjalmar Ehrenkrona. Andra kända adelssläkter i annalerna är Gyldenklou, Burensköld och von Schwerin. Den förste Ehrenkrona som bodde på Hulterstad var hovstallmästare Erik Philip Gammal Ehrenkrona. Han tillträdde 1781. Han var brorson till riksrådet Karl Gustaf Gammal Ehrenkrona som var gift med Ulrika von Schwerin. Hulterstad ligger några kilometer söder om Mjölby i Svartåns dalgång mellan ån och