Väderstad är för närvarande den klarast lysande stjärnan i Mjölbys bukett av tätorter. Väderstadverken går som tåget, folk vallfärdar till Centralkonditoriet och till fredagsmyset dukar Skaldjursfabriken upp läckra skaldjur från större vatten än Tåkern. Det finns t o m besökare som kallar trakten för länets Österlen.
Men en viktig komponent saknas för tätortens utveckling och det är mark för bostäder. På en centralt belägen tomt pågår detaljplanearbete för bostadsändamål. Det finns dock ett aber. Granne med det tilltänkta området ligger den jättelika silo som byggdes på 1960-talet och som inte använts på flera decennier. Ägare är Lantmännen och den har visat sig villig att sälja fastigheten till kommunen på villkor att densamma river silon. Den nuvarande ägaren är rädd för att konkurrerande verksamhet flyttar in i betongkolossen och ser en rivning som en garanti.
Vägen till ett rivningslov visade sig inte vara lätt. Byggnadskontoret ville att byggnads- och räddningsnämnden skulle neka rivning, vilket redovisades på nämndens senaste sammanträde 20 oktober. Kontoret bifogade ett utlåtande av konsulten Börje Lindström. Hans formuleringar har nästan religiösa övertoner. Silon har ett stort kulturhistoriskt värde som symbol för den storskaliga spannmålsodling som bedrivs i trakten. Byggnaden är strängt funktionalistisk och visar på ett pedagogiskt sätt spannmålets väg till matbordet.
”Den är genom sin höjd och volym ett anslående inslag i det flacka landskapet och utgör Väderstads skyline. Det finns därmed ett allmänt intresse av att bevara silon.”
Så löd alltså byggnadskontorets beslutsförslag som lades fram för ledamöterna i nämnden. Men in från höger trädde ledamoten Per-Olof Lindelöf (M) och föreslog att beslutet blir tvärt om och han fick sin vilja igenom. Nämnden bytte fot innan ordförande Anders Steen (C ) slog klubban i bordet och fann att silon är ett hinder för önskvärd utveckling i Väderstad med fler bostäder och ökat invånarantal. Rivningslov är beviljat. Det är ovanligt att byggnadsnämnden går emot sina tjänstemän.
Troligen lär det dröja några år innan betongkolossen dimper i backen. Den som är missnöjd med beslutet kan nämligen överklaga hos Länsstyrelsen. Vi får säkert anledning att återkomma.
Kommentarer
Skicka en kommentar