Fortsätt till huvudinnehåll

Dags att skriva nekrologen?

 

Finnes: 29 hotellrum och fyra lite enklare rum med vandrarhemsstandard. Därtill restaurangkök och själva restaurangen, en bakficka och ett par konferenssalar på mellanplanet. Och så kronan på verket: den stiliga oscarianska matsalen med åtta meter i takhöjd och vackra kristallkronor.

Sökes: Driftig och erfaren krögare med ekonomiska muskler, kapabel att vända ett konkursbo på rätt köl.

Skänninge Statt är med i tidningsspalterna igen, för vilken gång i ordningen vet jag inte. Frågan är om det är dags att skriva etablissemangets nekrolog?

En kort rekapitulation. I februari 2020 gick både själva hotellrörelsen och fastighetsbolaget i konkurs. Dåvarande ägarna hade då drivit hotellet sedan 2014.

I september deklarerade konkursförvaltaren Kristian Jensen att det fanns en köpare till hotellet men att denne av olika skäl inte ville bli namngiven. Tidningen fick vänta till sista september. Nu har också oktober förflutit och konkursförvaltaren vill inte säga någonting om när hotellet har en namngiven ägare. ” Det här med tidsplaner tror jag vi får lägga lite grann på hyllan.” sa Jensen till Corren igår. Jag drar slutsatsen att den påtänkte köparen har hoppat av.

Hotellet som dominerar stadsbilden vid torget har haft en turbulent tillvaro de senaste 40 åren, men ingen konkurs förrän då i februari. Under en ganska lång period var kommunen ägare genom Gillestugan AB, i början av 2000-talet var byggmästare Sundbaum från Linköping ägare. Kommunen är hyresgäst hos Stadshotellet med biblioteket.

Vad händer nu? Advokat Jensen tonar ner förväntningarna på en snabb ägarlösning och i februari har konkursboet ettårig födelsedag.  Jag för min del tror att stora etablissemang inte har någon framtid på små orter. Kundunderlaget är för litet. Dessutom mår inga byggnader bra av att stå tomma.

Kan Mjölby kommun rycka ut för att tillfälligt rädda skutan från totalt haveri? Knappast troligt. Kommunen har fullt upp med att lotsa Galleria Kvarnen i hamn.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Mordet på Lagmansgatan

Det var i fönstret närmast dörren knivmannen tog sig in. S omliga händelser i vardagslunken för en tidningsreporter etsar sig fast i minnet. Som det mord som inträffade på Lagmansgatan i Mjölby för drygt 30 år sedan. Mordet ägde rum en ljummen torsdagskväll i september 1983 i ett hus granne med Vasaskolan. En medelålders kvinna och hennes manliga sällskap tittade på Sportnytt och fyllde i veckans V 65-kupong. Vardagsfriden bröts när en man klättrade in genom det halvöppna, lågt belägna fönstret beväpnad med en brödkniv. Kvinnan och mannen flydde ut på gården där kvinnan blev upphunnen och nerstucken med flera knivhugg. Hennes sällskap flydde åt ett annat håll och larmade polisen. Kvinnan förblödde av sina skador. Knivmannen och kvinnan hade tidigare haft en relation men kvinnan hade avbrutit förhållandet, okänt av vilket skäl. Det blev inget spaningsmord utan polisen grep mannen vid Svartån i centrala Mjölby ett par timmar senare. Han hade på sig något som verkade

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

340 år med släkten Ehrenkrona

Norra gaveln av Hulterstad. Hulterstads takstolar fullkomligt bågnar av Ehrenkronska släkttraditioner. Sammanlagt 340 år har 13 generationer styrt på gården och den nuvarande ägaren Carl-Erik Ehrenkrona (f-49) är den sjunde generationen i obruten följd. Den har aldrig varit ute till försäljning på den fria marknaden utan vandrat vidare genom arv och släktförbindelser. En feodal tradition utan motstycke i Mjölbytrakten. På övre våningen av Hulterstad hänger porträtt på samtliga ägare med hustrur från generalen Jakob Burensköld till och med överstelöjtnanten Carl Erik Hjalmar Ehrenkrona. Andra kända adelssläkter i annalerna är Gyldenklou, Burensköld och von Schwerin. Den förste Ehrenkrona som bodde på Hulterstad var hovstallmästare Erik Philip Gammal Ehrenkrona. Han tillträdde 1781. Han var brorson till riksrådet Karl Gustaf Gammal Ehrenkrona som var gift med Ulrika von Schwerin. Hulterstad ligger några kilometer söder om Mjölby i Svartåns dalgång mellan ån och