Fortsätt till huvudinnehåll

Aftonklänning och smoking på nästa invigning

 

Smått och Gott från veckan som gått.

Så har då KSO Cecilia Burenby och f d kommunchefen Dag Segrell fått dra på sig finkläderna för att välkomna ytterligare en butik i kommunägda Gallerian. Det handlar om en butik i optikerkedjan Synoptik. Det finns ytterligare tre optikerbutiker på kort avstånd från varandra varav en inom Gallerian.

Butikschefen Liselott Källbom har ett förflutet i klädbranschen och det ska kanske ses som ett tidens tecken. Glasögonbågar är idag lika mycket modeaccessoarer som synhjälpmedel.

Fyra optiker i Mjölby och snart finns fyra byggmaterialhandlare i stan när ByggMax färdigställt sitt varuhus på Viringe, granne med DollarStore. Jag har sagt det förr och säger det igen: Bara en skobutik. Förklara den obalansen.

På tal om radarparet i invigningsbranschen, Burenby-Segrell, får de inom kort dra på sig aftonklänningen respektive smokingen, för att inviga eventbolaget i källarvåningen. Internationellt hasardspel, cocktails i baren eller bowling och mellanöl. Bara att välja spår.

 Eller ska eventbolaget uppgradera ett steg och vända sig till landshövdingen Carl Fredrik Graf? Östgötska landshövdingar har ju en tradition att inviga både stort och smått. Snart har vi svaret. Den 1 november smäller det. Samtidigt inviger Systembolaget sina nya större lokaler. Ballonger till barnen och pilsner till farbröderna.?                           

*

Allt är inte guld som glimmar. NT har grävt fram den kravlista som batteritillverkaren Northvolt ställt på Norrköping för att eventuellt förlägga sin nya batterifabrik till Klingaområdet. Bland mycket annat kräver Northvolt en vattenledning från Glan som kräver en kapacitet på 250-300 kubikmeter i timmen. Och jag som trodde att batteritillverkning var miljövänligt.

Northvolt sitter i en guldsits som kan spela ut olika kandidater mot varandra. Norrköpings konkurrenter är Borlänge, Sundsvall, Umeå, Skövde, Östersund och Gävle. Jag tror på Borlänge som mister SSAB:s tunnplåtstillverkning och är van vid processtunga industrier.

                                            *

Dagens Nyheter publicerade igår listan över alla företag som under coronakrisen fått ekonomiskt stöd av staten. Enda delen av Corren som valde att publicera var Kisaredaktionen som berättade som sina företag i Kinda kommn. Övriga delar av utgivningsområdet saknades men då kan jag berätta att i Mjölby var Toyota Material Handling Manifacturing Sweden  största mottagare med 58 340 314 kr. God tvåa är ÖoB i Skänninge med 4 0125 066 kr.

Hur jag än söker i den långa tabellen hittar jag inte Väderstadsverken. Bra karl reder sig själv?

Jag önskar er en trevlig helg med flera godsaker på bordet med eller utan stöd av staten.

 

 

 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

Mordet på Lagmansgatan

Det var i fönstret närmast dörren knivmannen tog sig in. S omliga händelser i vardagslunken för en tidningsreporter etsar sig fast i minnet. Som det mord som inträffade på Lagmansgatan i Mjölby för drygt 30 år sedan. Mordet ägde rum en ljummen torsdagskväll i september 1983 i ett hus granne med Vasaskolan. En medelålders kvinna och hennes manliga sällskap tittade på Sportnytt och fyllde i veckans V 65-kupong. Vardagsfriden bröts när en man klättrade in genom det halvöppna, lågt belägna fönstret beväpnad med en brödkniv. Kvinnan och mannen flydde ut på gården där kvinnan blev upphunnen och nerstucken med flera knivhugg. Hennes sällskap flydde åt ett annat håll och larmade polisen. Kvinnan förblödde av sina skador. Knivmannen och kvinnan hade tidigare haft en relation men kvinnan hade avbrutit förhållandet, okänt av vilket skäl. Det blev inget spaningsmord utan polisen grep mannen vid Svartån i centrala Mjölby ett par timmar senare. Han hade på sig något som verkade

Joachim från Motala slår fastighetsvärlden med häpnad

  M otalafödde Joachim Kuylenstierna slår fastighetsvärlden med häpnad och fyller bolagsstyrelserna med kända expolitiker som Carl Bildt, Björn Rosengren, Ulf Adelsohn och Mats Hulth. Politikerna trivs i Joachims sällskap för börskursen i Fastator har ökat med 49 procent i år. Ttidskriften Fokus berättar historien om den drygt 50-årige Kuylenstierna som i tidningen Affärsvärlden kallades för en ”en kontroversiell men skicklig fastighetsinvesterare.” Berättelsen om Kuylenstiernas karriär tar avstamp i det på Gotland mycket uppmärksammade köpet av Gotlands kustartilleriregemente, KA 3. JK betalade 18 miljoner kr och fick stora arealer mark, baracker och byggnader. I affären som genomfördes 2004 ingick också marinens gamla ubåtshamn. Att förvandla det gamla regementet till civil användning krävde en del planering. JK bildade en egen arkitektfirma tillsammans med fyra kolleger, Skälsö arkitekter i Visby. Parallellt drog han igång ett investmentbolag inom fastigheter nämligen Fasta