Fortsätt till huvudinnehåll

Kommunala stolligheter i Tranemo och Ödeshög

 

Tranemo kommun (12 000 invånare) har anställt en kommunal poet till en kostnad av 900 000 kr. Poeten heter Jimmy Alm och ska förutom att producera en dikt i veckan även leda skrivarkurser. Lena Mellin på Aftonbladet skräder inte orden utan kallar projektet för småskaligt vansinne och gör jämförelser med de hovnarrar som kungarna höll sig med för 500 år sedan. En liten kommun måste ha bättre användning för 900 000 kr är hennes slutsats.

 Funderar på vilken reaktion ett sådant beslut skulle mött i Mjölby där varje försök att förse nya rondeller med någon form av konstnärlig utsmyckning möts av vilda protester på Facebook. Tänker närmast på noterna i korsningen Smålandsvägen-Burensköldsvägen och den japaninspirerade varianten i Smålandsvägen- Svarvargatan. Allmänhetens syn på offentlig konst går inte alltid hand i hand med beslutsfattarnas.

 Har jag varit med om något liknande under min tid som kommunalreporter? Det skulle väl i så fall vara den blå betonghäst som fanns på Boets skolgård i början av 2000-talet.

 Men först en bakgrund. Det första decenniet på 2000-talet var EU-projektens förlovade tid. Aktiviteten i bygdegårdar och församlingshem ökade. Kommittéer bildades, kaffe koktes, protokoll skrevs och överallt utlovades EU-pengar. Den som inte fick plats i någon kommitté nätverkade. Vid högtidliga tillfällen dök självaste landshövding Björn Eriksson upp och delade ut en klapp på huvudet. Det var en härlig tid och stämningen var lika hög som på ett Maranatamöte. Hur många projekt som realiserades minns jag inte och förmodligen ingen annan heller, men den lilla blå hästen hamnade på Boets skolgård.

"Trodde det handlade om en riktig ponny "

En konstnär i trakten fick idén efter att ha studerat barnen på skolgården. Pojkarna spelade landhockey eller fotboll medan flickorna mest stod och pratade med varandra, var hennes slutsats. Flickorna borde ha något att sysselsätta sig med tänkte konstnären och grunnade vidare. Flickor tycker om hästar och så var idén om betonghästen född. Jag minns inget belopp men det var minst femsiffriga belopp som spenderades på den orörliga kusen. Jag skrev en kort tvåspaltare utan kommentarer och saken föll i glömska.

Efter någon vecka ringde dock en sansad man från Ödeshög och frågade om han utsatts för ett skämt. ”Jag trodde det handlade om en riktig ponny i ett stall på skolgården”, sa han. Det trodde jag också när jag läste rubriken på beslutet, svarade jag. Han tyckte hela idén var komplett vansinne och ville jag att skulle gå vidare med en kritisk artikel.

Boets skola lades ner cirka tio år senare och för ett par år sedan beslutade Ödeshögs kommun att flytta den blå betonghästen till Röks skola för där finns det åtminstone skolbarn som kan leka med den. Export av fullblod från kommunens södra del till den norra.

Vid de tillfällen jag gick på kurser hos FOJO i Kalmar hade vi en inofficiell programpunkt på kvällarna som kallades kommunala stolligheter. Skratten var många när journalister från alla delar av landet berättade som sina stollar och stolligheter. Den kommunala poeten och betonghästen skulle platsat där.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

Mordet på Lagmansgatan

Det var i fönstret närmast dörren knivmannen tog sig in. S omliga händelser i vardagslunken för en tidningsreporter etsar sig fast i minnet. Som det mord som inträffade på Lagmansgatan i Mjölby för drygt 30 år sedan. Mordet ägde rum en ljummen torsdagskväll i september 1983 i ett hus granne med Vasaskolan. En medelålders kvinna och hennes manliga sällskap tittade på Sportnytt och fyllde i veckans V 65-kupong. Vardagsfriden bröts när en man klättrade in genom det halvöppna, lågt belägna fönstret beväpnad med en brödkniv. Kvinnan och mannen flydde ut på gården där kvinnan blev upphunnen och nerstucken med flera knivhugg. Hennes sällskap flydde åt ett annat håll och larmade polisen. Kvinnan förblödde av sina skador. Knivmannen och kvinnan hade tidigare haft en relation men kvinnan hade avbrutit förhållandet, okänt av vilket skäl. Det blev inget spaningsmord utan polisen grep mannen vid Svartån i centrala Mjölby ett par timmar senare. Han hade på sig något som verkade

Joachim från Motala slår fastighetsvärlden med häpnad

  M otalafödde Joachim Kuylenstierna slår fastighetsvärlden med häpnad och fyller bolagsstyrelserna med kända expolitiker som Carl Bildt, Björn Rosengren, Ulf Adelsohn och Mats Hulth. Politikerna trivs i Joachims sällskap för börskursen i Fastator har ökat med 49 procent i år. Ttidskriften Fokus berättar historien om den drygt 50-årige Kuylenstierna som i tidningen Affärsvärlden kallades för en ”en kontroversiell men skicklig fastighetsinvesterare.” Berättelsen om Kuylenstiernas karriär tar avstamp i det på Gotland mycket uppmärksammade köpet av Gotlands kustartilleriregemente, KA 3. JK betalade 18 miljoner kr och fick stora arealer mark, baracker och byggnader. I affären som genomfördes 2004 ingick också marinens gamla ubåtshamn. Att förvandla det gamla regementet till civil användning krävde en del planering. JK bildade en egen arkitektfirma tillsammans med fyra kolleger, Skälsö arkitekter i Visby. Parallellt drog han igång ett investmentbolag inom fastigheter nämligen Fasta