Fortsätt till huvudinnehåll

Långbänkar i Mjölby och Mantorp

Handbollshall med siktproblem.Jag tror det var Thorbjörn Fälldin  som införde begreppet långbänk i svensk politik på 70-talet. Sedan dess har det hängt med. Långbänkar förekommer även i Mjölbys kommunalpolitik.

Majoriteten (S+C+KD+MP) och oppositionen (M+FP) har presenterat sina investeringsplaner. Den senare vill att Klämmestorpshallen byggs om för att ge publiken fri sikt under handbollsmatcherna. Två stadiga stolpar i blickfånget höjer inte matchupplevelsen när de grönvita tampas med sina motståndare.

Diskussionen fördes redan i början av 2000-talet när Mantorps HF var ett topplag i näst högsta serien med snudd på elitserien. Då som nu var det Folkpartiet (Jim Kellander och Carina Johansson) som argumenterade högst men någon ombyggnad blev det inte. Andra objekt ansågs mer angelägna som idrottshallen i Skänninge och den är nu klar. Kellander och Johansson förde också en flerårig fåfäng kamp för ett utomhusbad i Möllersbrunnsområdet.

Återstår att se om Curt Karlsson har bättre lycka med sig idag. Curt Karlsson vill också att en träningshall byggs. Behovet finns för i Mantorp står handbollen stark.

Jag vet inte om Svartå Strand faller under begreppet långbänk men det är åtta år sedan de första planerna på ett centralt bostadsområde fördes på tal och kommunen köpte på sig flera fastigheter i det gamla industriområdet. Det kommunala Bostadsbolaget och HSB var först ut med planer på varsitt punkthus i kvarteret Rosenkammaren. Debatten kring området och den gamla Bemab-huset har ni fortfarande i färskt minne och jag vet inte om alla överklaganden i Förvaltningsdomstolarna är avklarade ännu. Någon grävskopa för att riva Bemab-huset har inte visat sig.

Men det sker saker i tysthet. Göta Stenhus AB med den unge byggmästaren Carl Johan Johansson vid rodret har köpt fem tomter av kommunen för att bygga lika många kedjehus i nära anslutning till punkthusen. Alla husen är reserverade enligt företagets hemsida.( http://www.götastenhus.se/vagen-till-ditt-nya-stenhus/. Beräknad byggstart är våren 2016 och det skulle inte förvåna mig om man hinner före punkthusen. Succén med kvarteret Hövitsmannen några hundra meter norrut har visat att det går att bygga bostäder nära Svartån.

Budgetinformationen innehöll en överraskning. Kommunledningen umgås med planer på att bygga ett nytt äldreboende. Det är ju bara ett par år sedan Kungshögahemmet nedgraderades från äldreboende till trygghetsboende av ekonomiska skäl. Jag kontaktade omsorgs- och socialnämndens ordförande Anna Johansson (S) som gav ett snabbt och utförligt svar.

Annas svar i sammanfattning: 1) Det var för dyrt att bygga om Kungshögahemmet för att klara framtidens krav. Dessutom finns ett ökat behov av trygghetsboenden.

2) Alla prognoser visar på ett stort antal personer som blir 70 år och äldre de närmaste åren.

3) Det nya äldreboendet ligger långt fram i tiden. Det lär knappast hända något innan 2020.

4) Omsorgs- och socialnämnden har inte dessa pengar i sin budget utan måste begära medel från kommunstyrelsen och kommunfullmäktige.Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

"Bitterhet är inte min grej"

  J ohan Birath lämnar politiken definitivt den 1 mars. På lördagen avsade han sig samtliga uppdrag för socialdemokraterna. Johan har haft ledande uppdrag för sitt parti i många år och bland människor i och utanför Boxholm sågs han som Britt-Marie Johanssons självklara efterträdare, men en medlemsomröstning i partiet röstade fram Claes Sjökvist, kultursekreterare i Tranås, som partiets främsta företrädare. Valresultate t ställde all planering på ända och fick till följd av Britt-Marie Johansson sköt upp sin planerade pensionering i somras. Men nu har alltså Johan nått vägs ände åtminstone vad partipolitiken beträffar. Johan Birath har en spännande bakgrund. Började som valsverksarbetare, vidareutbildade sig till lärare och forskare. Han har skrivit såväl skönlitterära verk som flammande protestartiklar mot ysteriets nedläggning och är flitigt anlitad som föredragshållare i historia. De östgötska bibliotek, församlingshem och bygdegårdar, som inte haft besök av Johan, är lätt rä

"Åk till Linköping - skit i Mjölby"

                                                                             Användbar till mycket. K ommunal marknadsföring är inte lätt särskilt inte som orten ifråga inte har något att visa upp. Ett av de mer udda inslagen i min journalisttillvaro i Mjölby var kampanjen ”Åk till Linköping – skit i Mjölby”. Och den historien från 1982 är värd att berätta. En av de anställda på fritidskontoret ansåg att Mjölby hamnat i bakvatten när det gällde jakten på turister i konkurrens med övriga kommuner i västra länsdelen. Hans tankegång var inte originell men klarsynt. Ett stort antal resenärer passerade genom kommunen på E 4 och denna mäktiga potential utnyttjades inte. Vi måste hitta ett sätt att få åtminstone tio procent av de förbipasserande att stanna till. Vilka är de mest grundläggande behoven hos förare och passagerare? Jo, alla blir nödiga förr eller senare. Särskilt om man färdats 35 mil.   Ett utedass med vidhängande informationstavlor byggdes i Väderstad. Sagt och gjort.