Fortsätt till huvudinnehåll

Vad Kronolja kan åstadkomma 
Lika effektivt som Kronolja?
Var snäll mot din lanthandlare annars viker han runt hörnet och lämnar tomma hyllor och ostädade golv efter sig.

På 80- och 90-talet var textreklam tabu i tidningsspalterna med undantag för lanthandlare. Den senare behövde bara hosta nedläggning så stod jag och mina kolleger där i dragig butik med block och penna i handen. Reportagen höll en hurtig ton men alla kunde läsa mellan raderna: ”är du inte köptrogen din bondlurk lägger handlarn ner”. En period var artiklarna lika vanliga som välmenande reportage om hjälpsändningar till Lettland.

Första gången jag stötte på genren var i början av 70-talet hos mina svärföräldrars närmaste granne Källstrand på Skedet. Bertil Källstrand och hans hustru Greta var en institution på bygden. Förutom det sedvanliga sortimentet sålde han TV-apparater och påskasmällare och lånade ut pengar om det knep. Paret bodde ovanför affären och det hände att han öppnade affären klockan 20 för att sälja ett mått grädde till någon tant. Stamkunderna bjöds på julfest och då slog farbror Bertil upp dörrarna till godisförrådet till alla barns glädje.

Men åren gick och Bertil och Greta fick nog, pensionerade sig och flyttade till Ödeshög. Efterträdaren hette P-G, var f d föreståndare för en Guldfyndsbutik i Sumpan och flyttade enligt egen utsago till östgötaslätten för att slippa storstadsstressen. Med följde hustru och två flickor i yngre tonåren. Vi träffade Stockholmsfamiljen vid tillträdet och de var mycket entusiastiska inför det lantliga livet. Vet inte direkt om de var grönavågare och odlade morötter bakom huset men de var förväntansfulla inför miljöombytet.

Sejouren blev dock inte långvarig. Kulturkrocken var total. P-G hade inte alls lust att öppna affären för att någon vimsig tant glömt köpa kaffegrädde utan stängde 18. Han hade inte förstått de lokala koderna. Snacket gick i trakten och den blygsamma omsättningen sjönk ännu mer. Den f d guldhandlaren flyttade till Linköping och lokalen förvandlades till bostadsfastighet. Några år senare lades också Konsum i närbelägna Borghamn ner.

I en ort i södra Östergötland fanns en gång i tiden två livsmedelsaffärer, Ica och Konsum. I den senare gjorde en bekant sina första lärospån i livsmedelsbranschen. Han berättade att han och hans arbetskamrater beordrades att fräscha upp wienerkorvarna med lite Kronolja på en bomullstuss. I lite för gamla korvar kryper potatismjölet utanför skinnet och ser torra och oaptitliga ut men X och hans kompisar gav dem en oljebehandling och så ut med dem i disken igen. Jag tog det först som en god historia över fredagsgroggen men min vän gick i god för sanningshalten.

Inga klagomål från kunderna? Aldrig, blev svaret.

Konsumkillens konkurrent hade det inte lättare. Om man allmänt kallas Y Mögel är ens business på det sluttande planet. Historierna på bygden om hans snålhet var många, måhända tillspetsade och överdrivna.

Det gjordes ett försök med ny ägare men numera har orten inga butiker alls.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

"Bitterhet är inte min grej"

  J ohan Birath lämnar politiken definitivt den 1 mars. På lördagen avsade han sig samtliga uppdrag för socialdemokraterna. Johan har haft ledande uppdrag för sitt parti i många år och bland människor i och utanför Boxholm sågs han som Britt-Marie Johanssons självklara efterträdare, men en medlemsomröstning i partiet röstade fram Claes Sjökvist, kultursekreterare i Tranås, som partiets främsta företrädare. Valresultate t ställde all planering på ända och fick till följd av Britt-Marie Johansson sköt upp sin planerade pensionering i somras. Men nu har alltså Johan nått vägs ände åtminstone vad partipolitiken beträffar. Johan Birath har en spännande bakgrund. Började som valsverksarbetare, vidareutbildade sig till lärare och forskare. Han har skrivit såväl skönlitterära verk som flammande protestartiklar mot ysteriets nedläggning och är flitigt anlitad som föredragshållare i historia. De östgötska bibliotek, församlingshem och bygdegårdar, som inte haft besök av Johan, är lätt rä

"Åk till Linköping - skit i Mjölby"

                                                                             Användbar till mycket. K ommunal marknadsföring är inte lätt särskilt inte som orten ifråga inte har något att visa upp. Ett av de mer udda inslagen i min journalisttillvaro i Mjölby var kampanjen ”Åk till Linköping – skit i Mjölby”. Och den historien från 1982 är värd att berätta. En av de anställda på fritidskontoret ansåg att Mjölby hamnat i bakvatten när det gällde jakten på turister i konkurrens med övriga kommuner i västra länsdelen. Hans tankegång var inte originell men klarsynt. Ett stort antal resenärer passerade genom kommunen på E 4 och denna mäktiga potential utnyttjades inte. Vi måste hitta ett sätt att få åtminstone tio procent av de förbipasserande att stanna till. Vilka är de mest grundläggande behoven hos förare och passagerare? Jo, alla blir nödiga förr eller senare. Särskilt om man färdats 35 mil.   Ett utedass med vidhängande informationstavlor byggdes i Väderstad. Sagt och gjort.