Fortsätt till huvudinnehåll

Regionen lägger ner Mjölbyröntgen






I torsdags morse upptäckte jag denna blygsamma annons i Corren. Röntgen i Mjölby läggs ner. Denna röntgen servar fem vårdcentraler i kommunerna Mjölby, Boxholm och Ödeshög. Och nu läggs den ner och inte ett ord till förklaring.
Jag mejlade Regionrådet Christoffer Bernsköld (fint ska det va, i stan ska vi bo) och frågade varför. Du kan läsa hans svar nedan och göra din egen bedömning. (För tydlighetens skull är Bernskölds svar i kursiv stil).

Jag är precis som du lekman när det gäller radiologi, det är Diagnostikcentrum som ansvarar för den verksamheten inom Region Östergötland, du kan kontakta dom via diagnostikcentrum@regionostergotland.se,

 När det gäller ditt intryck av att resurser flyttar från din del av länet så skulle jag vilja beskriva det som att det är mer komplext. Det stämmer att sjukvården ständigt arbetar med att utnyttja de resurser som står till förfogande, oavsett om det är ekonomiska, personella eller andra typer, på mest effektiva sätt för att klara uppdraget att ge alla medborgare vård efter behov. Det kan innebära att vissa delar samlas för att skapa bättre förutsättningar för det samtidigt så pågår en rörelse som innebär att vi som medborgare ska kunna få mer av vårt behov av hälso- och sjukvård tillgodsedda nära, det är bland annat i hemmet men också på tex vårdcentralen. Till det kommer en utveckling med digitalisering och utveckling av e-tjänster som också skapar förutsättningar för bättre möjligheter att få stöd och hjälp från hälso- och sjukvården.     

 När det gäller information rörande denna verksamhetsförändring så blir jag dig tyvärr svaret skyldig på hur det upplägget ser ut, när det kommer till verksamhetsförändringar av denna karaktär så är det ansvarig verksamhet som ansvarar för den planeringen. Självklart ska vi som sjukvårdshuvudman ge information så att det är begripligt varför vi genomför förändringar.

 Med vänliga hälsningar
 Christoffer Bernsköld
Hälso- och sjukvårdsregionråd
Ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnden”

Eftersom så få Mjölbybor tycks ha sett annonsen lade jag ut den på Mjölbys Facebooksida i morse och fick 37 kommentarer inom några timmar. Alla var förgrymmade på landsting… förlåt Regionens beslut. Ett par kommentatorer påpekade att det inte var längesedan röntgenavdelningen byggdes om och fick nya maskiner. Är detta god hushållning med skattepengar?

Jag tipsade igår mina gamla arbetskamrater på Corren om nedläggningsbeslutet och enligt Karl-Johan Norén kommer en artikel i lördagstidningen. Hoppas den är begripligare än det svar jag fick ovan. Att Hälso- och sjukvårdsnämnden skulle ompröva beslutet är inte särskilt troligt.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

Störst och bäst, minst och sämst

Hur är det ställt med parkeringarna i vår lilla stad? Jag kollar de centralt lokaliserade livsmedelsbutikerna. Vilken dag passar bättre för mina undersökningar än en onsdag före påsk? Detta är ingen undersökning av butikernas sortiment, bemötande eller pris utan möjligheten att parkera utan hjärtat i halsgropen. Vi börjar med den värsta nämligen Willys. En liten yta där man klämt in ett stort antal parkeringsplatser. Många skymda vinklar och vrår och stor risk för sammanstötningar som leder till plåtskador och uppslitande gräl. Den platsen undviker jag. Närbelägna takparkeringen över Gallerian fungerar bra sedan bilisterna börjat följa köranvisningarna. Stor och rymlig fast jag är försiktig när jag passerar hörnet vid frisersalongen. Skymd sikt åt höger. ICA på andra sidan ån har ingen stor parkering men är sällan full. Parkeringen sluttar ner från Kyrkogatan och därför har man överblick. Dessutom finns en parkering under själva affärslokalen. Lidl har inga stora ytor men det finns al

Trafikverket vill riva - Mjölby kommun nekar

Byggnämnden i Mjölby nekar Trafikverket att riva en omformarstation från 1930-talet och som togs ur bruk 2004. Det är andra gången som Byggnämnden nekar rivningslov. Omformarstationen ligger på Egebylundsvägen 3 mellan södra stambanan och linjen Mjölby-Hallsberg. Trafikverket anser att byggnaden är en fara för allmänheten och att det framgår i Trafikverkets regeringsuppdrag att byggnader som inte längre används ska avvecklas. Stadsbyggnadskontoret som berett ärendet för Byggnämnden har motsatt uppfattning . Vid den nyligen utförda byggnadsinventeringen klassades den som en byggnad med högt kulturhistoriskt värde enligt 8 kap. 13 § plan- och bygglagen. Omformarstationen är värdefull ur järnvägsvägshistorisk synvinkel då den visar på elektrifieringen av det svenska järnvägsnätet och som banade väg för det moderna Sverige men även påbörjade slutet för ångloksepoken. Stadsbyggnadskontoret anser att stationen är en viktig identitetsmarkör för Mjölby som knutpunkt för järvängen. Det allmänna