Fortsätt till huvudinnehåll

Cirkeln är sluten
En otidsenlig entré?

30-årsjubilerande Mjölby ishall är aktuell igen. Mjölby Hockeys ledare Sten-Åke Lövdahl har skrivit till kommunen och föreslagit att entrén ska byggas om. Den nuvarande är ett arv från den gamla uterinkens dagar och är kall, dragig och opraktisk.

Byggen av stora idrottsanläggningar har alltid varit kontroversiellt i Mjölby. Jag minns att när ishallen byggdes1986 föregicks beslutet av många och långa diskussioner. Min kollega Jan Hylander och jag satte oss kvällen före fullmäktigemötet och ringde runt till de enskilda ledamöterna. Flera var ovana vid journalistfrågor och vägrade svara, andra uppgav lite motvilligt sin åsikt medan några ville vet hur övriga ledamöter röstat! Nåväl vi fick ihop siffror som sedan visade sig stämma bra med voteringssiffrorna i kommunfullmäktige. Kommunalrådet Arne Setterberg besökte nästa hemmamatch och han har väl aldrig blivit så omklappad och omhuldad tidigare.

Om jag minns rätt var de borgerliga partierna emot. Ja, fronterna såg ut ungefär som i diskussionen om simhallen 20 år senare. Moderaterna i Mjölby har alltid sagt nej till investeringar på fritidssidan åtminstone under den tid jag kan överblicka.

Bygget fick ingen bra start. En tisdagseftermiddag rasade takstolarna ihop och Göran Lövgren Bygg fick börja om från början igen. Tilläggas kan att kommunen stod för bygget formellt men att Mjölby Södras många medlemmar lade ner åtskilliga arbetstimmar på bygget. Jag undrar om en sådan ideell arbetsinsats vore möjlig idag. När hallen stod klar fick den namnet BT-rinken för en spottstyver och då fick många för sig att BT Products bekostat hela investeringen. Det retade Janne Hylander och mig och vi kallade anläggningen konsekvent för ”ishallen” i våra texter. En liten protest mot idrottens kommersialisering.

På senare år har ventilation och värme förbättrats och en snygg kafeteria har byggts liksom nya omklädningsrum. Namnet på hallen har skiftat genom åren och den heter numera Toyota Material Handling Arena. På så vis har cirkeln slutits.
 
Många barn har lärt sig åka skridskor här.
                                                  
En annan sak. Bygdens ledande tidning fick äntligen tummen ur och skrev idag om beslutet att lägga ner röntgenavdelningen i Mjölby den 24 februari. En traditionell nyhetsartikel där enbart cheferna på Regionen (landstinget) får uttala sig. Den speglar ingenting av den ilska och vanmakt som syntes på Facebook när jag lade ut annonsen i går morse. Hittills (lördag fm) har jag räknat in 53 kritiska kommentarer. Lite tråkigt att nyhetsjournalistiken inte är tuffare och rakare. Jag läser på FB att regionrådet Christoffer Bernsköld träffade partivänner i Mjölby i fredags. Från det hållet riskerar han ingen kritik.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

"Bitterhet är inte min grej"

  J ohan Birath lämnar politiken definitivt den 1 mars. På lördagen avsade han sig samtliga uppdrag för socialdemokraterna. Johan har haft ledande uppdrag för sitt parti i många år och bland människor i och utanför Boxholm sågs han som Britt-Marie Johanssons självklara efterträdare, men en medlemsomröstning i partiet röstade fram Claes Sjökvist, kultursekreterare i Tranås, som partiets främsta företrädare. Valresultate t ställde all planering på ända och fick till följd av Britt-Marie Johansson sköt upp sin planerade pensionering i somras. Men nu har alltså Johan nått vägs ände åtminstone vad partipolitiken beträffar. Johan Birath har en spännande bakgrund. Började som valsverksarbetare, vidareutbildade sig till lärare och forskare. Han har skrivit såväl skönlitterära verk som flammande protestartiklar mot ysteriets nedläggning och är flitigt anlitad som föredragshållare i historia. De östgötska bibliotek, församlingshem och bygdegårdar, som inte haft besök av Johan, är lätt rä

"Åk till Linköping - skit i Mjölby"

                                                                             Användbar till mycket. K ommunal marknadsföring är inte lätt särskilt inte som orten ifråga inte har något att visa upp. Ett av de mer udda inslagen i min journalisttillvaro i Mjölby var kampanjen ”Åk till Linköping – skit i Mjölby”. Och den historien från 1982 är värd att berätta. En av de anställda på fritidskontoret ansåg att Mjölby hamnat i bakvatten när det gällde jakten på turister i konkurrens med övriga kommuner i västra länsdelen. Hans tankegång var inte originell men klarsynt. Ett stort antal resenärer passerade genom kommunen på E 4 och denna mäktiga potential utnyttjades inte. Vi måste hitta ett sätt att få åtminstone tio procent av de förbipasserande att stanna till. Vilka är de mest grundläggande behoven hos förare och passagerare? Jo, alla blir nödiga förr eller senare. Särskilt om man färdats 35 mil.   Ett utedass med vidhängande informationstavlor byggdes i Väderstad. Sagt och gjort.