Fortsätt till huvudinnehåll

Störst är inte alltid vackrastInte för att jag vet vad den är värd men nu har Svenskt Näringsliv presenterat årets upplaga av det Lokala företagsklimatet. Vad kan vi då utläsa av serietabellen? Jo, störst är inte alltid vackrast.

Av länets 290 kommuner placerar sig Ydre bäst med en 43:e plats vilket är två placeringar bättre än i fjol. Ödeshög och Åtvidaberg ligger också högt med en 58:e respektive 64:e plats. Först på 97:e plats kommer Linköping som har rasat 62 placeringar.

Mjölby ligger på 113:e plats och har klättrat 23 placeringar. Än bättre har Boxholm klättrat – från plats 200 till 142.

I Motala kommunhus måste siffrorna ha åstadkommit en chock. Plats 244 och ett fall på 33 placeringar. Bara Valdemarsvik är sämre på plats 280.

Vilken kommun har den största PR-avdelningen? Jo, Motala kommun. Tillväxt Motala – av somliga kritiker kallad Missväxt Motala – kallar till presskonferens med jämna mellanrum för att berätta om nya djärva satsningar. För några år sedan var undersökningen en begivenhet och regionchefen Christer Mård for runt på Eriksgata i länet och kommenterade i lokala medier. Idag (onsdag) har jag bara upptäckt en artikel i Motala Tidning. Vi konstaterar att Motala är bättre på speedway och cykel än på företagsklimat.

Kommunledningarna har tagit emot Svenskt Näringslivs domar på olika sätt. För dem som har positiva siffror är allt frid och fröjd medan övriga kommunalråd har underkänt såväl frågeställningar som mätmetoder.

Vad är då undersökningen värd? Ja, för min del har jag en känsla av att det är det gamla vanliga skattekvirret som har förpackats i siffror och ännu fler ord. Jag tror inte att något kommunalråd ligger sömnlös om natten fördenskull.

Kan man dra någon slutsats av att det är tre små kommuner som toppar i Östergötland? Kan det vara så enkelt alla känner alla och ortens ledande företagare och kommuntjänstemännen träffar varandra dagligen på den lokala pizzerian? Eller på Rotary och Odd Fellow.


Ydre                           43             +2
Ödeshög                     58             -5
Åtvidaberg                 64             -31
Linköping                  97             -62
Kinda                         110           0
Mjölby                       113           +23
Boxholm                    142           +58
Finspång                    147           +45
Norrköping                160           0
Söderköping              197           +10
Vadstena                    199           +20
Motala                       244           -33
Valdemarsvik            280           -39

Solna vann racet för tionde året i följd.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

"Bitterhet är inte min grej"

  J ohan Birath lämnar politiken definitivt den 1 mars. På lördagen avsade han sig samtliga uppdrag för socialdemokraterna. Johan har haft ledande uppdrag för sitt parti i många år och bland människor i och utanför Boxholm sågs han som Britt-Marie Johanssons självklara efterträdare, men en medlemsomröstning i partiet röstade fram Claes Sjökvist, kultursekreterare i Tranås, som partiets främsta företrädare. Valresultate t ställde all planering på ända och fick till följd av Britt-Marie Johansson sköt upp sin planerade pensionering i somras. Men nu har alltså Johan nått vägs ände åtminstone vad partipolitiken beträffar. Johan Birath har en spännande bakgrund. Började som valsverksarbetare, vidareutbildade sig till lärare och forskare. Han har skrivit såväl skönlitterära verk som flammande protestartiklar mot ysteriets nedläggning och är flitigt anlitad som föredragshållare i historia. De östgötska bibliotek, församlingshem och bygdegårdar, som inte haft besök av Johan, är lätt rä

"Åk till Linköping - skit i Mjölby"

                                                                             Användbar till mycket. K ommunal marknadsföring är inte lätt särskilt inte som orten ifråga inte har något att visa upp. Ett av de mer udda inslagen i min journalisttillvaro i Mjölby var kampanjen ”Åk till Linköping – skit i Mjölby”. Och den historien från 1982 är värd att berätta. En av de anställda på fritidskontoret ansåg att Mjölby hamnat i bakvatten när det gällde jakten på turister i konkurrens med övriga kommuner i västra länsdelen. Hans tankegång var inte originell men klarsynt. Ett stort antal resenärer passerade genom kommunen på E 4 och denna mäktiga potential utnyttjades inte. Vi måste hitta ett sätt att få åtminstone tio procent av de förbipasserande att stanna till. Vilka är de mest grundläggande behoven hos förare och passagerare? Jo, alla blir nödiga förr eller senare. Särskilt om man färdats 35 mil.   Ett utedass med vidhängande informationstavlor byggdes i Väderstad. Sagt och gjort.