Fortsätt till huvudinnehåll

Inget svar är också ett svar

Ingen tvekan om vad som är den dominerande snackisen i Mjölby dessa dagar. Coops kapitulation efter sex år och Willys byte av lokal. När jag lade ut nyheten på bloggen i lördags fick den över 1 100 läsare på ett dygn och kommentarerna på Facebook var många (slut på skrytet).

Den stora vinnaren i denna rockad är de 15 000 Mjölbykonsumenterna. En framgångsrik butik får fördubblat utrymme och förutsättningarna för ett ännu större utbud ökar. Personalen på Coop får en ny arbetsgivare.

Nedläggningsbeslutet borde inte förvåna. Inom en radie av en km finns ICA, Willys, Coop, Hemköp (Lundbyhallen), Lidl och Netto. Räcker mer än väl åt 15 000 invånare i tätorten

Ingen kan påstå att Galleria Kvarnen är en vacker byggnad men den är funktionell och har väl tilltagna gratis parkeringsytor. Under dess tak finns det mesta för livets nödtorft inklusive Systembolagets sortiment. Jag känner inte till någon galleria av liknande slag där livsmedelsförsäljning saknas så Willys beslut måste sätta myror i huvudet på fastighetsägare och övriga butiksägare. Vad ska komma istället? 

Kanske Willys yta delas upp på mindre butiksenheter. I somliga gallerior tycks ombyggnad vara ett ständigt pågående projekt. Så småningom faller väl bitarna på plats. Av och till har det varit luckor i Kvarnens utbud men ägaren har lyckats fylla dem.

Som medelåldring med tummen mitt i handen drömmer jag om Clas Ohlsson. Mitt behov av fler hammare att slå mig på fingrarna med är outsinligt.

I dagens uppföljande artikel i Corren (tisdag 17/1) framgår tydligt vilka som är vinnare och förlorare i det kommersiella kriget om kundernas matpengar. Willys personal ställer upp sig för gruppfotografering och uttalar sig frikostigt om de framtida planerna för butiken. I den andra ringhörnan är det locket på från såväl Coop-chefen och hans anställda, från gallerians fastighetsägare Valad Europe AB och från cityföreningens ordförande förra kommunalrådet Carina Jönsson. Inget svar är också ett svar.

Den självpåtagna tystnaden känner jag igen från mina år som sportjournalist. Det var alltid lättare att få kommentarer från vinnarnas omklädningsrum än från förlorarnas.


Kommentarer

  1. Vadå vinnare? Mjölbyborna förlorar en bra livsmedelsbutik! Samt bra parkeringsplattser.Sen att inte Mjölbybor attraheras av koperativt (medlemsägt) ägande är märkligt!nu försvinner dessutom byns ända delikatessdisk tråkigt Mjölbybor.

    SvaraRadera
  2. Butiken har uppenbarligen inte gått med svarta siffror i bokslutet sedan starten 2011. Då hjälper det inte med en delikatessdisk som öppnar två timmar senare än övriga butiken.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

"Bitterhet är inte min grej"

  J ohan Birath lämnar politiken definitivt den 1 mars. På lördagen avsade han sig samtliga uppdrag för socialdemokraterna. Johan har haft ledande uppdrag för sitt parti i många år och bland människor i och utanför Boxholm sågs han som Britt-Marie Johanssons självklara efterträdare, men en medlemsomröstning i partiet röstade fram Claes Sjökvist, kultursekreterare i Tranås, som partiets främsta företrädare. Valresultate t ställde all planering på ända och fick till följd av Britt-Marie Johansson sköt upp sin planerade pensionering i somras. Men nu har alltså Johan nått vägs ände åtminstone vad partipolitiken beträffar. Johan Birath har en spännande bakgrund. Började som valsverksarbetare, vidareutbildade sig till lärare och forskare. Han har skrivit såväl skönlitterära verk som flammande protestartiklar mot ysteriets nedläggning och är flitigt anlitad som föredragshållare i historia. De östgötska bibliotek, församlingshem och bygdegårdar, som inte haft besök av Johan, är lätt rä

"Åk till Linköping - skit i Mjölby"

                                                                             Användbar till mycket. K ommunal marknadsföring är inte lätt särskilt inte som orten ifråga inte har något att visa upp. Ett av de mer udda inslagen i min journalisttillvaro i Mjölby var kampanjen ”Åk till Linköping – skit i Mjölby”. Och den historien från 1982 är värd att berätta. En av de anställda på fritidskontoret ansåg att Mjölby hamnat i bakvatten när det gällde jakten på turister i konkurrens med övriga kommuner i västra länsdelen. Hans tankegång var inte originell men klarsynt. Ett stort antal resenärer passerade genom kommunen på E 4 och denna mäktiga potential utnyttjades inte. Vi måste hitta ett sätt att få åtminstone tio procent av de förbipasserande att stanna till. Vilka är de mest grundläggande behoven hos förare och passagerare? Jo, alla blir nödiga förr eller senare. Särskilt om man färdats 35 mil.   Ett utedass med vidhängande informationstavlor byggdes i Väderstad. Sagt och gjort.