Fortsätt till huvudinnehåll

Rea på villatomter i TimmeröGatorna på det nya området har trevliga namn som Sikvägen och Rödingvägen men villatomterna står orörda.


Olika falla ödets lotter i den kommunala världen. Medan Cecilia Burenby(S) jublar över Sörbys utbyggnad och ett riv efter byggklara villatomter brottas partikollegan Britt-Marie Johansson med motsatta problem i Boxholm.

På Timmeröområdet finns ett 30-tal småhustomter men inga köpare. Och så har det sett ut sedan 2011 då området stod klart. Nu vill kommunens byggnadsnämnd halvera tomtpriserna för att få fart på försäljningen och har enligt Corren (13 januari) fått med sig kommunchefen Göran Lundström och kommunalrådet Johansson. Ett formellt förslag till kommunstyrelsen är att vänta. Enligt Göran Lundström har det inte sålts en enda tomt för privat bebyggelse i Boxholms samhälle på 13 år

Göran Lundström påstår att intresse finns men att bankerna är ogina mot låntagarna. ”Det finns ingen marknad” förklarar banken. Den förklaringen köper inte jag. Det som måste vara väsentligast för bankerna är låntagarens betalningsförmåga även om räntan stiger de närmaste åren. Är villaspekulanter i grannkommunen 15 kilometer norrut mer kreditvärdiga än Boxholmarna?
Hur har det blivit så här? Då får vi backa bandet till 2011 då tomterna stod klara efter sju års planering och processande. Förhoppningarna var stora. Dåvarande kommunalrådet Per-Arne Larsson drog på sig fastighetsmäklarkostymen och brassade av följande salva i Corren:

”Jag tror att det av många anses som ett oerhört attraktivt område. Det ligger i sydvästläge och du kan ta med fiskekort ta ditt metspö och vandra tre minuter ner till ån och sätta dig att meta. Det kallar jag för livskvalitet”.

Notera hur Larsson poängterar fiskekort. Ordning och reda. Du må ha en tremiljonersvilla på gräddhyllan men utan fiskekort är du en nobody.
Närheten till Svartån har inte lockat några nybyggare till Timmerö.


Vi går fram till våren 2013. Då kom en prissänkning på tomterna på tal i kommunstyrelsen för första gången sedan ett ungt par skrivit och klagat på tomtpriserna. Ett lägre pris vore en kommunal subvention och det är inte tillåtet enligt kommunallagen. Lagens likställighetsprincip ska gälla vid tomtförsäljning och ingen kommuninvånare får särbehandlas på bekostnad av någon annan. Det var avgående kommunalrådet Larssons budskap vid hans sista sammanträde i ks. Priserna förblev oförändrade.

Så vad är det nu som har hänt för att kommunens ledande tjänsteman och politiker svängt180 grader i frågan? Det är naturligtvis ett dilemma för kommunen att ett 30-tal prima villatomter står obebyggda i sex år och tickar pengar. Hur beslutet än blir kommer kritiken och genomförs prissänkningen finns risken för ett överklagande.

Kanske ska man knyta an till Per-Arne Larsson från 2011 och utlova gratis fiskekort för alla som tecknar sig för en tomt på Timmerö? Nej, det känns som att sparka på en liggande. Frågan är dock om någon marknadsföring har skett överhuvudtaget förutom några rader på kommunens hemsida.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

"Bitterhet är inte min grej"

  J ohan Birath lämnar politiken definitivt den 1 mars. På lördagen avsade han sig samtliga uppdrag för socialdemokraterna. Johan har haft ledande uppdrag för sitt parti i många år och bland människor i och utanför Boxholm sågs han som Britt-Marie Johanssons självklara efterträdare, men en medlemsomröstning i partiet röstade fram Claes Sjökvist, kultursekreterare i Tranås, som partiets främsta företrädare. Valresultate t ställde all planering på ända och fick till följd av Britt-Marie Johansson sköt upp sin planerade pensionering i somras. Men nu har alltså Johan nått vägs ände åtminstone vad partipolitiken beträffar. Johan Birath har en spännande bakgrund. Började som valsverksarbetare, vidareutbildade sig till lärare och forskare. Han har skrivit såväl skönlitterära verk som flammande protestartiklar mot ysteriets nedläggning och är flitigt anlitad som föredragshållare i historia. De östgötska bibliotek, församlingshem och bygdegårdar, som inte haft besök av Johan, är lätt rä

"Åk till Linköping - skit i Mjölby"

                                                                             Användbar till mycket. K ommunal marknadsföring är inte lätt särskilt inte som orten ifråga inte har något att visa upp. Ett av de mer udda inslagen i min journalisttillvaro i Mjölby var kampanjen ”Åk till Linköping – skit i Mjölby”. Och den historien från 1982 är värd att berätta. En av de anställda på fritidskontoret ansåg att Mjölby hamnat i bakvatten när det gällde jakten på turister i konkurrens med övriga kommuner i västra länsdelen. Hans tankegång var inte originell men klarsynt. Ett stort antal resenärer passerade genom kommunen på E 4 och denna mäktiga potential utnyttjades inte. Vi måste hitta ett sätt att få åtminstone tio procent av de förbipasserande att stanna till. Vilka är de mest grundläggande behoven hos förare och passagerare? Jo, alla blir nödiga förr eller senare. Särskilt om man färdats 35 mil.   Ett utedass med vidhängande informationstavlor byggdes i Väderstad. Sagt och gjort.