Fortsätt till huvudinnehåll

Höjdare kommer och går, sporten består

Svenska Golfförbundet har valt en ny ordförande, Maria Möller, 38. Av somliga medier kan man tro att det är en sensation att förbundet valt en ung kvinna som ordförande. Men är det så märkvärdigt egentligen? Får jag påminna om att Karin Matsson-Wejber satt tio år som ordförande i Riksidrottsförbundet.

Maria Möller har hcp 4,5 och är vice vid och förhandlingschef i en arbetsgivarorganisation. Hon är säkert väl kvalificerad för sin uppgift och har två års erfarenhet av arbetet i styrelsen.

Före valet blev hon intervjuad av Tobias Bergman som är chefredaktör på Svensk Golf. Intervjun innehöll inga sensationer. Maria Möller sa de politiskt korrekta sakerna om integration, jämställdhet och mångfald. Varför låter personer på ledande poster i det offentliga Sverige som karbonkopior på sig själva?

Golf är en decentraliserad sport i Sverige. Klubbmedlemmarna bryr sig föga om vad som händer på förbundskansliet utan har nog med det egna spelet, glädjeämnen och bekymmer på hemmaklubben. Min hemmaklubb, Mjölby, har lite gemensamt med Barsebäck eller Djursholm. Jag tror inte heller bröderna Tegnebo på Omberg bekymrar sig för tillståndet på förbundskansliet. Om jag frågar tio slumpvis utvalda medlemmar i hemmaklubben så vet sju inte namnet på Möllers företrädare (Christer Bergfors). Frågar jag tio medlemmar i en div IV-klubb om vem som är ordförande i Fotbollförbundet (Karl-Erik Nilsson) är siffrorna de omvända.

Om man limmar pinnen med järnnian en ljummen junikväll är snygga förbundskavajer och sammanträden på förbundskansliet oväsentliga.
Funktionärer kommer och går, men sporten består.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

"Bitterhet är inte min grej"

  J ohan Birath lämnar politiken definitivt den 1 mars. På lördagen avsade han sig samtliga uppdrag för socialdemokraterna. Johan har haft ledande uppdrag för sitt parti i många år och bland människor i och utanför Boxholm sågs han som Britt-Marie Johanssons självklara efterträdare, men en medlemsomröstning i partiet röstade fram Claes Sjökvist, kultursekreterare i Tranås, som partiets främsta företrädare. Valresultate t ställde all planering på ända och fick till följd av Britt-Marie Johansson sköt upp sin planerade pensionering i somras. Men nu har alltså Johan nått vägs ände åtminstone vad partipolitiken beträffar. Johan Birath har en spännande bakgrund. Började som valsverksarbetare, vidareutbildade sig till lärare och forskare. Han har skrivit såväl skönlitterära verk som flammande protestartiklar mot ysteriets nedläggning och är flitigt anlitad som föredragshållare i historia. De östgötska bibliotek, församlingshem och bygdegårdar, som inte haft besök av Johan, är lätt rä

"Åk till Linköping - skit i Mjölby"

                                                                             Användbar till mycket. K ommunal marknadsföring är inte lätt särskilt inte som orten ifråga inte har något att visa upp. Ett av de mer udda inslagen i min journalisttillvaro i Mjölby var kampanjen ”Åk till Linköping – skit i Mjölby”. Och den historien från 1982 är värd att berätta. En av de anställda på fritidskontoret ansåg att Mjölby hamnat i bakvatten när det gällde jakten på turister i konkurrens med övriga kommuner i västra länsdelen. Hans tankegång var inte originell men klarsynt. Ett stort antal resenärer passerade genom kommunen på E 4 och denna mäktiga potential utnyttjades inte. Vi måste hitta ett sätt att få åtminstone tio procent av de förbipasserande att stanna till. Vilka är de mest grundläggande behoven hos förare och passagerare? Jo, alla blir nödiga förr eller senare. Särskilt om man färdats 35 mil.   Ett utedass med vidhängande informationstavlor byggdes i Väderstad. Sagt och gjort.