Fortsätt till huvudinnehåll

Uffes facit av fredagskvällen: två mål och fem stygn

Två mål, fem stygn i huvudet och tränarens keps på huvudet. Uffe Jönsson tillsammans med radarkompisen Anders Nilsson.


IK Wasa (HC Wettern) och MAIF har utkämpat många spännande lokalderbyn genom åren. Idag ska jag berätta om en match som spelades på Kungsvallas uterink för 50 år sedan. Gott om åskådare och hög stämning som vanligt en fredagskväll.

För Uffe Jönsson, 19, var det en extra minnesvärd drabbning. Två mål och fem stygn i huvudet blev hans facit denna kväll. Målen gjordes i första perioden på passningar av barndomskompisen Anders Nilsson. Men i slutet av perioden fick han föras till Motala lasaretts akutavdelning efter en kollision med MAIF:s Roland Pettersson.

”Det var en otäck smäll. Han tryckte ner mig i isen och det svartnade för ögonen,” sa Uffe enligt Östgötabladets referat (undertecknad skrev).
Uffe piggnade till när han återvände från sjukhuset och fick se att hans lagkamrater sensationellt vunnit med 6-3. Han räknade med att spela kommande match redan på tisdagen

Efter matchen segerposerade Uffe och Anders framför Östgötabladets fotograf (också undertecknad). Uffe bar en stor rutig keps som han lånat av spelande tränaren P-A Johnsson. Såret fick inte utsättas för kyla hade läkaren förklarat. ”Två mål av en som bara spelade en period var väl bra”, skojade Uffe med fotografen.

Matchen var tuff och spännande med Wasa hela tiden i ledningen. MAIF fick avsluta med både Pelle Delin och Roland Pettersson i utvisningsbåset. Urstarke Bengt-Göran Wissman spelade också en framträdande roll i matchen med tre mål. Han fick utrymme för sina vassa slagskott från blå linjen. MAIF:s målskyttar var Roland Pettersson, Sören Bellinger och Hasse Larsson.

Uffe Jönsson slutade med hockey och fotboll bara fem år senare som 24-åring på grund av svåra ryggbesvär. Han var ledsen över detta då idrott var och är ett stort intresse.

Jag gick vid denna tidpunkt sista året på Platenskolans ekonomiska linje men tillbringade mycket tid på Östgötabladets redaktion som frilansande sportskribbler. Jag siktade på att bli sportjournalist och efter lumpen 1970 var jag anställd tre år som sportredaktör på Bladet. Tidningen gick i graven 1975, sörjd och saknad av många Vadstena- och Ödeshögsbor, inte minst av många idrottsintresserade.

Trespaltig rubrik och bild på måndagen efter matchen.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

"Bitterhet är inte min grej"

  J ohan Birath lämnar politiken definitivt den 1 mars. På lördagen avsade han sig samtliga uppdrag för socialdemokraterna. Johan har haft ledande uppdrag för sitt parti i många år och bland människor i och utanför Boxholm sågs han som Britt-Marie Johanssons självklara efterträdare, men en medlemsomröstning i partiet röstade fram Claes Sjökvist, kultursekreterare i Tranås, som partiets främsta företrädare. Valresultate t ställde all planering på ända och fick till följd av Britt-Marie Johansson sköt upp sin planerade pensionering i somras. Men nu har alltså Johan nått vägs ände åtminstone vad partipolitiken beträffar. Johan Birath har en spännande bakgrund. Började som valsverksarbetare, vidareutbildade sig till lärare och forskare. Han har skrivit såväl skönlitterära verk som flammande protestartiklar mot ysteriets nedläggning och är flitigt anlitad som föredragshållare i historia. De östgötska bibliotek, församlingshem och bygdegårdar, som inte haft besök av Johan, är lätt rä

"Åk till Linköping - skit i Mjölby"

                                                                             Användbar till mycket. K ommunal marknadsföring är inte lätt särskilt inte som orten ifråga inte har något att visa upp. Ett av de mer udda inslagen i min journalisttillvaro i Mjölby var kampanjen ”Åk till Linköping – skit i Mjölby”. Och den historien från 1982 är värd att berätta. En av de anställda på fritidskontoret ansåg att Mjölby hamnat i bakvatten när det gällde jakten på turister i konkurrens med övriga kommuner i västra länsdelen. Hans tankegång var inte originell men klarsynt. Ett stort antal resenärer passerade genom kommunen på E 4 och denna mäktiga potential utnyttjades inte. Vi måste hitta ett sätt att få åtminstone tio procent av de förbipasserande att stanna till. Vilka är de mest grundläggande behoven hos förare och passagerare? Jo, alla blir nödiga förr eller senare. Särskilt om man färdats 35 mil.   Ett utedass med vidhängande informationstavlor byggdes i Väderstad. Sagt och gjort.