Fortsätt till huvudinnehåll

Skamfläcken på Kungsvägen: Byggnadsnämnden drar tillbaka vitesföreläggande


En flera år gammal bild.

I år fyller Mjölby stad 100 år. Allehanda jippon arrangeras för att manifestera jubiléet. Ett önskemål vore att skamfläcken kvarteret Lärdomsljuset på Kungsvägen åtminstone snyggas till. Denna kommunala långbänk har varat sedan 2011 utan någon egentlig ljusning i sikte. Den ursprungliga planen var att bygga sex radhus men det finns bara en gjuten, sprucken bottenplatta samt en massa lösvirke, frigolitplattor och annat bös.

Att redogöra för alla turer under tio år, med bland annat konkurser och exekutiva auktioner, mäktar jag inte med men jag kan berätta om det senaste årets händelser med hjälp av ett protokoll från Byggnads- och räddningsnämnden (§27 2020-02-18).
·        
 Den 28 mars 2019 utfärdade BRN ett föreläggande att riva den gjutna plattan och forsla bort skräpet senast första juli 2019.
·    
    Rivningen och uppstädningen gjordes inte och ett löpande vite utfärdades mot fastighetsägaren, Per Boquist AB i Norrköping.
·     
   Fastighetsägaren överklagade BRN:s beslut till länsstyrelsen under tidiga hösten. Ärendet ligger numera hos länsrätten och har inte avgjorts ännu.

Den senaste utvecklingen i ärendet är att fastighetsägaren har en potentiell köpare till hela bolaget och att denne undrar hur kommunen tänker hantera vitesföreläggandet vid ett ägarbyte. Den potentielle köparen vill ha en skriftlig garanti att BRN drar tillbaka vitesföreläggandet. Namnet på den potentielle köparen avslöjas inte(existerar överhuvudtaget?).

BRN är beredd att gå fastighetsägaren till mötes om följande villkor uppfylls:
Uppvisande av ett påskrivet köpeavtal
• Att fastigheten hägnas in med byggstaket
• Att ett planarbete påbörjas för ändring av detaljplanen.

Så står det i protokollet från sammanträdet 2020-02-18.

Återstår att se om denna sorglustiga långbänk närmar sig en lösning efter tio års dribblingar. Vi kan kanske se början på slutet som Churchill sa. Jag kan inte lagstiftningen på området för att avgöra om BRN kunde agerat tuffare men ingen kan påstå att nämnden gått på offensiven i alla fall.

För min del är jag inte optimist. Mjölbyborna kommer nog att fortsätta svära över denna fula, skräpiga tomt i flera år till. BRN får säkert anledning att återkomma till ärendet vid kommande sammanträden.

Den som är intresserad och vill läsa byggnadsnämndens protokoll kan gå in på § 27 Dnr BRN/2019:45. Kan nås via nätet.

En bild från i somras.
Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

"Bitterhet är inte min grej"

  J ohan Birath lämnar politiken definitivt den 1 mars. På lördagen avsade han sig samtliga uppdrag för socialdemokraterna. Johan har haft ledande uppdrag för sitt parti i många år och bland människor i och utanför Boxholm sågs han som Britt-Marie Johanssons självklara efterträdare, men en medlemsomröstning i partiet röstade fram Claes Sjökvist, kultursekreterare i Tranås, som partiets främsta företrädare. Valresultate t ställde all planering på ända och fick till följd av Britt-Marie Johansson sköt upp sin planerade pensionering i somras. Men nu har alltså Johan nått vägs ände åtminstone vad partipolitiken beträffar. Johan Birath har en spännande bakgrund. Började som valsverksarbetare, vidareutbildade sig till lärare och forskare. Han har skrivit såväl skönlitterära verk som flammande protestartiklar mot ysteriets nedläggning och är flitigt anlitad som föredragshållare i historia. De östgötska bibliotek, församlingshem och bygdegårdar, som inte haft besök av Johan, är lätt rä

"Åk till Linköping - skit i Mjölby"

                                                                             Användbar till mycket. K ommunal marknadsföring är inte lätt särskilt inte som orten ifråga inte har något att visa upp. Ett av de mer udda inslagen i min journalisttillvaro i Mjölby var kampanjen ”Åk till Linköping – skit i Mjölby”. Och den historien från 1982 är värd att berätta. En av de anställda på fritidskontoret ansåg att Mjölby hamnat i bakvatten när det gällde jakten på turister i konkurrens med övriga kommuner i västra länsdelen. Hans tankegång var inte originell men klarsynt. Ett stort antal resenärer passerade genom kommunen på E 4 och denna mäktiga potential utnyttjades inte. Vi måste hitta ett sätt att få åtminstone tio procent av de förbipasserande att stanna till. Vilka är de mest grundläggande behoven hos förare och passagerare? Jo, alla blir nödiga förr eller senare. Särskilt om man färdats 35 mil.   Ett utedass med vidhängande informationstavlor byggdes i Väderstad. Sagt och gjort.