Fortsätt till huvudinnehåll

”Liderlighet och lättja hava gott kvarter i Mjölby”


Lars Guths teckning täckte större delen av ettan.


Mjölby stad fyller som bekant 100 år i år. En vänlig granne dök upp häromdagen och lånade mig Correspondentens bilaga när stan fyllde 50 år 1970. En välmatad bilaga på 16 sidor i det gamla, stora formatet fylld av reportage, bilder och annonser.

Författare och fotografer var Bror Lindvall, Jan Hylander, Christer Elderud och Gull-Britt Ericsson och de tre senare kom jag att kampera ihop med på samma redaktion (Kanikegården) under större delen av 1980-talet. Den stora omslagsteckningen gjordes av tecknaren Lars Guth som jag också lärde känna på 80-talet

Reportagen handlade om den stora ombyggnaden av centrum, tillverkningsindustrin och att småbutikerna klarar sig hyfsat under de senaste åren. Tidningen gjorde en enkät bland ungdomar och Ola Hellman, som jag var granne med på Eldslösa på senare år, klagade över att brottarna var inhysta i en liten källarlokal och den lovande tennisspelaren Tomas Wågbrant intervjuades också. Bland övriga intervjuade ungdomar förekom klagomål över bristen på nöjeslokaler vilket varit ett genomgående tema även under den andra halvan av seklet. Kommunalrådet Bengt Tägström intervjuades om bygget av det nya centrum.

De största förändringarna ser man på företagarsidan. BT har en halvsidesannons men en majoritet av de övriga företagen är borta idag. Uhlins herr (idag Metz) visade sina medarbetare på bild och där känner jag igen Bertil Wettergren, Karl-Axel Johansson och Bengt-Olof Pettersson. Wighs färg är en annan butik jag känner igen.

Arrangörerna av Broarnas dag utlovade besök av Pekka Langer och en stor annons på förstasidan bjöd in till jubileumsfirande i hembygdsparken fredagen den 26 juni där landshövdingen Per Eckerberg höll tal.

Men den rubrik som fångade mitt öga var denna tvåspaltare: ”Liderlighet och lättja hava gott kvarter i Mjölby” . Fast det var inget som förekom 1970 utan var ett refererat av en tjänsteskrivelse från en hög ämbetsman till en annan 1816. Starka drycker var även då ett problem och vid samma tillfälle konstateras att lönnkrogar funnos i mängd. Dess besökare såg stygga ut. Ämbetsmannen uppmanade polisanstalten till skärpning.

1970 inleddes en ny epok i Mjölbys historia. Året efter genomfördes den stora kommunreformen och Vifolka, Folkunga, Skänninge och delar av Bobergs kommun hamnade under samma hatt som Mjölby stad. Det var en reform som kanske inte till fullo uppskattades av Skänningeborna?
                                                                                                                                                                                                                                                     
Enkät bland unga Mjölbybor.
                                                                                                                                                                                                                          
                                                                                                                   

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

Mordet på Lagmansgatan

Det var i fönstret närmast dörren knivmannen tog sig in. S omliga händelser i vardagslunken för en tidningsreporter etsar sig fast i minnet. Som det mord som inträffade på Lagmansgatan i Mjölby för drygt 30 år sedan. Mordet ägde rum en ljummen torsdagskväll i september 1983 i ett hus granne med Vasaskolan. En medelålders kvinna och hennes manliga sällskap tittade på Sportnytt och fyllde i veckans V 65-kupong. Vardagsfriden bröts när en man klättrade in genom det halvöppna, lågt belägna fönstret beväpnad med en brödkniv. Kvinnan och mannen flydde ut på gården där kvinnan blev upphunnen och nerstucken med flera knivhugg. Hennes sällskap flydde åt ett annat håll och larmade polisen. Kvinnan förblödde av sina skador. Knivmannen och kvinnan hade tidigare haft en relation men kvinnan hade avbrutit förhållandet, okänt av vilket skäl. Det blev inget spaningsmord utan polisen grep mannen vid Svartån i centrala Mjölby ett par timmar senare. Han hade på sig något som verkade

Vifolkavallen förblir Vifolkavallen?

För två år sedan gjorde Mjölby AI en förfrågan hos Kultur- och fritidsnämnden om möjligheten satt sälja arenanamnet till en kommersiell sponsor. Nämnden var positiv till detta men ställde upp en rad villkor, bland annat att Vifolkavallsområdet inte fick försvinna som begrepp i stadsbilden. Enligt förvaltningschefen Ulf Johansson har inte MAI hört av sig sedan dess och han förmodar att ärendet runnit ut i sanden. Så är det inte riktigt om man ska tro MAI:s ordförande Sven Montelius. Han svarar så här på ett mejl: ”Vi är väldigt glada och tacksamma över att ha fått möjligheten till detta och vi har under arbetat för att få till detta. Vi har ännu inte lyckats men var nu i vår nära att knyta ihop säcken med en partner. Som du förstår så är det inte vilken partner som helst som kan ta sig an den nivå av partnerskap som vi tänker oss med att sälja arenanamnet, det handlar även mycket om timing och att arbeta in konceptet under en längre tid. Vi är fortsatt optimistiska och tror att vi kom