Som du är klädd blir du hädd. Ditt val av kläder avslöjar vem du vill vara och dina fritidsintressen hänger med även i vardagen.
Vi börjar med den kategori jag känner bäst - golfspelarna. De rutiga byxorna är en myt och jag har inte sett några sedan 1970-talet och jag var bäraren. Om vi börjar nerifrån bär en golfare Adidas- Puma eller Foot-Joy- skor. På huvudet en skärmmössa som heter Titleist eller Ping. och på överkroppen Lyle& Scott t-shirt. Om regnet och vinden rycker tag i dig drar vi på en vindjacka från Abacus eller Cross. Peak duger också , åtminstone till att göra hål i plånboken.
Ridfolket är mer svårplacerade. Såan där snitsiga kavajer i grönt, blått eller rött som man ser på hopp- eller dressyrtävlingar ser man inte så ofta till vardags. Stalltjejer har en sorts åtsmitande byxor och låga kängor. Det förekommer även jackor från Barbour men då krävs innehav av 200 hektar åker och 200 hektar skog.
Båtfolket går inte att undvika. De är mycket väklädda i hamnen även en ljummen försommarkväll. Dockland på fötterna, Sebago eller Helly Hansen på överkroppen och undertill en kraftig polotröja. Snusnäsdukar och skepparmössor är out of date och hör till forntiden och mhagnyfärgade groggar på akterdäck.
Fiskefolket föredrar jeans och greppar en keps med reklam för Abu Garcia. Kan dra på sig en grön regnjacka om vädret slår om. Känns bäst igen på fiskfjällen på skorna. Hustrun står för tillagningen av abborren.
När det gäller husvagnsfolket behöver man inte vara mångordig. Blå träningsoveraller med vita revärer är uniformen. Det vet alla som sett Macken.
Norra gaveln av Hulterstad. Hulterstads takstolar fullkomligt bågnar av Ehrenkronska släkttraditioner. Sammanlagt 340 år har 13 generationer styrt på gården och den nuvarande ägaren Carl-Erik Ehrenkrona (f-49) är den sjunde generationen i obruten följd. Den har aldrig varit ute till försäljning på den fria marknaden utan vandrat vidare genom arv och släktförbindelser. En feodal tradition utan motstycke i Mjölbytrakten. På övre våningen av Hulterstad hänger porträtt på samtliga ägare med hustrur från generalen Jakob Burensköld till och med överstelöjtnanten Carl Erik Hjalmar Ehrenkrona. Andra kända adelssläkter i annalerna är Gyldenklou, Burensköld och von Schwerin. Den förste Ehrenkrona som bodde på Hulterstad var hovstallmästare Erik Philip Gammal Ehrenkrona. Han tillträdde 1781. Han var brorson till riksrådet Karl Gustaf Gammal Ehrenkrona som var gift med Ulrika von Schwerin. Hulterstad ligger några kilometer söder om Mjölby i Svartåns dalgång mellan ån och ...
Kommentarer
Skicka en kommentar