Nu börjar Göta Kanals omdiskuterade besökscentrum i Berg ta form. Den vinnande arkitektfirman har presenterat tre byggnader med formen av en upp- och nervänd eka till en beräknad kostnad av 80 miljoner kr. Arkitekterna tycker att förslaget passar väl in i miljön vid slussarna.
Men minns ni den heta debatten som föregick beslutet sommaren 2015? Dåvarande kanaldirektören Anders Donlau och Motala kommuns utvecklingschef Jan Holmberg drabbade samman inför öppen ridå. Frågan är om svallvågorna i slussen lagt sig ännu. Trätan hade vissa komiska poänger – inte så roliga för de närmast inblandade kanske – men för åskådarna. Det är minst ovanligt att höga tjänstemän drabbar samman verbalt med allmänheten på första parkett.
Många Motalabor ogillade placeringen av centrumet i Berg. Motala är centrum för kanalbolaget. Punkt slut. De gav uttryck för sina åsikter på Facebook och måltavla blev vd Anders Donlau.
Anders Donlau skrev en temperamentsfull skrivelse till Motala kommun och sade upp bekantskapen med utvecklingschefen och tack vare MVT blev skrivelsen offentlig. Donlau accepterade åsiktsskillnaden om centrumets placering men retade sig på att Facebookinläggen innehöll grova överdrifter, felvinklingar och personangrepp och att Holmberg gillat inläggen på Facebook.
Jan Holmberg gjorde en halv pudel när MVT;s reporter Pelle Johansson sökte upp honom och erkände att han slentrianmässigt tryckt på gillaknappen.
Mycket vatten har runnit i kanalen sedan dess och protesterna har varit förgäves. Nuvarande vd Roger Altsäter har sluppit offentlig kritik. Jag har ännu inte läst någon motivering till varför centrumet placeras i Berg men gissar att det handlar om ekonomi och att placeringen närmare en större stad ger fler besök i museet.
Norra gaveln av Hulterstad. Hulterstads takstolar fullkomligt bågnar av Ehrenkronska släkttraditioner. Sammanlagt 340 år har 13 generationer styrt på gården och den nuvarande ägaren Carl-Erik Ehrenkrona (f-49) är den sjunde generationen i obruten följd. Den har aldrig varit ute till försäljning på den fria marknaden utan vandrat vidare genom arv och släktförbindelser. En feodal tradition utan motstycke i Mjölbytrakten. På övre våningen av Hulterstad hänger porträtt på samtliga ägare med hustrur från generalen Jakob Burensköld till och med överstelöjtnanten Carl Erik Hjalmar Ehrenkrona. Andra kända adelssläkter i annalerna är Gyldenklou, Burensköld och von Schwerin. Den förste Ehrenkrona som bodde på Hulterstad var hovstallmästare Erik Philip Gammal Ehrenkrona. Han tillträdde 1781. Han var brorson till riksrådet Karl Gustaf Gammal Ehrenkrona som var gift med Ulrika von Schwerin. Hulterstad ligger några kilometer söder om Mjölby i Svartåns dalgång mellan ån och ...
Kommentarer
Skicka en kommentar