När jag slår upp mina ljusblå varje morgon faller min blick på ett sjökort över Vättern. Snyggaste väggdekorationen i sovrummet. Minns barndomens semesterresor i norra delen av Vättern och en händelserik reportageresa i samma farvatten 1995.
Semesterresorna tillsammans med föräldrarna innehöll ungefär dessa moment: Övernattning i Medevi samt coca-cola och glass. Mer glass i Askersund och natursköna scenerier i Igelbäcken. Strandhugg i Olshammar som är Heidenstams födelseort. För mig var Askersund favoriten och det är en känsla som hänger i även idag.
Det var en välkommen omväxling till de vanliga badutflykterna till Horngärdet, Fjuk, Sandön eller Lilla Hals. Tro mig om jag säger att Horngärdets flygfän var stora som B 52-or och lika aggressiva. Det hände också att vi åkte till Röknen för att plocka lingon.
Reportageresan 1995 i en hyrd Albin 25 var också kul. Ett reportage om f d bandyspelare i Askersund som byggde snipor i Hammar, en båttokig farbror med eget muséum i Askersund, strandhugg i Olshammar och reportage om Bengt Helgesson och hans mahognyskönhet Delfin i Råssnäs. Fotografen Björn Lindahl och jag lyckades också dra på oss Försvarsmaktens misshag och bli bortkörda från Röknen. Alla har inte det i sin CV.
Som vanligt så här års dyker det upp idéer och drömmar i min hjärna. Funderar på att göra en båt- och golfturné runt Vättern med några likasinnade under en vecka fylld av solsken, birdies och klirrande solnedgångar över västgötasidan.
Hinner nog inte med alla banor runt sjön men Askersund, Breviken, Hökensås förstås, någon Jönköpingsbana och Omberg Resort ska vi väl hinna med under en vecka. Grande final i Vadstena.
Följande problem måste lösas.
1) En tillräckligt stor båt som rymmer alla golfbagar och sminkväskor för fyra trebollar.
2) En befälhavare samt en befaren jungman.
3) En befaren bartender.
Någon samtalsledare behövs inte. Snacket sköter vi själva. Vi behöver heller ingen lekledare ombord. Kölhalning och gå över plankan har vi vuxit ifrån.
Finansieringen grunnar jag också på. Kanske bilda en studiecirkel om Vättern och skicka en ansökan om startbidrag till fritidsnämnden. Snart är valet över och spenderbyxorna avdragna hos politikerna.
Norra gaveln av Hulterstad. Hulterstads takstolar fullkomligt bågnar av Ehrenkronska släkttraditioner. Sammanlagt 340 år har 13 generationer styrt på gården och den nuvarande ägaren Carl-Erik Ehrenkrona (f-49) är den sjunde generationen i obruten följd. Den har aldrig varit ute till försäljning på den fria marknaden utan vandrat vidare genom arv och släktförbindelser. En feodal tradition utan motstycke i Mjölbytrakten. På övre våningen av Hulterstad hänger porträtt på samtliga ägare med hustrur från generalen Jakob Burensköld till och med överstelöjtnanten Carl Erik Hjalmar Ehrenkrona. Andra kända adelssläkter i annalerna är Gyldenklou, Burensköld och von Schwerin. Den förste Ehrenkrona som bodde på Hulterstad var hovstallmästare Erik Philip Gammal Ehrenkrona. Han tillträdde 1781. Han var brorson till riksrådet Karl Gustaf Gammal Ehrenkrona som var gift med Ulrika von Schwerin. Hulterstad ligger några kilometer söder om Mjölby i Svartåns dalgång mellan ån och ...
Kommentarer
Skicka en kommentar