Valrörelsen är inne i slutskedet och jag känner en viss övermättnad. Utspel på utspel om elpriser, integration och partier som tävlar om hårdare straff för kriminella. Oro för räntan och livsmedelsinflation. Comeback för kärnkraften? Allt sker i ett uppskruvat tempo och åtminstone jag har svårt att hålla reda på vem som sagt vad.
Men när valdagen närmar sig och man får bänka sig framför TV:n vid åttatiden kan jag känna ett sug i magen. Inte som inför en VM- eller EM-turnering i fotboll men någonting ditåt. Kanske en långsökt parallell men så känns det när tävlingsdjävulen slagit klorna i mig.
Riksdagspartiernas uppgörelse om regeringsmakten lämnar jag delvis därhän och mitt intresse riktas mot kommunerna i min närhet. Mjölby har en stabil majoritet i Handslag för Mjölby och jag tror att kvintetten sitter kvar i orubbat bo. Lördagens TV-sända debatt var en uppvisning i enighet med ett fåtal undantag. Bara oppositionsrådet Lars-Åke Pettersson(M) närde en förhoppning om maktskifte.
I Linköping ska det bli intressant att se om de frifräsande Liberalerna i LinköpingsListan med byggmästare Cocossa i ledningen lyckas slå hål på Alliansens skrov.
Kan Konsensus i Vadstena slå in en kil i det SocialModerata blocket? Lokala partier brukar inte bli långlivade men Konsensus gör nu sitt tredje val. Det första 2014 var också det bästa. Jag kan inte placera Konsensus på den traditionella vänsterhögerlinjen men lokalpatriotismen är stark i Vadstena och det kan tala till partiets fördel.
Och hur har Moderaterna i min hemstad Motala klarat turbulensen i partiet under mandatperioden. Det kan väl inte gå spårlöst förbi i väljarleden? Tre kommunstyrelseordförande under loppet av fyra år måste vara svenskt rekord.
Snart har vi svaren.
Norra gaveln av Hulterstad. Hulterstads takstolar fullkomligt bågnar av Ehrenkronska släkttraditioner. Sammanlagt 340 år har 13 generationer styrt på gården och den nuvarande ägaren Carl-Erik Ehrenkrona (f-49) är den sjunde generationen i obruten följd. Den har aldrig varit ute till försäljning på den fria marknaden utan vandrat vidare genom arv och släktförbindelser. En feodal tradition utan motstycke i Mjölbytrakten. På övre våningen av Hulterstad hänger porträtt på samtliga ägare med hustrur från generalen Jakob Burensköld till och med överstelöjtnanten Carl Erik Hjalmar Ehrenkrona. Andra kända adelssläkter i annalerna är Gyldenklou, Burensköld och von Schwerin. Den förste Ehrenkrona som bodde på Hulterstad var hovstallmästare Erik Philip Gammal Ehrenkrona. Han tillträdde 1781. Han var brorson till riksrådet Karl Gustaf Gammal Ehrenkrona som var gift med Ulrika von Schwerin. Hulterstad ligger några kilometer söder om Mjölby i Svartåns dalgång mellan ån och ...
Kommentarer
Skicka en kommentar