Om Gud är god och jordmånen den rätta går det att tjäna mycket pengar på att tillverka jordbruksmaskiner
Fråga bara syskonen Crister, Christina, Andreas och Bo Stark, delägare i familjeföretaget Väderstad AB. De är fyra av Sveriges 542 miljardärer. Crister äger 1,7 miljarder, de övriga 1,4 miljarder kr vardera.
Det är inte jag som påstår detta utan ekonomijournalisten Andreas Cervenka i boken ”Girig-Sverige”. Cervenka har varit noggrann och hämtat uppgifterna från öppna källor, främst databasen Holdings.
Antalet skildringar om det snabbväxande verkstadsföretaget på slätten är många. Det började med syskonens pappa Rune Stark konstruerade en harv som vann grannböndernas gillande.
Företaget utvecklades snabbt med Crister Stark som vd. Medarbetare har beskrivit honom som ett tekniskt geni. En succéstory rakt igenom.
Över tusen miljoner är oerhört mycket pengar och svårt för en löntagare att relatera till. Som en jämförelse kan nämnas att Mjölby kommuns årsbudget är 2 miljarder kr.
Andreas Cervenkas bok handlar inte bara om 542 svenskar med överfull Kisapung i bakfickan. Hans tes är att Sverige genom låga räntor, borttagande av gåvo-, arvs- och fastighetsskatt skapat en osund ekonomi som kan resultera i en ny finanskrasch som 2008. Fastighetsbranschen är främsta boven i dramat. Boken är späckad med siffror och det är inte helt lätt för en lekman att hänga med men är mycket läsvärd. Cervenka har arbetat som ekonomijournalist på Dagens Industri och Svenska Dagbladet innan hamnade på Aftonbladet. Han har också varit utrikeskorrespondent i Silicon Valley och vunnit Stora Journalistpriset tv gånger.
Paradoxen är att vi har världens högsta skatt på arbete och världens lägsta på kapital.
Norra gaveln av Hulterstad. Hulterstads takstolar fullkomligt bågnar av Ehrenkronska släkttraditioner. Sammanlagt 340 år har 13 generationer styrt på gården och den nuvarande ägaren Carl-Erik Ehrenkrona (f-49) är den sjunde generationen i obruten följd. Den har aldrig varit ute till försäljning på den fria marknaden utan vandrat vidare genom arv och släktförbindelser. En feodal tradition utan motstycke i Mjölbytrakten. På övre våningen av Hulterstad hänger porträtt på samtliga ägare med hustrur från generalen Jakob Burensköld till och med överstelöjtnanten Carl Erik Hjalmar Ehrenkrona. Andra kända adelssläkter i annalerna är Gyldenklou, Burensköld och von Schwerin. Den förste Ehrenkrona som bodde på Hulterstad var hovstallmästare Erik Philip Gammal Ehrenkrona. Han tillträdde 1781. Han var brorson till riksrådet Karl Gustaf Gammal Ehrenkrona som var gift med Ulrika von Schwerin. Hulterstad ligger några kilometer söder om Mjölby i Svartåns dalgång mellan ån och ...
Kommentarer
Skicka en kommentar