Fortsätt till huvudinnehåll

"En kommunpolitikers handlingsutrymme är begränsat"


blev den av till slut av då, valdebatten kring lokala frågor i Mjölby. Ca 70 personer hade bänkat sig i stadshusets cafeteria för att lyssna på de åtta fullmäktigepartierna igår kväll.

Det som slog mig efteråt var hur eniga de två blocken egentligen är. Inget sa emot debattledaren Lars-Åke Pettersson när han påstod att det ekonomiska handlingsutrymmet för en kommunpolitiker är begränsat. Skolan, barn- och äldreomsorgen, som tar de största delarna av den kommunala budgeten och sysselsätter flest anställda är till stor del finansierade av statsbidrag och kringgärdade av lagar och förordningar.

Vi fick i alla fall klart för oss att de röd-gröna vill bygga idrottshall i Skänninge redan nästa år och öppna ett nattöppet daghem. Javisst, men bara om ekonomin tillåter det, svarade Alliansen. Sedan uppstod en stunds diskussion hur man ska tolka betygsstatistiken i gymnasiet och om det var en bra eller dålig affär för kommunen att låta Medley driva simhallen fram till 2013. Vi fick också vet att ingetav blocken planerar skattehöjning nästa år.

Socialdemokraternas kandidat till posten som kommunstyrelsens ordförande, Carina Jönsson, är med sitt flytande språk en duktigare debattör än motståndarna i Alliansen men vill gärna tala rikspolitik och det har vi ju nog av i de stora massmedierna.

En åhörare undrade om det inte var de etablerade partiernas ansvar att diskutera med Sverigedemokraterna men eftersom partiet inte kandiderar till kommunfullmäktige kändes den frågan överflödig.

Arrangörerna hade placerat Alliansen och de rödgröna vid varsitt bord och mitt emellan vid ett eget litet bord satt två SPI-representanter i sina kycklinggula tröjor. Med alliansen eller utanför? Ja, det är frågan. Gårdagens debatt rätade inte ut något frågetecken.

Bland åskådarna kände jag igen åtskilliga ansikten. Många av dem är eller har varit aktiva i något av partierna och lär knappast ha bytt åsikt efter denna kväll.

Kommentarer

  1. Carina Jönsson har svarat på inlägget:

    Anders
    man får tacka för de vackra orden, själv tycker jag att det var ett
    rätt så misslyckat arrangemang.
    Vi fick inte tid att debattera det som vi skulle gjort, kommunpolitiken
    och vad vi olika partier vill göra med Mjölby kommun. jag tror att det
    hade varit mer av intresse för åhörarna, men det var nog som du antyder
    mest partifolk från de båda blocken.
    Ribban lades ju ganska omgående för rikspolitiken och sedan kom vi inte
    in i debatten.
    Carina

    SvaraRadera
  2. Monika Gideskog har gjort ett inlägg:

    Tycker inte att det kokar särskilt mycket i din gryta...
    VI skulle hålla oss till kommunpolitik inte riks och jag håller med
    dig, fru Jönsson säger många ord på kort tid. Jag är inte sådan som person och kommer inte att bli det heller, jag tänker innan jag talar.

    Jag tror att din gryta delar sig i botten, vi vill stimulera till förnyelse, se över det gamla. Hänga med i förändringen som sker utanför oss, ligga i framkant. Oppositionen, bevara och förvalta det gamla.
    Vi vill fortsätta att stimulera verksamheterna, konkurrensutsätta.
    Konkurrens triggar till att bli bättre. Vi skiljer oss åt mycket där.

    Det ska bli så spännande på söndag , jag tycker att det är ett
    ödesval.
    Arbetsvägen eller Bidragsvägen. Min väg har jag valt!!

    // En "tråkig debattör" Monika

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Mordet på Lagmansgatan

Det var i fönstret närmast dörren knivmannen tog sig in. S omliga händelser i vardagslunken för en tidningsreporter etsar sig fast i minnet. Som det mord som inträffade på Lagmansgatan i Mjölby för drygt 30 år sedan. Mordet ägde rum en ljummen torsdagskväll i september 1983 i ett hus granne med Vasaskolan. En medelålders kvinna och hennes manliga sällskap tittade på Sportnytt och fyllde i veckans V 65-kupong. Vardagsfriden bröts när en man klättrade in genom det halvöppna, lågt belägna fönstret beväpnad med en brödkniv. Kvinnan och mannen flydde ut på gården där kvinnan blev upphunnen och nerstucken med flera knivhugg. Hennes sällskap flydde åt ett annat håll och larmade polisen. Kvinnan förblödde av sina skador. Knivmannen och kvinnan hade tidigare haft en relation men kvinnan hade avbrutit förhållandet, okänt av vilket skäl. Det blev inget spaningsmord utan polisen grep mannen vid Svartån i centrala Mjölby ett par timmar senare. Han hade på sig något som verkade

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

340 år med släkten Ehrenkrona

Norra gaveln av Hulterstad. Hulterstads takstolar fullkomligt bågnar av Ehrenkronska släkttraditioner. Sammanlagt 340 år har 13 generationer styrt på gården och den nuvarande ägaren Carl-Erik Ehrenkrona (f-49) är den sjunde generationen i obruten följd. Den har aldrig varit ute till försäljning på den fria marknaden utan vandrat vidare genom arv och släktförbindelser. En feodal tradition utan motstycke i Mjölbytrakten. På övre våningen av Hulterstad hänger porträtt på samtliga ägare med hustrur från generalen Jakob Burensköld till och med överstelöjtnanten Carl Erik Hjalmar Ehrenkrona. Andra kända adelssläkter i annalerna är Gyldenklou, Burensköld och von Schwerin. Den förste Ehrenkrona som bodde på Hulterstad var hovstallmästare Erik Philip Gammal Ehrenkrona. Han tillträdde 1781. Han var brorson till riksrådet Karl Gustaf Gammal Ehrenkrona som var gift med Ulrika von Schwerin. Hulterstad ligger några kilometer söder om Mjölby i Svartåns dalgång mellan ån och