Fortsätt till huvudinnehåll

Stefan och Elisabeth vann två utlandsresor


I onsdags bjöd Stefan Gustafsson sina arbetskamrater på Mjölby Tryckeri på tårta. Han hade flera goda skäl att fira. Tillsammans med sin sambo Elisabeth Andersson kan 55-åringen se tillbaka på en makalös golfsäsong. Den bästa under hans 15 år som golfspelare och ett bevis på att en vanlig 10-handicapare i mogen ålder kan vinna ära och berömmelse och dyrbara priser.

Sverigefinal i Volvo Masters Amateur Open, vinst av en resa till en golfresort på Fuerteventura på golfveckans första dag hemma i Mjölby (73 slag brutto, 58,7 slag netto), vinst i KM äkta makar (75 slag brutto) och vinst av en resa till Sardinien i Audi Quattro Cup. Elisabeth vann också Golfrestaurangens bästboll under golfveckan tillsammans med Ylva Hjertstedt.

Avancemang efter komplikationer

Framgångarna började i våras med en sjätteplats tillsammans med gamle kompisen Tibor Hjertstedt i Volvos kvaltävling i Mjölby, vilket vanligtvis inte kvalificerar till regionfinal, men tävlingsledningen hade lagt in ett nytt moment. Det bästa paret på sista fyra hålen var också kvalificerade till regionfinalen. Stefan och Tibor delade den platsen med Conny Andersson-Kenneth Jern. Hur arrangörerna än räknade kunde de inte skilja paren åt. En minst sagt ovanlig situation.

Men det löste sig med att vinnarna drog sig ur på grund av annat engagemang och paret Andersson-Jern, som var tvåa i ”riktiga” tävlingen flyttades upp till förstaplatsen.

Vinst i Vadstena

Stefan och Tibor vann regionfinalen i Vadstena och gick därmed till Sverigefinal på Kungsbacka GK. Det gick också väldigt bra för Mjölbys representanter i damklassen, Sofie Öberg-Cathrin Andersson, som vann klassen.

Tävlingen på Kungsbacka gällde en plats i världsfinalen i Bahrein. Man spelade bästboll och Mjölbyparet fick ihop 79 poäng (39+40) vilket räckte till en andraplats men ingen resa. De fick en andra chans på lördagen i den individuella tävlingen där Stefan också slutade tvåa på 34 poäng, fyra poäng efter segraren. Mycket nära att Stefan fått pussla in ytterligare en utlandsresa i höstschemat alltså.

”Vistelsen på västkusten med boende på Volvos lyxiga konferensgård Rossared var mycket angenäm. Vi disponerade nya Volvobilar som vi vore proffs. Men tävlingsspel i tre dagar tar på krafterna”, konstaterar Stefan.

Men det roliga slutade inte med Volvo. Efter en snabb mellanlandning för klädbyte hemma i Mjölby var det dags för Sverigefinalen av Audi Quattro Cup på Vidbynäs utanför Södertälje 13-14 september. Greensome var spelformen och Stefan-Elisabeth vann igen. Förstapriset är deltagande i världsfinalen på Sardinien 8-12 oktober.

En kanonbana

”På tisdagen efter att sista putten gått i hål var vi utmattade både fysiskt och psykiskt, men samtidigt mycket glada över att vi får förlänga säsongen på sydligare banor, säger Stefan. ”Och Vidbynäs är en av de bästa banor jag spelat i Sverige. Bara Bro Hof och Barsebäck är snäppet bättre”.

Vad är då hemligheten bakom Stefan och Elisabeths framgångar i just greensome? Stefan ger sin partner en stor del av framgången.

”Elisabeth slår långt och rakt och driver oftast ut mig. På så vis får jag ett kort andraslag till greenen på par 4:orna. Vi behövde bara använda mina utslag på två hål.”

Det var särskilt tydligt på Vidbynäs eftersom det är långa avstånd mellan gul och röd tee.

Hjärnskakningar

Stefan har alltid spelat jämnt och stabilt med ett bra närspel. När han köpte en ny Cobradriver i vintras förlängde han utslagen med ca 15 meter.

Det var paradoxalt nog två olyckor som fick Stefans och hans familj att söka sig till golfen 1996. Hans två söner åkte motocross men när äldste sonen drabbades av två hjärnskakningar sa familjen Gustafsson tack och adjö till motorsporten. Och pappa Stefan var uppenbarligen den som fastnade mest för golfen och det är ju ingenting han behövt ångra.

Greensome är en partävling där båda spelarna slår ut för att sedan välja den bäst placerade bollen. Spelarna slår sedan vartannat slag tills bollen är i hål.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Mordet på Lagmansgatan

Det var i fönstret närmast dörren knivmannen tog sig in. S omliga händelser i vardagslunken för en tidningsreporter etsar sig fast i minnet. Som det mord som inträffade på Lagmansgatan i Mjölby för drygt 30 år sedan. Mordet ägde rum en ljummen torsdagskväll i september 1983 i ett hus granne med Vasaskolan. En medelålders kvinna och hennes manliga sällskap tittade på Sportnytt och fyllde i veckans V 65-kupong. Vardagsfriden bröts när en man klättrade in genom det halvöppna, lågt belägna fönstret beväpnad med en brödkniv. Kvinnan och mannen flydde ut på gården där kvinnan blev upphunnen och nerstucken med flera knivhugg. Hennes sällskap flydde åt ett annat håll och larmade polisen. Kvinnan förblödde av sina skador. Knivmannen och kvinnan hade tidigare haft en relation men kvinnan hade avbrutit förhållandet, okänt av vilket skäl. Det blev inget spaningsmord utan polisen grep mannen vid Svartån i centrala Mjölby ett par timmar senare. Han hade på sig något som verkade

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

340 år med släkten Ehrenkrona

Norra gaveln av Hulterstad. Hulterstads takstolar fullkomligt bågnar av Ehrenkronska släkttraditioner. Sammanlagt 340 år har 13 generationer styrt på gården och den nuvarande ägaren Carl-Erik Ehrenkrona (f-49) är den sjunde generationen i obruten följd. Den har aldrig varit ute till försäljning på den fria marknaden utan vandrat vidare genom arv och släktförbindelser. En feodal tradition utan motstycke i Mjölbytrakten. På övre våningen av Hulterstad hänger porträtt på samtliga ägare med hustrur från generalen Jakob Burensköld till och med överstelöjtnanten Carl Erik Hjalmar Ehrenkrona. Andra kända adelssläkter i annalerna är Gyldenklou, Burensköld och von Schwerin. Den förste Ehrenkrona som bodde på Hulterstad var hovstallmästare Erik Philip Gammal Ehrenkrona. Han tillträdde 1781. Han var brorson till riksrådet Karl Gustaf Gammal Ehrenkrona som var gift med Ulrika von Schwerin. Hulterstad ligger några kilometer söder om Mjölby i Svartåns dalgång mellan ån och