Fortsätt till huvudinnehåll

Ännu ett slag mot industristaden Motala

Skjuttornet sett från Pariserviken en vacker septemberdag 2006
Gamla torpedverkstan (Saab Dynamics) med 130 anställda hotas av nedläggning eller flytt till Linköping. Ytterligare ett slag mot industristaden Motala.
Verkstan som flyttades till Motala från Karlskrona mitt under brinnande världskrig och som farsan var med och byggde 1941. Sen stannade han kvar som snickare till pension 20 år senare.

Torpedverkstan var en väsentlig del av mina uppväxtår. I husen på Storgatan 17-25, Borgmästaregatan 1 och ett hus (totalt sju flerfamiljshus) på Drottninggatan beboddes av CTV-anställda och deras familjer. Jag tror bostadsrättsföreningen heter Motalahus. Nästan alla mina kompisars farsor jobbade på torpedverkstan och några av dem följde sina fäder i spåren och tog anställning där. Min 20 år äldre bror gick verkstadsutbildning på torpeden men flyttade till Göteborg som 19-åring. Det var nog ett brukssamhälle fast mindre än Motala Verkstad.

CTV var en del av försvarsindustrin (Försvarets Fabriksverk) och hemlighetsmakeriet var stort liksom mytbildningen. Vi smågrabbar berättade för klasskamraterna att Pelle Vakten i nr 17 förfogade över några sällsynt blodtörstiga schäfrar som nattetid sprang lösa innanför stängslet. Eftersom det var 60-tal och kalla kriget pratade vi också mycket om att ryssen skulle bomba Motala för torpedernas skull.
En gång om året fick möjlighet att besöka pappornas arbetsplats. Det var julfesten som hölls i gymnastiksalen och var mycket skojig.
Ibland blev det allvar. Jag minns en dödsskjutning i början av 60-talet. När torpederna provsköts skulle de följa en bana vars väg var utmärkt av bemannade flottar. Mannen på flottan skulle signalera med en flagga när torpeden passerat på sin väg söderut. Men denna gång var det något fel på gyrot och istället för att gå i vattnet skuttade projektilen fram över vattenytan. Den stackars mannen klövs i midjehöjd och hann förblöda innan räddningsbåten hann fram. Det var naturligtvis stora rubriker i Motala Tidning.
För er som inte är från Motala ska jag berätta att det är CTV:s skjuttorn som syns i det södra hörnet av Varamoviken. Ett landmärke för sjöfarande.
Och nu ska CTV flytta till Linköping. Men var ska man provskjuta torpederna? Stångån? Roxen?

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Mordet på Lagmansgatan

Det var i fönstret närmast dörren knivmannen tog sig in. S omliga händelser i vardagslunken för en tidningsreporter etsar sig fast i minnet. Som det mord som inträffade på Lagmansgatan i Mjölby för drygt 30 år sedan. Mordet ägde rum en ljummen torsdagskväll i september 1983 i ett hus granne med Vasaskolan. En medelålders kvinna och hennes manliga sällskap tittade på Sportnytt och fyllde i veckans V 65-kupong. Vardagsfriden bröts när en man klättrade in genom det halvöppna, lågt belägna fönstret beväpnad med en brödkniv. Kvinnan och mannen flydde ut på gården där kvinnan blev upphunnen och nerstucken med flera knivhugg. Hennes sällskap flydde åt ett annat håll och larmade polisen. Kvinnan förblödde av sina skador. Knivmannen och kvinnan hade tidigare haft en relation men kvinnan hade avbrutit förhållandet, okänt av vilket skäl. Det blev inget spaningsmord utan polisen grep mannen vid Svartån i centrala Mjölby ett par timmar senare. Han hade på sig något som verkade

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

340 år med släkten Ehrenkrona

Norra gaveln av Hulterstad. Hulterstads takstolar fullkomligt bågnar av Ehrenkronska släkttraditioner. Sammanlagt 340 år har 13 generationer styrt på gården och den nuvarande ägaren Carl-Erik Ehrenkrona (f-49) är den sjunde generationen i obruten följd. Den har aldrig varit ute till försäljning på den fria marknaden utan vandrat vidare genom arv och släktförbindelser. En feodal tradition utan motstycke i Mjölbytrakten. På övre våningen av Hulterstad hänger porträtt på samtliga ägare med hustrur från generalen Jakob Burensköld till och med överstelöjtnanten Carl Erik Hjalmar Ehrenkrona. Andra kända adelssläkter i annalerna är Gyldenklou, Burensköld och von Schwerin. Den förste Ehrenkrona som bodde på Hulterstad var hovstallmästare Erik Philip Gammal Ehrenkrona. Han tillträdde 1781. Han var brorson till riksrådet Karl Gustaf Gammal Ehrenkrona som var gift med Ulrika von Schwerin. Hulterstad ligger några kilometer söder om Mjölby i Svartåns dalgång mellan ån och