Fortsätt till huvudinnehåll

Hyckleri och dubbelmoral i ishallen


En oenig social- och omsorgsnämnd har beviljat Mjölby Hockey tillstånd att servera vin och starköl till VIP-gäster. Endast nämndens ordförande Iréne Langvik (kd) röstade emot.

Beslutet är korrekt enligt kommunens alkoholpolitiska program. Under rubriken Idrottsanläggningar/Ungdomsmiljöer kan man läsa att ”om serveringstillstånd kan komma ifråga skall en restaurang finnas i en avgränsad del av idrottsanläggningen”. Det villkoret anses hallen uppfylla. Någon servering till pöbeln på läktarna får självfallet inte förekomma. Detta anser jag vara hyckleri och dubbelmoral.

Sedan följer en brasklapp med följande formulering typisk för kommuners sätt att skriva program: ”Alkoholservering på idrottsanläggningar får inte inkräkta på en av samhällets grundläggande värderingar, nämligen att alkohol och idrott inte hör ihop”. I denna intetsägande formulering kan läsaren tolka in vad som helst.

Den här diskussionen förekom för några år sedan när Lundbybadet också fick ett serveringstillstånd för slutna sällskap. Jag har inte tillgång till något fungerande arkiv men vill minnas att skrivningen i det drogpolitiska programmet var hårdare på den tiden. Då röstade Marianne Karlsson (c) emot.

Ok, låt gå för att ansökan uppfyller lagens formella krav, men jag kan inte låta bli att göra följande reflektion. Jag tycker att MHC underskattar sin produkt. Är underhållningsvärdet på matcherna så lågt att det behövs alkohol för att stå ut?

Jag högaktar Iréne Langvik som går emot strömmen och följer sin övertygelse. Iréne meddelade i somras att hon lämnar kommunalpolitiken vilket är beklagligt. Hon har varit en tillgång för sitt parti och alliansen.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

Mordet på Lagmansgatan

Det var i fönstret närmast dörren knivmannen tog sig in. S omliga händelser i vardagslunken för en tidningsreporter etsar sig fast i minnet. Som det mord som inträffade på Lagmansgatan i Mjölby för drygt 30 år sedan. Mordet ägde rum en ljummen torsdagskväll i september 1983 i ett hus granne med Vasaskolan. En medelålders kvinna och hennes manliga sällskap tittade på Sportnytt och fyllde i veckans V 65-kupong. Vardagsfriden bröts när en man klättrade in genom det halvöppna, lågt belägna fönstret beväpnad med en brödkniv. Kvinnan och mannen flydde ut på gården där kvinnan blev upphunnen och nerstucken med flera knivhugg. Hennes sällskap flydde åt ett annat håll och larmade polisen. Kvinnan förblödde av sina skador. Knivmannen och kvinnan hade tidigare haft en relation men kvinnan hade avbrutit förhållandet, okänt av vilket skäl. Det blev inget spaningsmord utan polisen grep mannen vid Svartån i centrala Mjölby ett par timmar senare. Han hade på sig något som verkade

Vifolkavallen förblir Vifolkavallen?

För två år sedan gjorde Mjölby AI en förfrågan hos Kultur- och fritidsnämnden om möjligheten satt sälja arenanamnet till en kommersiell sponsor. Nämnden var positiv till detta men ställde upp en rad villkor, bland annat att Vifolkavallsområdet inte fick försvinna som begrepp i stadsbilden. Enligt förvaltningschefen Ulf Johansson har inte MAI hört av sig sedan dess och han förmodar att ärendet runnit ut i sanden. Så är det inte riktigt om man ska tro MAI:s ordförande Sven Montelius. Han svarar så här på ett mejl: ”Vi är väldigt glada och tacksamma över att ha fått möjligheten till detta och vi har under arbetat för att få till detta. Vi har ännu inte lyckats men var nu i vår nära att knyta ihop säcken med en partner. Som du förstår så är det inte vilken partner som helst som kan ta sig an den nivå av partnerskap som vi tänker oss med att sälja arenanamnet, det handlar även mycket om timing och att arbeta in konceptet under en längre tid. Vi är fortsatt optimistiska och tror att vi kom