Fortsätt till huvudinnehåll

Golfens överutbud


Golfsporten har problem med sviktande medlemssiffror och dito ekonomi. Fram till 2005-2006 pekade kurvorna uppåt med rasande fart för att sedan plana ut eller till och med att minska. Sportens belackare konstaterar skadeglatt att nu har förbundets medlemsantal sjunkit till under 500 000. Gamla, väletablerade klubbar som Örebro, Södertälje och Möre (söder om Kalmar) har tvingats kasta in handduken under hösten. För få medlemmar är lika med för låga intäkter. I vårt län finns ett avskräckande exempel i Vesterby som slog vantarna i bordet redan efter ett år.

Låt oss först konstatera att flera klubbar har problem, det är inget att sticka under stol med men att sätta en krisstämpel på hela sporten är en grov överdrift. Hur många ”direktörssporter” kan glädja sig åt en medlemssiffra på en halv miljon?

Kärnan i problemet är att det finns för många golfklubbar i förhållande till antalet utövare. Ordförande Per Borthen diskuterade detta överutbud när klubben höll sitt höstmöte i torsdags. Inom en timmes bilresa från Mjölby finns 40 klubbar/banor påpekade Borthen. Jag kan avslöja att det är fler än så. Inspirerad av Borthens tal satte jag mig med passare och linjal i hand och mätte upp en 10-milaradie med Mjölby som utgångspunkt.

…Och hittade 59 klubbar varav några också har 27 eller 36 hål. Visserligen är siffrorna inte direkt jämförbara (det tar längre tid än en timme att ta sig till Skaraborg på andra sidan Vättern), men ger ändå en fingervisning om hur hård konkurrensen är. Och en majoritet håller hög kvalitet.

Botemedlet? Ja, värva fler medlemmar i alla åldrar men minst lika viktigt är att behålla de befintliga.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Jag gnagde på grisen i en timme

Utopia i Mantorp