Fortsätt till huvudinnehåll

Pärlan ligger söder om stan



Är Mjölby centrum fult? Corren ställde frågan igår förmiddag och uppmanade läsarna att rösta på webben. 571 personer röstade och 56 procent svarade ja. Ingen uppmuntrande läsning för stadens mödrar. Jag ska göra ett försök att nyansera bilden. Det finns som bekant många grå nyanser mellan helt vitt och helt svart.

Som exempel på fula ställen nämndes rivningstomten i hörnet Kungsvägen-Magasinsgatan och evighetsprojektet med radhus i kv Lärdomsljuset. Tyvärr är kommunens möjlighet att ingripa mot fastighetsägarna begränsade. Stora torget med det gamla stadshuset skulle kunna vara vackert om man slapp den låga bankbyggnaden. Däremot är gamla Sparbankshuset kanske Mjölbys vackraste byggnad tillsammans med Kanikegården knappt 100 meter västerut.

Corren nämner också att f d OK-Q 8-macken på Kungshöga som ett mindre fint område och det är bara att hålla med. Det är på väg att förslummas.

 Simhallen ligger utmed en vacker promenadväg.

Men det finns ljusglimtar. Stadsparken och Gästisparken är vackra liksom Kungsbron och Burensköldsbron. Promenadstråket söder om Burensköldsbron förbi simhallen har fått en välbehövlig uppsnyggning. Promenaden från Kungsbron norrut mot Egebylund på östra sidan är mysig men kan göras ännu bättre om man röjer träd och buskar så att man får bättre kontakt med vattnet.

Det är centrum som syns och kommenteras men villaområdena Slomarp, Eldslösa och Ryttarhagen skäms inte för sig. Östra stadsdelen (Vasastan) med främst äldre villabebyggelse är lugn och harmonisk med måttlig biltrafik.

Mjölby kan naturligtvis inte mäta sig med Vadstena med dess gamla slott, kyrkor, kloster och medeltida hus med skithus på väggen. Men tro mig, efter tio år som Vadstenabo hinner man tröttna även på sådana arkitektoniska rariteter.

Jag har sparat det bästa i Mjölby till sist. Några kilometer söder om stan utmed Rv 32 ligger Miskarps golfbana. Det, mina damer och herrar, är en pärla.

 Vackraste platsen i Mjölby. Alla kategorier.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Mordet på Lagmansgatan

Det var i fönstret närmast dörren knivmannen tog sig in. S omliga händelser i vardagslunken för en tidningsreporter etsar sig fast i minnet. Som det mord som inträffade på Lagmansgatan i Mjölby för drygt 30 år sedan. Mordet ägde rum en ljummen torsdagskväll i september 1983 i ett hus granne med Vasaskolan. En medelålders kvinna och hennes manliga sällskap tittade på Sportnytt och fyllde i veckans V 65-kupong. Vardagsfriden bröts när en man klättrade in genom det halvöppna, lågt belägna fönstret beväpnad med en brödkniv. Kvinnan och mannen flydde ut på gården där kvinnan blev upphunnen och nerstucken med flera knivhugg. Hennes sällskap flydde åt ett annat håll och larmade polisen. Kvinnan förblödde av sina skador. Knivmannen och kvinnan hade tidigare haft en relation men kvinnan hade avbrutit förhållandet, okänt av vilket skäl. Det blev inget spaningsmord utan polisen grep mannen vid Svartån i centrala Mjölby ett par timmar senare. Han hade på sig något som verkade

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

340 år med släkten Ehrenkrona

Norra gaveln av Hulterstad. Hulterstads takstolar fullkomligt bågnar av Ehrenkronska släkttraditioner. Sammanlagt 340 år har 13 generationer styrt på gården och den nuvarande ägaren Carl-Erik Ehrenkrona (f-49) är den sjunde generationen i obruten följd. Den har aldrig varit ute till försäljning på den fria marknaden utan vandrat vidare genom arv och släktförbindelser. En feodal tradition utan motstycke i Mjölbytrakten. På övre våningen av Hulterstad hänger porträtt på samtliga ägare med hustrur från generalen Jakob Burensköld till och med överstelöjtnanten Carl Erik Hjalmar Ehrenkrona. Andra kända adelssläkter i annalerna är Gyldenklou, Burensköld och von Schwerin. Den förste Ehrenkrona som bodde på Hulterstad var hovstallmästare Erik Philip Gammal Ehrenkrona. Han tillträdde 1781. Han var brorson till riksrådet Karl Gustaf Gammal Ehrenkrona som var gift med Ulrika von Schwerin. Hulterstad ligger några kilometer söder om Mjölby i Svartåns dalgång mellan ån och