Fortsätt till huvudinnehåll

Ett stölleprov för många år sedan



I höst är det 117 år sedan Nordpolsexpeditionen landade på Vitön och 84 år sedan liken av Knut Fraenkel, Nils Strindberg och Salomon August Andrée upptäcktes av en slump. Om detta har Bea Uusman skrivit en fascinerande bok, Expeditionen: min kärlekshistoria.

Andrée-expeditionen var med modernt språkbruk ett stölleprov. Ingen hade erfarenhet av vistelse i polarisen utan de var teoretiker, skrivbordsmänniskor. Andrée visste att vätgasballongen läckte men hemlighöll uppgiften för sina kompanjoner. Enligt hans beräkningar skulle vätgasen räcka för 30 dagars färd men efter några dygn tog det slut. Redan vid avfärden från Danskön i juli gick det snett när ballongen förlorade styrlinorna. Ballongen drev med vinden.

Graden av realism illustreras av att bagaget innehöll sidenkravatter och andra snygga kläder så att man var representativa inför mottagningskommittén om det nu var i Norge, Sibirien eller Canada den skulle möta upp.

Bea Uusma är besatt av Nordpolsexpeditionen. Hon läste all litteratur, tillbringade hundratals timmar på museet i Gränna, läste Andrées dagboksanteckningar, studerade Strindbergs bilder, undersökte kläderna de bar, intervjuade kriminaltekniker, läkare och andra experter. Hon gjorde några misslyckade försök att nå Vitön och platsen för trions död innan hon slutligen lyckades.

Flera teorier om deras död lanseras, bland annat A-vitaminförgiftning på grund av för mycket isbjörnskött, trikinförgiftning, botulism, för mycket morfin etc. Uusma tecknar  däremot ett scenario där Strindberg attackeras av en isbjörn, Fraenkel skadas svårt när han kommer till Strindbergs undsättning och dör något dygn senare.
Andrée inser att han inte klarar att leva ensam i fyra månaders polarmörker med hotande isbjörnar omkring sig och tar livet av sig med hjälp av morfin, Den 8 oktober 1897 är dagen för sista dagboksanteckningen. Uusmas teori är naturligtvis lika god som någon annans. Hon grundar detta på att Fraenkels och Strindbergs kläder har likartade skador som av en björnklo.

Vem är mannen eller kvinnan att leverera den slutliga lösningen på denna 117 gamla gåta? Leif G W Persson förstås. Han leder en stab av polarforskare, läkare, kriminaltekniker och zoologer och presenterar resultatet i en specialsändning av Veckans Brott. Leif har bytt ut jägarvästen mot smoking och hans skötare, Camilla, bär galaklänning. Mästerdetektiven presterar gåtans lösning inför en jublande, festklädd publik. Vilken glimrande avslutning på en sagolik karriär. Han skriver förstås en bestseller även om denna utredning.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Mordet på Lagmansgatan

Det var i fönstret närmast dörren knivmannen tog sig in. S omliga händelser i vardagslunken för en tidningsreporter etsar sig fast i minnet. Som det mord som inträffade på Lagmansgatan i Mjölby för drygt 30 år sedan. Mordet ägde rum en ljummen torsdagskväll i september 1983 i ett hus granne med Vasaskolan. En medelålders kvinna och hennes manliga sällskap tittade på Sportnytt och fyllde i veckans V 65-kupong. Vardagsfriden bröts när en man klättrade in genom det halvöppna, lågt belägna fönstret beväpnad med en brödkniv. Kvinnan och mannen flydde ut på gården där kvinnan blev upphunnen och nerstucken med flera knivhugg. Hennes sällskap flydde åt ett annat håll och larmade polisen. Kvinnan förblödde av sina skador. Knivmannen och kvinnan hade tidigare haft en relation men kvinnan hade avbrutit förhållandet, okänt av vilket skäl. Det blev inget spaningsmord utan polisen grep mannen vid Svartån i centrala Mjölby ett par timmar senare. Han hade på sig något som verkade

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

340 år med släkten Ehrenkrona

Norra gaveln av Hulterstad. Hulterstads takstolar fullkomligt bågnar av Ehrenkronska släkttraditioner. Sammanlagt 340 år har 13 generationer styrt på gården och den nuvarande ägaren Carl-Erik Ehrenkrona (f-49) är den sjunde generationen i obruten följd. Den har aldrig varit ute till försäljning på den fria marknaden utan vandrat vidare genom arv och släktförbindelser. En feodal tradition utan motstycke i Mjölbytrakten. På övre våningen av Hulterstad hänger porträtt på samtliga ägare med hustrur från generalen Jakob Burensköld till och med överstelöjtnanten Carl Erik Hjalmar Ehrenkrona. Andra kända adelssläkter i annalerna är Gyldenklou, Burensköld och von Schwerin. Den förste Ehrenkrona som bodde på Hulterstad var hovstallmästare Erik Philip Gammal Ehrenkrona. Han tillträdde 1781. Han var brorson till riksrådet Karl Gustaf Gammal Ehrenkrona som var gift med Ulrika von Schwerin. Hulterstad ligger några kilometer söder om Mjölby i Svartåns dalgång mellan ån och