Fortsätt till huvudinnehåll

Travet nästa krisbransch?



Först var det kobönderna som var hårt pressade. Sen var det grisbönderna som har svårt att konkurrera med utländskt producerat kött. Till raden av krisbranscher sällar sig också travsporten som söker politikernas hjälp och uppmärksamhet.

Åtminstone om man får tro Hans Ljungkvist, ordförande i Svensk travsport och Jim Kellander, ordförande i Östergötlands Travsällskap som skrivit en debattartikel i ämnet. Den senare är en kommunalpolitisk veteran (fp) i Mjölby och kommunfullmäktiges ordförande 2007-2010.

Travsportens enda egentliga inkomstkälla är spelet och ATG har tappat marknadsandelar gentemot utländska spelbolag. Bolaget har förlorat en miljard i omsättning under 2011-2013. Ljungkvist och Kellander vill att politikerna ändrar regelverket så att statliga ATG kan konkurrera med spelbolagen på lika villkor. Ojämlikheten består i att de utländska spelbolagen kan erbjuda bättre odds, de behöver inte bidra med pengar till sporten och har alla möjligheter att marknadsföra sig i traditionella svenska medier.
 
Mantorpstravet har fått sina bidrag från Svensk Travsport sänkta med fem miljoner kronor vilket är en stor summa. Jag går in på nätet för att leta ytterligare uppgifter om banans ekonomiska status men travsällskapet är en ideell förening som inte är skyldig att redovisa sin ekonomiska bokslut offentligt.

Jag fortsätter med att läsa banans hemsida. Banan har 21 proffstränare samt ett okänt antal människor som mer eller mindre yrkesmässigt föder upp, tränar och tävlar med hästar och som betraktar Mantorp som sin hemmabana. Det finns knappast en gård i Mjölby kommun som inte har någon anknytning till travet. Jag kan läsa att stallområdet är under ständig förändring såväl när det gäller träningsmöjlighet som byggnationer. Faktum är att Mantorp är en av banorna med störst nyproduktion av stallar under 2000-talet. Jaha, då är väl läget inte så katastrofalt som artikelförfattarna vill göra gällande?

Ljungkvist och Kellander har två tydliga måltavlor i sin artikel: Linköpings kommunalråd Paul Lindvall (M) och Mjölbys kommunalråd Cecilia Vilhelmsson (S). De vill att Lindvall och Vilhelmsson skriker högt för att påverka uppåt i den politiska hierarkin. Lindvall är vid sidan av Stjerna i Norrköping det högst profilerade kommunalrådet i Östergötland medan Cecilia Vilhelmsson den minst kända. Hon bör ha fullt upp med kommunens svajiga ekonomi, omställning av äldreomsorgen, mögliga förskolor och tjänstemän som tar sig friheter.

Återstår att se om de svarar på travfolkets artikel. Det är ju ändå valår.   


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Mordet på Lagmansgatan

Det var i fönstret närmast dörren knivmannen tog sig in. S omliga händelser i vardagslunken för en tidningsreporter etsar sig fast i minnet. Som det mord som inträffade på Lagmansgatan i Mjölby för drygt 30 år sedan. Mordet ägde rum en ljummen torsdagskväll i september 1983 i ett hus granne med Vasaskolan. En medelålders kvinna och hennes manliga sällskap tittade på Sportnytt och fyllde i veckans V 65-kupong. Vardagsfriden bröts när en man klättrade in genom det halvöppna, lågt belägna fönstret beväpnad med en brödkniv. Kvinnan och mannen flydde ut på gården där kvinnan blev upphunnen och nerstucken med flera knivhugg. Hennes sällskap flydde åt ett annat håll och larmade polisen. Kvinnan förblödde av sina skador. Knivmannen och kvinnan hade tidigare haft en relation men kvinnan hade avbrutit förhållandet, okänt av vilket skäl. Det blev inget spaningsmord utan polisen grep mannen vid Svartån i centrala Mjölby ett par timmar senare. Han hade på sig något som verkade

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

340 år med släkten Ehrenkrona

Norra gaveln av Hulterstad. Hulterstads takstolar fullkomligt bågnar av Ehrenkronska släkttraditioner. Sammanlagt 340 år har 13 generationer styrt på gården och den nuvarande ägaren Carl-Erik Ehrenkrona (f-49) är den sjunde generationen i obruten följd. Den har aldrig varit ute till försäljning på den fria marknaden utan vandrat vidare genom arv och släktförbindelser. En feodal tradition utan motstycke i Mjölbytrakten. På övre våningen av Hulterstad hänger porträtt på samtliga ägare med hustrur från generalen Jakob Burensköld till och med överstelöjtnanten Carl Erik Hjalmar Ehrenkrona. Andra kända adelssläkter i annalerna är Gyldenklou, Burensköld och von Schwerin. Den förste Ehrenkrona som bodde på Hulterstad var hovstallmästare Erik Philip Gammal Ehrenkrona. Han tillträdde 1781. Han var brorson till riksrådet Karl Gustaf Gammal Ehrenkrona som var gift med Ulrika von Schwerin. Hulterstad ligger några kilometer söder om Mjölby i Svartåns dalgång mellan ån och