Fortsätt till huvudinnehåll

O så var det där med lärare




Det som återstår av Praktiska idag.

Lärarkåren på Praktiska Real i Motala 1962-66 var en samling udda figurer som under rektor Arnborgers ledning försökte bibringa oss hyfs och vett och en samling baskunskaper för den fortsatta vägen framåt i livet.

En av de märkligaste var en timanställd präst, komminister S. Han var f d missionär i Etiopien och underhöll oss med rafflande historier. De gick som regel ut på att han ensam på en åsna i öknen konfronterats med ett gäng rövare och banditer men klarat sig ur helskinnad med hjälp av Guds försyn och en snabblöpande tunga. Det var märkvärdigt vad många äventyr komminister S hann med under sina år i Afrika. Den kraftiga hältan förklarade han med att han blivit biten av ett lejon.
En nästan lika bra historia som när Alexander Bard 30 år senare påstod att hans föräldrar var missionärer som blivit uppätna av lejon i Afrika.

Om den gode komministern var fantasifull om sina år i Afrika var han desto mer rigid och fantasilös i klassrummet. Trots att han hade oss i tre år lyckades han aldrig lära sig namnen på de 35 eleverna. När han genomförde läxförhör startade han alltid på Andersson och slutade på Österdahl. Det var därför ganska lätt att förutse vilken fråga man skulle få. Efter ett tag började vi svara i varandras ställe. Skill svarade för Jonasson som i sin tur svarade för Gustafsson. Skeppstedt svarade för Isaksson och Köhl svarade för Gager. Flodin svarade för Kolmgren som alltid fick heta Holmgren. Sådär höll vi på tills vi tröttnade någon gång i tredje terminen. Vi slapp honom i fyran för då hade han fått en tjänst uppåt Örebro till. Förmodligen var östgötaslätten för tråkig och idyllisk. De stora rovdjuren hade inte ens hunnit flytta in till Kolmården och rövarna (raggarna) kring Stora torget alltför folkhemsaktiga.

Den lille gubben var pretentiös och högfärdig också. Skulle han handla en kostym på Holmgrens Herr dög det inte med att någon vanlig försäljare hjälpte honom utan det skulle vara direktör Holmgren själv. Motala var en klassmedveten liten stad 1962. På somrarna spatserade han Kungsgatan fram med en käpp i näven och halmhatt på skulten.

Det gick så långt att någon av de mer sansade lärarna antydde att vi inte skulle ta prästens utläggningar alltför bokstavligt. Precis som vi inte hade genomskådat honom för länge sedan.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Mordet på Lagmansgatan

Det var i fönstret närmast dörren knivmannen tog sig in. S omliga händelser i vardagslunken för en tidningsreporter etsar sig fast i minnet. Som det mord som inträffade på Lagmansgatan i Mjölby för drygt 30 år sedan. Mordet ägde rum en ljummen torsdagskväll i september 1983 i ett hus granne med Vasaskolan. En medelålders kvinna och hennes manliga sällskap tittade på Sportnytt och fyllde i veckans V 65-kupong. Vardagsfriden bröts när en man klättrade in genom det halvöppna, lågt belägna fönstret beväpnad med en brödkniv. Kvinnan och mannen flydde ut på gården där kvinnan blev upphunnen och nerstucken med flera knivhugg. Hennes sällskap flydde åt ett annat håll och larmade polisen. Kvinnan förblödde av sina skador. Knivmannen och kvinnan hade tidigare haft en relation men kvinnan hade avbrutit förhållandet, okänt av vilket skäl. Det blev inget spaningsmord utan polisen grep mannen vid Svartån i centrala Mjölby ett par timmar senare. Han hade på sig något som verkade

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

340 år med släkten Ehrenkrona

Norra gaveln av Hulterstad. Hulterstads takstolar fullkomligt bågnar av Ehrenkronska släkttraditioner. Sammanlagt 340 år har 13 generationer styrt på gården och den nuvarande ägaren Carl-Erik Ehrenkrona (f-49) är den sjunde generationen i obruten följd. Den har aldrig varit ute till försäljning på den fria marknaden utan vandrat vidare genom arv och släktförbindelser. En feodal tradition utan motstycke i Mjölbytrakten. På övre våningen av Hulterstad hänger porträtt på samtliga ägare med hustrur från generalen Jakob Burensköld till och med överstelöjtnanten Carl Erik Hjalmar Ehrenkrona. Andra kända adelssläkter i annalerna är Gyldenklou, Burensköld och von Schwerin. Den förste Ehrenkrona som bodde på Hulterstad var hovstallmästare Erik Philip Gammal Ehrenkrona. Han tillträdde 1781. Han var brorson till riksrådet Karl Gustaf Gammal Ehrenkrona som var gift med Ulrika von Schwerin. Hulterstad ligger några kilometer söder om Mjölby i Svartåns dalgång mellan ån och