Fortsätt till huvudinnehåll

En dialekt som går till mitt hjärta



Det har gått några dagar sedan Klas Ingesson avled och många hedrande ord har yttrats över den gode kämpen. Jag kände inte honom men hans röst kändes så bekant när han hördes i etermedia. Jag hade inte långt till tårarna när jag hörde Tomas Brolin kämpa med gråten i onsdagens lunchsändning eller se Henrik Larssons tårar under den tysta minut som föregick Falkenberg-Mjällby. Jag tror att alla hedersbetygelser är äkta och ärliga. Klas Ingesson var omtyckt i alla läger och hade ingen fiende någonstans. För tio år sedan skojade jag i ett kåseri och föreslog honom som kommunfullmäktiges ordförande i en framtida storkommun i västra Östergötland.

Jag har funderat på hans eftermäle ur en annan synvinkel. Är han Östergötlands bästa fotbollsspelare genom tiderna? Jag placerar honom i en tätkvartett som förutom Klas består av Örjan Martinsson (VGIF och IFK Norrköping), Ove Kindvall (IFK Norrköping) och Gösta Löfgren (MAIF och IFK). Tre olika generationer och egentligen omöjliga att jämföra men jag gör ett försök.

Klas främsta egenskap var hans löpstyrka och fysik, hans VM-brons -94 och internationella karriär ibland annat i italienska serie A. Gösta Löfgren (1923-2006), den lille teknikern och spelgeniet som blev den äldste svenska mästaren vid 43 års med IFK 1960.

Örjan Martinsson (1936-97) var en gudabenådad tekniker, som ibland tackade nej till landslaget och inte hade någon proffskarriär, men vars smörpassningar bäddade för Harry Bilds mål. Ove Kindvall, som jag såg nästan på egen hand besegra Frankrike med 2-0 en magisk kväll onsdagen den 15 oktober 1969, var en otroligt effektiv och kylig avslutare med en lång internationell karriär i europeiska proffsklubbar. Han avgjorde finalen i mästarcupen för klubblag 1970 med Feyenoord (dåvarande Champions League). Bara Kindvall är i livet idag.

Vem sätter jag främst? För det första noterar lokalpatrioten i mig att tre av dessa kommer från Ödeshög, Vadstena och Motala. Löfgren och Martinsson räknar jag bort eftersom deras landslagskarriärer var så korta. Kvar står Ingesson och Kindvall och jag är inte mannen att skilja dem åt. Ingesson har VM-bronset och Kindvall titeln i Europacupen. Fysiskt var de varandras motsatser. Ingesson lång, kraftig och blond. Kindvall liten, tunn och mörkhårig. Men båda talade (talar) en dialekt som går direkt till mitt hjärta.

Kanske en och annan protesterar mot urvalet men till er som håller på Gunnar Nordahl vill jag säga att han var född i Hörnefors som ligger i Norrland. Möjligen kunde Åke ”Bajdoff” Johansson också vara med.

Kommentarer

  1. Jag håller på Kindvall. Men du har lite fel om honom. Han spelade bara i en klubb, Feyenoord 1966-1971. Ove vann holländska skytteligan tre gånger. Sen kom han hem till IFK 71-75, gick till IFK Göteborg 75-77. Trots sin litenhet en riktigt stor spelare. Jag hade äran att få träffa honom på hans sommarställe i S:t Anna 1996 och porträtterade honom i Corren under vinjetten Min idol.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag läste hans record på Wikipedia men ville inte belasta texten med alltför mycket meriter. Minns han sejour i Göteborg och en match mot MAIF i tvåan 1976. Segerskytt var Ove och i laget ingick också Torbjörn Nilsson. Såg också när han gjorde två mål mot Frankrike på Råsunda oktober -69. När man gör såna här jämförelser är det ju de yngre spelarna man minns bäst. Jag lyckade glömma bort Liedholm helt och hållet.

      Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

Störst och bäst, minst och sämst

Hur är det ställt med parkeringarna i vår lilla stad? Jag kollar de centralt lokaliserade livsmedelsbutikerna. Vilken dag passar bättre för mina undersökningar än en onsdag före påsk? Detta är ingen undersökning av butikernas sortiment, bemötande eller pris utan möjligheten att parkera utan hjärtat i halsgropen. Vi börjar med den värsta nämligen Willys. En liten yta där man klämt in ett stort antal parkeringsplatser. Många skymda vinklar och vrår och stor risk för sammanstötningar som leder till plåtskador och uppslitande gräl. Den platsen undviker jag. Närbelägna takparkeringen över Gallerian fungerar bra sedan bilisterna börjat följa köranvisningarna. Stor och rymlig fast jag är försiktig när jag passerar hörnet vid frisersalongen. Skymd sikt åt höger. ICA på andra sidan ån har ingen stor parkering men är sällan full. Parkeringen sluttar ner från Kyrkogatan och därför har man överblick. Dessutom finns en parkering under själva affärslokalen. Lidl har inga stora ytor men det finns al

Trafikverket vill riva - Mjölby kommun nekar

Byggnämnden i Mjölby nekar Trafikverket att riva en omformarstation från 1930-talet och som togs ur bruk 2004. Det är andra gången som Byggnämnden nekar rivningslov. Omformarstationen ligger på Egebylundsvägen 3 mellan södra stambanan och linjen Mjölby-Hallsberg. Trafikverket anser att byggnaden är en fara för allmänheten och att det framgår i Trafikverkets regeringsuppdrag att byggnader som inte längre används ska avvecklas. Stadsbyggnadskontoret som berett ärendet för Byggnämnden har motsatt uppfattning . Vid den nyligen utförda byggnadsinventeringen klassades den som en byggnad med högt kulturhistoriskt värde enligt 8 kap. 13 § plan- och bygglagen. Omformarstationen är värdefull ur järnvägsvägshistorisk synvinkel då den visar på elektrifieringen av det svenska järnvägsnätet och som banade väg för det moderna Sverige men även påbörjade slutet för ångloksepoken. Stadsbyggnadskontoret anser att stationen är en viktig identitetsmarkör för Mjölby som knutpunkt för järvängen. Det allmänna