Fortsätt till huvudinnehåll

Varför så rädda för förändringar



Kommunpolitiker lever i normala fall ett skyddat liv. Taxehöjningar, budgetförslag och markköp klubbas utan att någon bryr sig. Men med förändringar i närmiljön kan det hetta till ordentligt med fler än tio åhörare på fullmäktigemötena. Det mest näraliggande exemplet är Bemab-huset och Svartå Strand i Mjölby. Frågan är varför vi är så negativa till förändringar i närmiljön och varför anses alla förändringar vara av ondo?

I Motala pågår en debatt om bygget av ett utegym och soldäck i Tegelviken. Beslutsprocessen hade avancerat ganska långt när 28 grannar protesterade hos plan- och miljönämnden med en skrivelse. Var detta verkligen nödvändigt, vilka konsekvenser får bygget för vår närmiljö etc. Planarbetet tog paus, politikerna funderade ett varv extra men satte ner foten och beordrade tjänstemännen att gå vidare med de ursprungliga planerna.

I Vadstena har planerna på två punkthus i Asylenparken fått uppmärksamhet utanför landets gränser. De kulturkonservativa motståndarna är inte så många men välartikulerade och inflytelserika och frågan är inte avgjord ännu, Överklaganden till Förvaltningsdomstolarna är att vänta.

I Mjölby finns sedan 2002 ett väl fungerande Resecentrum. Den dåvarande framsynta kommunledningen insåg att Mjölbys framtid var beroende av bra kommunikationer (läs tillgång till Linköpings arbetsmarknad) och lyckades förhandla sig till en bra överenskommelse med Banverket som stod för merparten av investeringskostnaden på cirka 70 miljoner kr.

Men här kom motståndet från såväl insidan som utsidan av stadshuset. Under ledning av Marianne Karlsson och andra centerpartister sköt kritikerna främst in sig på utformningen. Den öppna plattan under jord var livsfarlig och en tummelplats för våldtäktsmän och andra våldsverkare framhöll Marianne Karlsson i flera fullmäktigedebatter. 
Bättre än förhandsryktet.
 Andra kritiserade nedmonteringen av den gamla träbron som symboliserade järnvägsknuten Mjölby. Att bron var livsfarlig med slitna och hala trappsteg bortsåg man ifrån. Jag konfronterade en av dessa brokramare och frågade om hon gått över bron på sistone och fick svaret. ”Nej, det har jag inte gjort på många år. Numera åker jag bil när jag rör mig i stan. Men den är vacker att titta på”. Ibland inser man att aldrig så goda sakargument är bortkastade.

Nåväl, för drygt tio år sedan stod Resecentrum klart och det visade att resultatet blev riktigt bra. Kritiken upphörde omgående. Resecentrum fungerar utmärkt och ”tunneln” är en länk mellan östra och västra stadsdelarna. Antalet våldsbrott är inte fler än i andra delar av centrum.

Det kan ibland vara nödvändigt för en kommunledning att bita ihop och inte lyssna alltför mycket på en liten men röststark opinion. För det gemensammas bästa.

Den tidigare ställda frågan om varför människor i gemen är så negativa till förändringar har jag inget bra svar på. Vi vet vad vi har men vet inte vad vi får verkar vara ett alltför lättvindigt svar. Någon som har en bättre förklaring?

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Mordet på Lagmansgatan

Det var i fönstret närmast dörren knivmannen tog sig in. S omliga händelser i vardagslunken för en tidningsreporter etsar sig fast i minnet. Som det mord som inträffade på Lagmansgatan i Mjölby för drygt 30 år sedan. Mordet ägde rum en ljummen torsdagskväll i september 1983 i ett hus granne med Vasaskolan. En medelålders kvinna och hennes manliga sällskap tittade på Sportnytt och fyllde i veckans V 65-kupong. Vardagsfriden bröts när en man klättrade in genom det halvöppna, lågt belägna fönstret beväpnad med en brödkniv. Kvinnan och mannen flydde ut på gården där kvinnan blev upphunnen och nerstucken med flera knivhugg. Hennes sällskap flydde åt ett annat håll och larmade polisen. Kvinnan förblödde av sina skador. Knivmannen och kvinnan hade tidigare haft en relation men kvinnan hade avbrutit förhållandet, okänt av vilket skäl. Det blev inget spaningsmord utan polisen grep mannen vid Svartån i centrala Mjölby ett par timmar senare. Han hade på sig något som verkade

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

340 år med släkten Ehrenkrona

Norra gaveln av Hulterstad. Hulterstads takstolar fullkomligt bågnar av Ehrenkronska släkttraditioner. Sammanlagt 340 år har 13 generationer styrt på gården och den nuvarande ägaren Carl-Erik Ehrenkrona (f-49) är den sjunde generationen i obruten följd. Den har aldrig varit ute till försäljning på den fria marknaden utan vandrat vidare genom arv och släktförbindelser. En feodal tradition utan motstycke i Mjölbytrakten. På övre våningen av Hulterstad hänger porträtt på samtliga ägare med hustrur från generalen Jakob Burensköld till och med överstelöjtnanten Carl Erik Hjalmar Ehrenkrona. Andra kända adelssläkter i annalerna är Gyldenklou, Burensköld och von Schwerin. Den förste Ehrenkrona som bodde på Hulterstad var hovstallmästare Erik Philip Gammal Ehrenkrona. Han tillträdde 1781. Han var brorson till riksrådet Karl Gustaf Gammal Ehrenkrona som var gift med Ulrika von Schwerin. Hulterstad ligger några kilometer söder om Mjölby i Svartåns dalgång mellan ån och