Fortsätt till huvudinnehåll

Rött ljus för snus i detta husRött ljus för snus i detta hus.

 Innanför dessa grindar lägger du inte in en prilla. Från och med 1 februari råder absolut snusförbud på ASM Foods, ni vet det där företaget som förser Mjölby Resecentrum med choklad- eller vaniljdoft så gott som varje morgon.

Förbudet är inte populärt bland alla anställda. Många knorrar, talar om diktatur och att de ska söka sig en annan arbetsgivare. Så går snacket på stan. Jag känner inte till motivet till förbudet men jag antar att det handlar om hygieniska skäl eftersom ASM är ett livsmedelsföretag. Ämnet är uppenbart känsligt för varken företagsledningen eller facket vill uttala sig i media.

Jag har gjort viss research och kommit fram till följande. Företaget har fram till nu haft nikotinfria zoner i produktionen men nu har förbudet utsträckts till att även gälla på kontoret och utomhus. Gotahälsan hjälper de anställda med avvänjningen. De flesta accepterar förbudet men tycker att företagsledningen går för långt med ett utomhusförbud vilket de upplever som provocerande. Du får inte ens bära en dosa i fickan.

Det är intressant att uppnå en hög ålder för då har man möjlighet att jämföra nu och då. Pendeln svänger fram och tillbaka. Från 60-talets rökrutor på skolgårdarna till dagens totalförbud i offentliga miljöer. Vi ser inga ”Förbud mot att beträda gräsmattan” längre men på andra områden som hälsa och livsstil intar myndigheter, arbetsgivare och massmedierna en förmyndarattityd gentemot medborgarna.

Jag är varken rökare eller snusare så ni kan inte beskylla mig för att tala i egen sak och det råder ingen tvekan om nikotinets skadliga effekter. Men utvecklingen oroar mig. Vem blir nästa måltavla för puritanerna? Koffeinisterna? Då är vi många som hamnar i skottgluggen.

ASM ägs sedan två år av den stora belgiska chokladtillverkaren Barry Callebaut och ligger på Kyrkogatan i Mjölby. 127 anställda, 430 miljoner i omsättning, resultatet efter finansnetto 21 miljoner kr.

Företagets slogan är ”Om du jagar söta drömmar, är du på rätt plats”.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Går det vägen denna gång också?

"Väderstads tränare har aldrig sett damfotboll"