Fortsätt till huvudinnehåll

Jag är Eder oddsindikator



Bostadsbyggen är riskprojekt. Många faller på vägen. Svårlösta planfrågor, protester från grannarna, orimlig prisbild eller minskad efterfrågan kan fälla många välartade planer. Min oddsindikator avger här sitt omdöme över byggplaner i Mjölby, Vadstena, Boxholm och Ödeshög.

Svartå Strand, Mjölby.
75 procents sannolikhet. Men det dröjer innan spaden sätts i jorden för detaljplanen lär prövas ända upp i högsta instans. Ett frågetecken för att insatserna i bostadsrätterna blir för höga.

Kvarteret Lärdomsljuset, Mjölby.
20 procent. Ett bostadsprojekt omgärdat av konstigheter och strul ända sedan starten. Slutade med exekutiva auktioner och konkurs för byggmästaren och en ny ägare har tagit vid. Tror att allmänheten ser med stor skepsis på planerna. Inget byggprojekt har genererat så många insändare i Corren. Snart går den tidsbegränsade byggrätten ut.
Strul. Konkurs. Exekutiv auktion. Nytt försök?

Asylenparken, Vadstena.
70 procent. Samtliga partier som är representerade i bostadsbolagets styrelse är för punkthusen men en väl organiserad och röststark grupp är emot. Konsensus har gått till val på att bygga fler bostäder och öka inflyttningen till stan. Här kan man dra paralleller med Svartå Strand och räkna med överklaganden.

Frostlinghuset, Boxholm.
0 procent. Den verkliga långbänken i Boxholmspolitiken. Kalkylerna håller inte och en tilltänkt byggentreprenör från Tranås har backat ur. Riv skiten och använd marken till något annat. Kan bli dyrbart för skattebetalarna om kommunledningen framhärdar med renoveringen.
Berlin 1945? Nej, Boxholm 2015.

 Hästholmens hamn, Ödeshög.
25 procent. Här vill Peab bygga 23 stycken bostadsrätter i varierande storlekar från 1-4 rok samt 12 hyresrätter. Peab och hamnbolaget drar stora växlar på sol, sommar och egen båtplats men glöm inte att sydvästen är vass åtta av årets tolv månader. Nödvändig infrastruktur såsom livsmedelsaffär saknas och frågetecken för priserna.

I Hästholmen är det sommar, sol och ljumma vindar året runt.

Kvarnentomten, Mjölby
0 procent. Deltar egentligen utom tävlan för inga byggplaner är aviserade. Närheten till järnvägen omöjliggör bostadsbyggen. Vi som bor i Mjölby får vänja oss vid detta hål i stadsbilden. Övertyga mig gärna om motsatsen.

När det gäller tips till helgens V 75 hänvisar jag till gammelmedia.

Kommentarer

  1. Visst är det trist att vara en tjurig nejgubbe, nej förresten trist att vara realist bland alla rosenröda drömmare.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Mordet på Lagmansgatan

Det var i fönstret närmast dörren knivmannen tog sig in. S omliga händelser i vardagslunken för en tidningsreporter etsar sig fast i minnet. Som det mord som inträffade på Lagmansgatan i Mjölby för drygt 30 år sedan. Mordet ägde rum en ljummen torsdagskväll i september 1983 i ett hus granne med Vasaskolan. En medelålders kvinna och hennes manliga sällskap tittade på Sportnytt och fyllde i veckans V 65-kupong. Vardagsfriden bröts när en man klättrade in genom det halvöppna, lågt belägna fönstret beväpnad med en brödkniv. Kvinnan och mannen flydde ut på gården där kvinnan blev upphunnen och nerstucken med flera knivhugg. Hennes sällskap flydde åt ett annat håll och larmade polisen. Kvinnan förblödde av sina skador. Knivmannen och kvinnan hade tidigare haft en relation men kvinnan hade avbrutit förhållandet, okänt av vilket skäl. Det blev inget spaningsmord utan polisen grep mannen vid Svartån i centrala Mjölby ett par timmar senare. Han hade på sig något som verkade

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

340 år med släkten Ehrenkrona

Norra gaveln av Hulterstad. Hulterstads takstolar fullkomligt bågnar av Ehrenkronska släkttraditioner. Sammanlagt 340 år har 13 generationer styrt på gården och den nuvarande ägaren Carl-Erik Ehrenkrona (f-49) är den sjunde generationen i obruten följd. Den har aldrig varit ute till försäljning på den fria marknaden utan vandrat vidare genom arv och släktförbindelser. En feodal tradition utan motstycke i Mjölbytrakten. På övre våningen av Hulterstad hänger porträtt på samtliga ägare med hustrur från generalen Jakob Burensköld till och med överstelöjtnanten Carl Erik Hjalmar Ehrenkrona. Andra kända adelssläkter i annalerna är Gyldenklou, Burensköld och von Schwerin. Den förste Ehrenkrona som bodde på Hulterstad var hovstallmästare Erik Philip Gammal Ehrenkrona. Han tillträdde 1781. Han var brorson till riksrådet Karl Gustaf Gammal Ehrenkrona som var gift med Ulrika von Schwerin. Hulterstad ligger några kilometer söder om Mjölby i Svartåns dalgång mellan ån och