Fortsätt till huvudinnehåll

En riktigt bra Norgehistoria
I Sverige faller räntan under nollan. I Norge faller oljepriset med 50 procent på ett halvår. Frågan är vilka konsekvenser det får för vardagslivet i respektive land.

Trustoravslöjaren Gunnar Lindstedt från Skänninge har förklarat hur det hela hänger ihop i en artikel i Fokus. Inte bara oljepriset faller utan också produktionen nådde sin peak redan 2001. Norrmännen kan inte längre färdas genom livet på en räkmacka.

Skadeglädjen är den enda sanna glädjen och detta är den bästa Norgehistorien på många år.  Äntligen något som kan täppa till truten på storkäftade norrmän. För vi kan väl inte räkna med att de misslyckas i skid-VM i Falun? Hur var det Moltas Eriksson sjöng för många år sedan? ”Norge, Norge, det står en stank ända till Doggers bank”.

Men norrmännen behöver nog inte skicka sina medborgare på tiggeriresor till de nordiska grannländerna. Den norska oljefonden är den största institutionella förvaltaren i världen med ett kapital på 6500 miljarder kronor nästan dubbelt så mycket som Sveriges årliga BNP. Statskassan kan varje år förstärkas med 262 miljarder kronor.

Så sent som i juni låg priset på nordsjöoljan på strax över 100 dollar. Därefter har det i princip kollapsat till dagens nivå på 50 dollar. Sänkningen har vänt upp och ner på världen där stater som Ryssland och Venezuela närmar sig katastrof. Statoil är Skandinaviens största bolag. Det är börsnoterat men ägs till två tredjedelar av staten. Bolaget har redan gjort sig av med 1900 anställda och ytterligare tusentals får gå.

Tänk om Arla sänkt mjölkpriset för svenska bönder med 50 procent på ett halvår? Då hade bondevänliga tidningar som Corren översvämmats av insändare från ilskna mjölkbönder. Jämförelsen kanske är långsökt men mjölkhandeln lever under samma ekonomiska lagar som oljan. Är tillgången större än efterfrågan faller priset.

Den norska oljeindustrin sätter sitt hopp till det nya oljefältet Johan Sverdrup som kan mäta sig med de tidiga jättefynden Ekofisk och Statfjord från 60- och 70-talen men det dröjer till 2020-talet innan utvinningen kan starta. Lite ironiskt är det att det är ett svenskägt bolag, Lundin Norways, som funnit fältet och deltar i borrningarna.

Att den norska ekonomin står inför en tillnyktring är något som uppskattas i vårt västligaste landskap. Många bohuslänningar irriteras över invasionen av norrmän som driver upp huspriserna, belägrar varje parkeringsplats utanför Systemet i Strömstad och är stöddiga och högljudda i största allmänhet. Ungefär som vi svenskar retat oss på tyskar på Gran Canaria och Mallorca under många år.


Tjänster och gentjänster
Varför faller oljepriset? Ja, det är en kombination av den gamla lagen om efterfrågan och tillgång och storpolitik. Oljepriset låg i onsdags på 53 dollar per fat. Men frågan är om prisfallet är över. Amerikanska Citibank spådde i en färsk analys att priset kan fortsätta falla till 20 dollar.
Bakom prisraset ligger överproduktion i hela världen men framförallt i Saudiarabien. Saudierna säljer sin olja till rabatterade priser för att återta marknadsandelar och hävda positionen som världens största oljeproducent. USA har accepterat landets prispolitik. I utbyte får amerikanerna saudiernas stöd i kampen mot IS. Ett lågt oljepris destabiliserar samtidigt flera av USA:s fiender som Ryssland, Iran och Venezuela. Tjänster och gentjänster.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Går det vägen denna gång också?

"Väderstads tränare har aldrig sett damfotboll"