Fortsätt till huvudinnehåll

En riktigt bra Norgehistoria




I Sverige faller räntan under nollan. I Norge faller oljepriset med 50 procent på ett halvår. Frågan är vilka konsekvenser det får för vardagslivet i respektive land.

Trustoravslöjaren Gunnar Lindstedt från Skänninge har förklarat hur det hela hänger ihop i en artikel i Fokus. Inte bara oljepriset faller utan också produktionen nådde sin peak redan 2001. Norrmännen kan inte längre färdas genom livet på en räkmacka.

Skadeglädjen är den enda sanna glädjen och detta är den bästa Norgehistorien på många år.  Äntligen något som kan täppa till truten på storkäftade norrmän. För vi kan väl inte räkna med att de misslyckas i skid-VM i Falun? Hur var det Moltas Eriksson sjöng för många år sedan? ”Norge, Norge, det står en stank ända till Doggers bank”.

Men norrmännen behöver nog inte skicka sina medborgare på tiggeriresor till de nordiska grannländerna. Den norska oljefonden är den största institutionella förvaltaren i världen med ett kapital på 6500 miljarder kronor nästan dubbelt så mycket som Sveriges årliga BNP. Statskassan kan varje år förstärkas med 262 miljarder kronor.

Så sent som i juni låg priset på nordsjöoljan på strax över 100 dollar. Därefter har det i princip kollapsat till dagens nivå på 50 dollar. Sänkningen har vänt upp och ner på världen där stater som Ryssland och Venezuela närmar sig katastrof. Statoil är Skandinaviens största bolag. Det är börsnoterat men ägs till två tredjedelar av staten. Bolaget har redan gjort sig av med 1900 anställda och ytterligare tusentals får gå.

Tänk om Arla sänkt mjölkpriset för svenska bönder med 50 procent på ett halvår? Då hade bondevänliga tidningar som Corren översvämmats av insändare från ilskna mjölkbönder. Jämförelsen kanske är långsökt men mjölkhandeln lever under samma ekonomiska lagar som oljan. Är tillgången större än efterfrågan faller priset.

Den norska oljeindustrin sätter sitt hopp till det nya oljefältet Johan Sverdrup som kan mäta sig med de tidiga jättefynden Ekofisk och Statfjord från 60- och 70-talen men det dröjer till 2020-talet innan utvinningen kan starta. Lite ironiskt är det att det är ett svenskägt bolag, Lundin Norways, som funnit fältet och deltar i borrningarna.

Att den norska ekonomin står inför en tillnyktring är något som uppskattas i vårt västligaste landskap. Många bohuslänningar irriteras över invasionen av norrmän som driver upp huspriserna, belägrar varje parkeringsplats utanför Systemet i Strömstad och är stöddiga och högljudda i största allmänhet. Ungefär som vi svenskar retat oss på tyskar på Gran Canaria och Mallorca under många år.


Tjänster och gentjänster
Varför faller oljepriset? Ja, det är en kombination av den gamla lagen om efterfrågan och tillgång och storpolitik. Oljepriset låg i onsdags på 53 dollar per fat. Men frågan är om prisfallet är över. Amerikanska Citibank spådde i en färsk analys att priset kan fortsätta falla till 20 dollar.
Bakom prisraset ligger överproduktion i hela världen men framförallt i Saudiarabien. Saudierna säljer sin olja till rabatterade priser för att återta marknadsandelar och hävda positionen som världens största oljeproducent. USA har accepterat landets prispolitik. I utbyte får amerikanerna saudiernas stöd i kampen mot IS. Ett lågt oljepris destabiliserar samtidigt flera av USA:s fiender som Ryssland, Iran och Venezuela. Tjänster och gentjänster.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

Mordet på Lagmansgatan

Det var i fönstret närmast dörren knivmannen tog sig in. S omliga händelser i vardagslunken för en tidningsreporter etsar sig fast i minnet. Som det mord som inträffade på Lagmansgatan i Mjölby för drygt 30 år sedan. Mordet ägde rum en ljummen torsdagskväll i september 1983 i ett hus granne med Vasaskolan. En medelålders kvinna och hennes manliga sällskap tittade på Sportnytt och fyllde i veckans V 65-kupong. Vardagsfriden bröts när en man klättrade in genom det halvöppna, lågt belägna fönstret beväpnad med en brödkniv. Kvinnan och mannen flydde ut på gården där kvinnan blev upphunnen och nerstucken med flera knivhugg. Hennes sällskap flydde åt ett annat håll och larmade polisen. Kvinnan förblödde av sina skador. Knivmannen och kvinnan hade tidigare haft en relation men kvinnan hade avbrutit förhållandet, okänt av vilket skäl. Det blev inget spaningsmord utan polisen grep mannen vid Svartån i centrala Mjölby ett par timmar senare. Han hade på sig något som verkade

Vifolkavallen förblir Vifolkavallen?

För två år sedan gjorde Mjölby AI en förfrågan hos Kultur- och fritidsnämnden om möjligheten satt sälja arenanamnet till en kommersiell sponsor. Nämnden var positiv till detta men ställde upp en rad villkor, bland annat att Vifolkavallsområdet inte fick försvinna som begrepp i stadsbilden. Enligt förvaltningschefen Ulf Johansson har inte MAI hört av sig sedan dess och han förmodar att ärendet runnit ut i sanden. Så är det inte riktigt om man ska tro MAI:s ordförande Sven Montelius. Han svarar så här på ett mejl: ”Vi är väldigt glada och tacksamma över att ha fått möjligheten till detta och vi har under arbetat för att få till detta. Vi har ännu inte lyckats men var nu i vår nära att knyta ihop säcken med en partner. Som du förstår så är det inte vilken partner som helst som kan ta sig an den nivå av partnerskap som vi tänker oss med att sälja arenanamnet, det handlar även mycket om timing och att arbeta in konceptet under en längre tid. Vi är fortsatt optimistiska och tror att vi kom