Fortsätt till huvudinnehåll

Allt om Mat i Perssons senaste

Först händer ingenting. Sen ingenting. Men när hälften av de drygt 500 sidorna i Bombmakaren och hans kvinna är avverkade börjar det röra på sig och upplösningen är både spännande och oväntad.

Det är farligt att avslöja för mycket om en spänningsroman men här är handlingen i korthet. En familj muslimska somalier planerar utifrån sin bas i Eskilstuna ett attentat mot statsledningen vid nationaldagsfirandet på Solliden. Lisa Mattei, operativ chef på SÄPO, får ett tips från en brittisk kollega och spaningarna organiseras skyndsamt.

Den somaliska familjen lever ett till synes normalt liv med arbete, familjeliv och studier. Ledningsgruppen sammanträder och sammanträder, veckorna går och frustrationen sprider sig. Lisa börjar misstänka att hon fått ett felaktigt tips. Men plötsligt inträffar ett spaningsgenombrott och jakten får mål och mening. Men Lisa Mattei irriteras över att huvudmålet för deras spaningar tycks undkomma de flesta skuggningsinsatser. Finns en mullvad i den egna organisationen? Den som läser får se.

Snart inser den skarpsinniga Lisa att hennes brittiska kollega inte spelat med öppna kort. Somligt behåller han för sig och sina amerikanska vänner och det underlättar inte SÄPOS arbete men bokens hjältinna genomskådar den snobbige engelsmannen.

Ett habilt hantverk men knappast Perssons bästa. Författaren sprider sarkasmer omkring sig i vanlig ordning och skrattet ligger nära till hands. En av måltavlorna för giftpilarna är förre rikspolischefen och östgötahövdingen Björn Eriksson. Det är i och för sig inget nytt. I författarens ögon står inte Erikssons aktier högt.
Det naturfagra Sörmland beskrivs i lyriska ordalag men försäkringsbedrägerier med kor saknas. Persson har dock en säker blick för detaljerna i livet på landet.

En detalj irriterar mig. Persson är lika långrandig och detaljerad om mat och dryck som Jan Guillou är om skjutvapen. Men ska man få ihop en kloss på 500 sidor krävs några utvikningar. Annars är karln hungrig för jämnan.

För er som undrar. Jo, Evert Bäckström finns med i en biroll. Något säger mig att Leif GW inte är färdig med den inbilske lille homofoben även om han uttryckt motsatsen i några intervjuer.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Går det vägen denna gång också?

"Väderstads tränare har aldrig sett damfotboll"