Fortsätt till huvudinnehåll

Hittar handbollen till jarlens hall?



Skänninge Marken pågår men det är inte därför jag riktar strålkastarljuset mot Skänninge. Invigningen av Birger jarls hall närmar sig. Kommunens fritidsförvaltning lanserar nya grepp för att öka den idrottsliga aktiviteten bland Skänningeborna. Du ska inte nödvändigtvis behöva tillhöra en förening för att hyra hallen. Målet är att fylla Birger jarls hall med aktivitet även på tider när en hall vanligtvis står tom.

Jag har under mina dryga 30 år i Mjölby förundrat mig över att det inte funnits handboll i Mjölby eller Skänninge tätorter. Men nu finns chansen att introducera denna roliga lagidrott i Skänninge. Kunskap finns i överflöd nästgårds, det vill säga i Mantorp. Kanske ett samarbete med SIK? Eller är konkurrensen från innebandyn övermäktig?

Sedan jag flyttade till Mjölby 1982 har tre stora projekt i fritidssektorn sjösatts. Ishallen 1986, simhallen 2002 och nu idrottshallen i Skänninge. De två senare hade lång inkubationstid innan de blev verklighet. När debatten var som hetast om simhallen sa dåvarande kommunalrådet Jörgen Oskarsson att frågan hade diskuterats i arbetarekommunen sedan 70-talet. Och det var nära att det inte blev av för 13 år sedan heller. Den borgerliga oppositionen var emot men med hjälp av KD kunde socialdemokraterna och vänstern skapa tillräcklig majoritet i kommunfullmäktige. Sedan följde en långvarig debatt om Medley eller kommunen skulle driva badet men det är en annan historia.

De borgerliga partierna motsatte sig nybyggnaderna. ”Vi har inte råd” var deras huvudargument. Rätt eller fel? Ja det beror på inställningen till idrott och motion men nog har de gjort Mjölby kommun till en roligare plats att bo och verka på.

Under den senaste 30-årsperioden byggdes också golfbanan 1986. Men jag har utelämnat den i uppräkningen eftersom det inte är någon kommunal anläggning utan ägs och drivs av de 1 000 medlemmarna själva. Till avdelning större projekt måste man också räkna den upprustning av Skänninge Idrottspark som skedde i början av 2000-talet men som bekostades av dåvarande Banverket efter en bytesaffär med kommunen.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

Mordet på Lagmansgatan

Det var i fönstret närmast dörren knivmannen tog sig in. S omliga händelser i vardagslunken för en tidningsreporter etsar sig fast i minnet. Som det mord som inträffade på Lagmansgatan i Mjölby för drygt 30 år sedan. Mordet ägde rum en ljummen torsdagskväll i september 1983 i ett hus granne med Vasaskolan. En medelålders kvinna och hennes manliga sällskap tittade på Sportnytt och fyllde i veckans V 65-kupong. Vardagsfriden bröts när en man klättrade in genom det halvöppna, lågt belägna fönstret beväpnad med en brödkniv. Kvinnan och mannen flydde ut på gården där kvinnan blev upphunnen och nerstucken med flera knivhugg. Hennes sällskap flydde åt ett annat håll och larmade polisen. Kvinnan förblödde av sina skador. Knivmannen och kvinnan hade tidigare haft en relation men kvinnan hade avbrutit förhållandet, okänt av vilket skäl. Det blev inget spaningsmord utan polisen grep mannen vid Svartån i centrala Mjölby ett par timmar senare. Han hade på sig något som verkade

Vifolkavallen förblir Vifolkavallen?

För två år sedan gjorde Mjölby AI en förfrågan hos Kultur- och fritidsnämnden om möjligheten satt sälja arenanamnet till en kommersiell sponsor. Nämnden var positiv till detta men ställde upp en rad villkor, bland annat att Vifolkavallsområdet inte fick försvinna som begrepp i stadsbilden. Enligt förvaltningschefen Ulf Johansson har inte MAI hört av sig sedan dess och han förmodar att ärendet runnit ut i sanden. Så är det inte riktigt om man ska tro MAI:s ordförande Sven Montelius. Han svarar så här på ett mejl: ”Vi är väldigt glada och tacksamma över att ha fått möjligheten till detta och vi har under arbetat för att få till detta. Vi har ännu inte lyckats men var nu i vår nära att knyta ihop säcken med en partner. Som du förstår så är det inte vilken partner som helst som kan ta sig an den nivå av partnerskap som vi tänker oss med att sälja arenanamnet, det handlar även mycket om timing och att arbeta in konceptet under en längre tid. Vi är fortsatt optimistiska och tror att vi kom