Fortsätt till huvudinnehåll

Hittar handbollen till jarlens hall?Skänninge Marken pågår men det är inte därför jag riktar strålkastarljuset mot Skänninge. Invigningen av Birger jarls hall närmar sig. Kommunens fritidsförvaltning lanserar nya grepp för att öka den idrottsliga aktiviteten bland Skänningeborna. Du ska inte nödvändigtvis behöva tillhöra en förening för att hyra hallen. Målet är att fylla Birger jarls hall med aktivitet även på tider när en hall vanligtvis står tom.

Jag har under mina dryga 30 år i Mjölby förundrat mig över att det inte funnits handboll i Mjölby eller Skänninge tätorter. Men nu finns chansen att introducera denna roliga lagidrott i Skänninge. Kunskap finns i överflöd nästgårds, det vill säga i Mantorp. Kanske ett samarbete med SIK? Eller är konkurrensen från innebandyn övermäktig?

Sedan jag flyttade till Mjölby 1982 har tre stora projekt i fritidssektorn sjösatts. Ishallen 1986, simhallen 2002 och nu idrottshallen i Skänninge. De två senare hade lång inkubationstid innan de blev verklighet. När debatten var som hetast om simhallen sa dåvarande kommunalrådet Jörgen Oskarsson att frågan hade diskuterats i arbetarekommunen sedan 70-talet. Och det var nära att det inte blev av för 13 år sedan heller. Den borgerliga oppositionen var emot men med hjälp av KD kunde socialdemokraterna och vänstern skapa tillräcklig majoritet i kommunfullmäktige. Sedan följde en långvarig debatt om Medley eller kommunen skulle driva badet men det är en annan historia.

De borgerliga partierna motsatte sig nybyggnaderna. ”Vi har inte råd” var deras huvudargument. Rätt eller fel? Ja det beror på inställningen till idrott och motion men nog har de gjort Mjölby kommun till en roligare plats att bo och verka på.

Under den senaste 30-årsperioden byggdes också golfbanan 1986. Men jag har utelämnat den i uppräkningen eftersom det inte är någon kommunal anläggning utan ägs och drivs av de 1 000 medlemmarna själva. Till avdelning större projekt måste man också räkna den upprustning av Skänninge Idrottspark som skedde i början av 2000-talet men som bekostades av dåvarande Banverket efter en bytesaffär med kommunen.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Vallastaden, Svartå strand och Kungsvalla

"Riv och bygg nytt"

Inga nyheter är goda nyheter