Fortsätt till huvudinnehåll

Lögn, förbannad lögn och statistikVar det Mark Twain som sa att det finns tre former av lögn: Lögn, förbannad lögn och statistik?

Kommer att tänka på författaren när jag ser en artikel på Correns sportsida. Peter Calén har släpat ut Jan Ställborn, ordförande i Östergötlands Golfförbund, och Björn Sturehed, klubbchef i Landeryd, i gröngräset för att ställa dem till svars för att Östergötland är sämst i landet bland damer och juniorer.

Enligt en brett upplagd undersökning som förbundet genomfört är andelen golfspelande damer i Östergötland 23 procent vilket är långt ifrån Bohuslän som toppar med 31 procent. Även bland juniorerna är vårt län sist med 6 procent av medlemmar under 21 år.

Ställborn avfärdar dock kritiken med ett par meningar. Östergötland har tre brevlådeklubbar: Bryttsäter (14 490 medlemmar), Söderköping (9 267) och Bråviken. Gemensamt för brevlådeklubbar är många medlemmar varav endast en mindre del är bosatta i länet. Om man rensar statistiken i dessa tre klubbar har Östergötland till och med något bättre siffror än snittet för riket, hävdar Ställborn. Fel i statistiken alltså. Kommunalråd som ska förklara varför kommunen hamnat långt ner i någon attitydundersökning i Svenskt Näringsliv brukar också hitta fel i statistiken.

Men vad är det som säger att det inte finns fler felkällor som talar till de övriga distriktsförbundens nackdel.  Östergötland är väl inte det enda distriktsförbund som har brevlådeklubbar. Så var det med den granskande journalistiken.

Och vad är det för mening med att genomföra statistiska undersökningar som har stora felkällor?  Då kan väl förbundets tjänstemän ägna sina krafter åt annat.

För övrigt behöver man inte vara statistiker för att konstatera att det inte är några horder av ungdomar som drar fram över fairways och greener numera. Det är sämre än för tio år sedan åtminstone på de klubbar jag spelar. Sen kan man hitta olika förklaringar till att så är fallet.

Golfen har fördelen att spelare har en lång ”karriär”, så lång att det i princip bara är träfracken som sätter den övre gränsen. Till skillnad från fotboll och hockey där det av naturliga skäl tar slut i 30-årsåldern för att sedan övergå till läktarexpertis. Det senare har också sina fördelar som att sitta i en loge på Saab Arena och lägga på ytterligare ett par centimeter på midjemåttet.

Efter denna sifferexercis ber jag att få önska alla golfare och ni som ännu inte börjat spela en God jul och ett Gott nytt år. Till er som får en driver i julklapp har jag ett gott råd. Provsvinga utomhus för kristallkronor och klubbhuvuden är ingen lyckad kombination.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

"Bitterhet är inte min grej"

  J ohan Birath lämnar politiken definitivt den 1 mars. På lördagen avsade han sig samtliga uppdrag för socialdemokraterna. Johan har haft ledande uppdrag för sitt parti i många år och bland människor i och utanför Boxholm sågs han som Britt-Marie Johanssons självklara efterträdare, men en medlemsomröstning i partiet röstade fram Claes Sjökvist, kultursekreterare i Tranås, som partiets främsta företrädare. Valresultate t ställde all planering på ända och fick till följd av Britt-Marie Johansson sköt upp sin planerade pensionering i somras. Men nu har alltså Johan nått vägs ände åtminstone vad partipolitiken beträffar. Johan Birath har en spännande bakgrund. Började som valsverksarbetare, vidareutbildade sig till lärare och forskare. Han har skrivit såväl skönlitterära verk som flammande protestartiklar mot ysteriets nedläggning och är flitigt anlitad som föredragshållare i historia. De östgötska bibliotek, församlingshem och bygdegårdar, som inte haft besök av Johan, är lätt rä

"Åk till Linköping - skit i Mjölby"

                                                                             Användbar till mycket. K ommunal marknadsföring är inte lätt särskilt inte som orten ifråga inte har något att visa upp. Ett av de mer udda inslagen i min journalisttillvaro i Mjölby var kampanjen ”Åk till Linköping – skit i Mjölby”. Och den historien från 1982 är värd att berätta. En av de anställda på fritidskontoret ansåg att Mjölby hamnat i bakvatten när det gällde jakten på turister i konkurrens med övriga kommuner i västra länsdelen. Hans tankegång var inte originell men klarsynt. Ett stort antal resenärer passerade genom kommunen på E 4 och denna mäktiga potential utnyttjades inte. Vi måste hitta ett sätt att få åtminstone tio procent av de förbipasserande att stanna till. Vilka är de mest grundläggande behoven hos förare och passagerare? Jo, alla blir nödiga förr eller senare. Särskilt om man färdats 35 mil.   Ett utedass med vidhängande informationstavlor byggdes i Väderstad. Sagt och gjort.