Fortsätt till huvudinnehåll

Lögn, förbannad lögn och statistikVar det Mark Twain som sa att det finns tre former av lögn: Lögn, förbannad lögn och statistik?

Kommer att tänka på författaren när jag ser en artikel på Correns sportsida. Peter Calén har släpat ut Jan Ställborn, ordförande i Östergötlands Golfförbund, och Björn Sturehed, klubbchef i Landeryd, i gröngräset för att ställa dem till svars för att Östergötland är sämst i landet bland damer och juniorer.

Enligt en brett upplagd undersökning som förbundet genomfört är andelen golfspelande damer i Östergötland 23 procent vilket är långt ifrån Bohuslän som toppar med 31 procent. Även bland juniorerna är vårt län sist med 6 procent av medlemmar under 21 år.

Ställborn avfärdar dock kritiken med ett par meningar. Östergötland har tre brevlådeklubbar: Bryttsäter (14 490 medlemmar), Söderköping (9 267) och Bråviken. Gemensamt för brevlådeklubbar är många medlemmar varav endast en mindre del är bosatta i länet. Om man rensar statistiken i dessa tre klubbar har Östergötland till och med något bättre siffror än snittet för riket, hävdar Ställborn. Fel i statistiken alltså. Kommunalråd som ska förklara varför kommunen hamnat långt ner i någon attitydundersökning i Svenskt Näringsliv brukar också hitta fel i statistiken.

Men vad är det som säger att det inte finns fler felkällor som talar till de övriga distriktsförbundens nackdel.  Östergötland är väl inte det enda distriktsförbund som har brevlådeklubbar. Så var det med den granskande journalistiken.

Och vad är det för mening med att genomföra statistiska undersökningar som har stora felkällor?  Då kan väl förbundets tjänstemän ägna sina krafter åt annat.

För övrigt behöver man inte vara statistiker för att konstatera att det inte är några horder av ungdomar som drar fram över fairways och greener numera. Det är sämre än för tio år sedan åtminstone på de klubbar jag spelar. Sen kan man hitta olika förklaringar till att så är fallet.

Golfen har fördelen att spelare har en lång ”karriär”, så lång att det i princip bara är träfracken som sätter den övre gränsen. Till skillnad från fotboll och hockey där det av naturliga skäl tar slut i 30-årsåldern för att sedan övergå till läktarexpertis. Det senare har också sina fördelar som att sitta i en loge på Saab Arena och lägga på ytterligare ett par centimeter på midjemåttet.

Efter denna sifferexercis ber jag att få önska alla golfare och ni som ännu inte börjat spela en God jul och ett Gott nytt år. Till er som får en driver i julklapp har jag ett gott råd. Provsvinga utomhus för kristallkronor och klubbhuvuden är ingen lyckad kombination.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Vallastaden, Svartå strand och Kungsvalla

"Riv och bygg nytt"

Inga nyheter är goda nyheter