Fortsätt till huvudinnehåll

Vätterns vänner väntarMycket skrot under denna vackra vattenyta.


Jag har besökt många offentliga möten i mitt reporterliv men ingen som varit så laddad som den i Lysingsskolans sporthall (Ödeshög) en marskväll 2012. 400 personer hade samlats för att protestera mot militärens ansökan att få utöka antalet skjutdagar över Vättern från 20 till 50. Omsorgen om sjöns vattenkvalitet och bullerfrågor dominerade och ingen lyssnade på försvarets representanter. För de uniformerade var detta definitivt en match på bortaplan.

Flygflottiljen Såtenäs stabschef Håkan Johansson förklarade att Vättern var nödvändig som övningsplats om försvaret ska klara sina uppgifter. Det handlar mest om skjutningar med SK 60 och JAS 39 Gripen. Ingen lyssnade. Den civilklädde miljösamordnaren Folke Borg såg inget alternativ. Varför ska vi sluta skjuta i Vättern när vi gjort det i 50 år var hans inställning.

Ett antal personer från Breviksgruppen på andra sidan Vättern anklagade militären för att manipulera bullermätningarna. De grönklädda blandar sanningar, halvsanningar och rena lögner. ”Hur kan militären ha sin tummelplats i Vättern, den av landets största sjöar som har den högsta vattenkvaliteten i landets sjöar och som är dricksvattentäkt för hundratusentals människor”, utropade en västgöte och möttes av öronbedövande applåder.

När Folke Borg avslutade mötet med att beskriva den fortsatta beslutsprocessen utlovade han regeringsbeslut 2013. Åren har gått, vi har bytt regering och jag har väntat på beslutet. Inget har hänt. Klarar inte Östgötatidningarna av att bevaka ett angeläget ärende som handläggs på Länsstyrelsen i Göteborg? Mina farhågor skingrades när jag igår mejlade Länsstyrelsen med en fråga och fick svar från Kerstin Harvenberg på Miljöskyddsavdelningen.

”Det finns ännu inte något beslut, men vi hoppas det ska komma ett beslut i början av våren.”

Någon förklaring till förseningen gavs inte men man kan anta att militären togs på sängen av det massiva civila motståndet. Men ska det behöva ta så lång tid att avgöra ett miljöärende? Ansökan lämnades 2011.

Frågan fick ny aktualitet för ett par veckor sedan när militären övade med ett nytt artillerisystem på Kråks skjutfält. Det bullret hördes inte bara i Motala, Vadstena och Ödeshög utan också i Mjölby. Borensberg och Boxholm.Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Vallastaden, Svartå strand och Kungsvalla

"Riv och bygg nytt"

Inga nyheter är goda nyheter