Fortsätt till huvudinnehåll

Vätterns vänner väntar



Mycket skrot under denna vackra vattenyta.


Jag har besökt många offentliga möten i mitt reporterliv men ingen som varit så laddad som den i Lysingsskolans sporthall (Ödeshög) en marskväll 2012. 400 personer hade samlats för att protestera mot militärens ansökan att få utöka antalet skjutdagar över Vättern från 20 till 50. Omsorgen om sjöns vattenkvalitet och bullerfrågor dominerade och ingen lyssnade på försvarets representanter. För de uniformerade var detta definitivt en match på bortaplan.

Flygflottiljen Såtenäs stabschef Håkan Johansson förklarade att Vättern var nödvändig som övningsplats om försvaret ska klara sina uppgifter. Det handlar mest om skjutningar med SK 60 och JAS 39 Gripen. Ingen lyssnade. Den civilklädde miljösamordnaren Folke Borg såg inget alternativ. Varför ska vi sluta skjuta i Vättern när vi gjort det i 50 år var hans inställning.

Ett antal personer från Breviksgruppen på andra sidan Vättern anklagade militären för att manipulera bullermätningarna. De grönklädda blandar sanningar, halvsanningar och rena lögner. ”Hur kan militären ha sin tummelplats i Vättern, den av landets största sjöar som har den högsta vattenkvaliteten i landets sjöar och som är dricksvattentäkt för hundratusentals människor”, utropade en västgöte och möttes av öronbedövande applåder.

När Folke Borg avslutade mötet med att beskriva den fortsatta beslutsprocessen utlovade han regeringsbeslut 2013. Åren har gått, vi har bytt regering och jag har väntat på beslutet. Inget har hänt. Klarar inte Östgötatidningarna av att bevaka ett angeläget ärende som handläggs på Länsstyrelsen i Göteborg? Mina farhågor skingrades när jag igår mejlade Länsstyrelsen med en fråga och fick svar från Kerstin Harvenberg på Miljöskyddsavdelningen.

”Det finns ännu inte något beslut, men vi hoppas det ska komma ett beslut i början av våren.”

Någon förklaring till förseningen gavs inte men man kan anta att militären togs på sängen av det massiva civila motståndet. Men ska det behöva ta så lång tid att avgöra ett miljöärende? Ansökan lämnades 2011.

Frågan fick ny aktualitet för ett par veckor sedan när militären övade med ett nytt artillerisystem på Kråks skjutfält. Det bullret hördes inte bara i Motala, Vadstena och Ödeshög utan också i Mjölby. Borensberg och Boxholm.



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Mordet på Lagmansgatan

Det var i fönstret närmast dörren knivmannen tog sig in. S omliga händelser i vardagslunken för en tidningsreporter etsar sig fast i minnet. Som det mord som inträffade på Lagmansgatan i Mjölby för drygt 30 år sedan. Mordet ägde rum en ljummen torsdagskväll i september 1983 i ett hus granne med Vasaskolan. En medelålders kvinna och hennes manliga sällskap tittade på Sportnytt och fyllde i veckans V 65-kupong. Vardagsfriden bröts när en man klättrade in genom det halvöppna, lågt belägna fönstret beväpnad med en brödkniv. Kvinnan och mannen flydde ut på gården där kvinnan blev upphunnen och nerstucken med flera knivhugg. Hennes sällskap flydde åt ett annat håll och larmade polisen. Kvinnan förblödde av sina skador. Knivmannen och kvinnan hade tidigare haft en relation men kvinnan hade avbrutit förhållandet, okänt av vilket skäl. Det blev inget spaningsmord utan polisen grep mannen vid Svartån i centrala Mjölby ett par timmar senare. Han hade på sig något som verkade

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

340 år med släkten Ehrenkrona

Norra gaveln av Hulterstad. Hulterstads takstolar fullkomligt bågnar av Ehrenkronska släkttraditioner. Sammanlagt 340 år har 13 generationer styrt på gården och den nuvarande ägaren Carl-Erik Ehrenkrona (f-49) är den sjunde generationen i obruten följd. Den har aldrig varit ute till försäljning på den fria marknaden utan vandrat vidare genom arv och släktförbindelser. En feodal tradition utan motstycke i Mjölbytrakten. På övre våningen av Hulterstad hänger porträtt på samtliga ägare med hustrur från generalen Jakob Burensköld till och med överstelöjtnanten Carl Erik Hjalmar Ehrenkrona. Andra kända adelssläkter i annalerna är Gyldenklou, Burensköld och von Schwerin. Den förste Ehrenkrona som bodde på Hulterstad var hovstallmästare Erik Philip Gammal Ehrenkrona. Han tillträdde 1781. Han var brorson till riksrådet Karl Gustaf Gammal Ehrenkrona som var gift med Ulrika von Schwerin. Hulterstad ligger några kilometer söder om Mjölby i Svartåns dalgång mellan ån och